Мінфін - Курси валют України

Встановити
9 лютого 2018, 11:20

Міжбанк: долар знизиться, але простого ринку не буде

Після боротьби в четвер з перемінним успіхом бажаючих скупитися «дешевою» валютою і знову з'явившихся на міжбанку прихильників «гри на підвищення» - в кінцевому  варіанті перемогли перші.

Після боротьби в четвер з перемінним успіхом бажаючих скупитися «дешевої» валютою і знову з'явилися на міжбанку прихильників «гри на підвищення» - в кінцевому тозі перемогли перші.
Фото: flickr.com

Використовуючи ситуацію з продажами великих експортерів та залишків нерезидентних операцій під покупку ОВДП вже на вторинному ринку - основні покупці змогли підкупитися «дешевим» доларом в межах коридору 27,08 / 27,12. Не в накладі залишився і НБУ, який без зайвого шуму аукціонної форми інтервенції з викупу валюти, виходив з «запитом кращого курсу» для обраної двадцятки банків і за нашою інформацією поповнив ЗВР на 20 млн доларів в межах курсу 27,10 грівен. Але до кінця сесії вже не спостерігалося надлишку валюти, що говорить про те, що регулятор і покупці (в основному великі імпортери енергоносіїв) скупили все.

У п'ятницю ситуація на міжбанку залишиться неоднозначною, оскільки особливих причин зниження валютних котирувань вже немає: 1) нерезиденти закінчили свої розпродажі валюти під скупку ОВДП; 2) імпортери намагаються оперативно закупитися щодо «дешевої» валютою, що збільшує попит на неї і підтримує котирування; 3) активний викуп долара Нацбанком останніх днів знижує тиск на котирування, а можливості продажів долара і євро з боку експортерів вельми обмежені. Тем більш в останній робочий день тижня, коли ділова активність традиційно знижується, а перспектива залишитися з гривнею на рахунках на вихідні не завжди цікава клієнтам, що продавали  валюту.

На користь гривні буде працювати фактор продовження падіння ліквідності в системі. Коррахунки банків за вчора ще просіли на 2,63 млрд гривень, що знижує можливості спекулятивних розгойдувань ринку.

Виходячи з вищевикладеного, ми як і раніше вважаємо, що ринок стоїть на порозі зміцнення позицій долара за рахунок об'єктивних причин суто українського валютного ринку. Але друге падіння фондових ринків в США, що відбулося вчора - може психологічно спрацювати на користь гривні.

Цікава позиція і поведінка готівкового ринку, де не дивлячись на зниження долара вчора до 27,08 / 27,12 до кінця сесії - котирування прийому валюти в більшості обмінників не просідають і тримаються в межах 27,20 гривень і вище, а продаж зберігається на рівні 27,34-27,45 гривень. Це говорить про те, що готівковий ринок уже «не вірить» у подальше значне просідання курсу і готовий до зміни тренда на міжбанку.

У зв'язку з неоднозначністю ситуації на внутрішньому і зовнішньому ринках, а також п'ятницею - на сьогодні Мінфін очікує курсові коливання в межах коридору 27,02-27,14 гривень з деяким зниженням активності -  до 520 угод на суму до 330 млн доларів.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,20 і продаж 27,25-27,55 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,25 гривень та продаж 27,34-27,45 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 лютого можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрій респондентів залишається оптимістичним для гривні, а частина опитаних навіть розглядає варіант падіння курсу долара нижче 27 гривень.

24% респондентів вважають, що курс Нацбанку буде нижче 27,00 гривень. 76% не виключають його довгострокового закріплення понад 27,01 гривень.

Трохи оптимістичніше виглядають і прогнози безготівкового курсу на міжбанку. 27% опитаних припускають подальше падіння котирувань на міжбанку до рівня нижче 27,00 гривень. 73% все ж прогнозують курс вище 27,01 гривні за долар.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими та ексклюзивними статтями «Мінфіна» в Telegram

Коментарі - 17

+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 11:35
#
Неужели мой прогноз сбудется и разворота сегодня ещё не будет, я писал что шансов 20% на это были
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 11:36
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/114075/
+
+89
patriot86
patriot86
9 лютого 2018, 11:40
#
Минулого четверга «Мінфін» писав що розпочалась корекція, четвер корекція, пятниця корекція, вчора написали що вже поворот ринку, а сьогодні вже що? Автор можливо прогнози це не Ваше все таки і пишіть просто інформацію, а не свою особисту думку, що не прогноз — все молоко.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 12:18
#
А мой прогноз как тебе?!
+
0
patriot86
patriot86
9 лютого 2018, 12:43
#
Має право на життя, але як насправді буде час покаже. Нижче 26 цього року не очікую як в минулому.
+
+45
kozyrev
kozyrev
9 лютого 2018, 11:55
#
Для patriot86. Похоже, Вы к Минфину неровно дышите :- . Я ж Вам еще вчера писал, почему просто сухие цифры это не о чем, так как не отражают текущих нюансов ситуации на межбанке. Просто сухие цифры — это заходите на сайт НБУ и читайте про постоянное «покращення» ситуации на валютном и кредитном рынке (без реальных аргументов и объяснения причин того или иного события), а также прогнозы инфляции, которые потом они без всякой ответственности просто меняют, когда уже понятно всем, что они мягко говоря подогнаны под задачки МВФ. У Минфина как раз и фишка их прогнозов в том, что они явно в реальном рынке и пишут много чисто казначейской и дилерской информации. Это полезно знать как клиентам банков, так и самим дилерам (этакий обмен мнениями), да и самому НБУ тогда тяжелее вам как читателю рассказывать про то, что банкопад закончен, доверие к гривне растет, межбанк весь только и думает как бы всю валюту продавать и все в гривне держать и о том, как все хорошо в банковском секторе. К сожалению, там отнюдь не все так радостно и безоблачно. в том числе и на валютном рынке. Так что хорошо, что есть возможность где-то читать реальное состояние дел, а вот выводы каждый из читателей делает сам.Кто-то соглашается с Минфином, кто-то нет. Всегда есть возможность в комментариях к статье написать свое мнение. если оно по существу и по проблематике. Кстати, Вам для инфо — казначеи банков уже третий день между собой говорят о скорой коррекции. Так — просто для инфо.
+
+13
patriot86
patriot86
9 лютого 2018, 13:02
#
Те що буде корекція після такого різкого падіння і так зрозуміло навіть без коментарів Мінфіна, достатньо почитати різні фінансові ресурси, новини і скласти все до купи, але по факту новини які пишуть на момент не відповідають дійсності тобто вводять в оману читачів ресурсу. Для прикладу коли в січні був пік долара Мінфін яро писав що ще не все це тільки початок і тд в цьому руслі, я з цією думкою не погоджувався факти вказували на протилежне і правильно зробив вгадав пік з похибкою 8 коп от і все.
+
+15
kozyrev
kozyrev
9 лютого 2018, 14:50
#
Для patriot86. Вы меня просто иногда пугаете своими знаниями. Я Вам говорю про то, что очень хорошо, что хоть кто-то из ресурсов пишет все что происходит на рынке и про всякие нюансы рынка, действия участников и их мотивы, а Вы мне говорите о том, что январе они писали о том, что курс будет расти, но вы с этим не соглашались и он просел. Так он же и дорос вначале выше 28 гривен, о чем они предупреждали и только потом пошел вниз, и то за счет спекулятивных денег нерезов под покупку овгзешек.Когда гривна падала и они об этом писали — вы их подозревали в зраде, доллар обвалился и они это активно описывали и говорили, что котировки вернутся ближе к 27 гривен — опять все для вас не так. Вы определитесь для себя пожалуйста — вы в какой секте — «все плохо» или «все хорошо». Мне в их прогнозах нравится объективность и находение в рынке, а соглашаться или не соглашаться с их прогнозами — это ж Ваше дело.
+
+43
Balxash
Balxash
9 лютого 2018, 12:26
#
Рыдай Минфин, доллар опять падает. Ни какие заголовки со страшилками, не помогают.
+
+13
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 12:38
#
Несмотря на все ожидания. я писал что процентов 20% есть надежда, что гривна никуда не улетит и будет спокойствие.
+
+42
Kaleb
Kaleb
9 лютого 2018, 13:28
#
Ну вы же пишите, что доллар падает, значит заголовки работают. Если бы не заголовки, вы писали, что гривна замедлила падение относительно доллара. А так, не ровен час и в гривну как валюту верить начнете.
+
0
Николай Чуйков
Николай Чуйков
9 лютого 2018, 14:50
#
Прогноз: 1 Биткоин 1000$!
+
0
Юрій Михасяк
Юрій Михасяк
9 лютого 2018, 14:52
#
Так Мінфін давно пише тільки в одному руслі (все погано або все дуже погано або скоро буде дуже погано )
І аналітичні статті рівня школярів… ні графіків з порівнянням до минулого року, до рівня експорту і імпорту, ні аналізу оборотності капіталу, притоку гривневих депозитів… виплат ФГВФО, розпродажу активів, стану міжнародних ринків… Може для «маси народу» така аналітика це норм і статті по 50 грн виходять, але сумно з такого рівня аналітики…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 15:35
#
Статей они много пишут, зачастую на скорую руку. понимая какая тенденция пошла.
С прогнозами у них по хуже.
То что вы написали информацию насчет Аналитики, напишите ее лучше в своей «Курсовй работе», так как сравнения, анализ оборотности капитала (это что предприятию Вы баланс считаете на предмет дать или не дать кредит), приток гривневых депозитов — хаха новый фактор, сейчас выплаты Фонда не имеют никакой составляющих, нет массовых банкроств, существенный последний был это Платинум банк; стан межд.рынков — он имеет значение большое когда только там или все плохо или все хорошо.
+
0
Nekrasov
Nekrasov
9 лютого 2018, 15:59
#
Ну положим, не Платинум, а Диамант был последним, но в целом -поддерживаю. Смешал наш коллега все подряд -от экономики предприятий до банковского сектора и макроэкономических показателей…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
9 лютого 2018, 16:57
#
Диаман ушел по сделке в Таскомбанк. Там все спокойно прошло. если у кого была валюта или Евро — выдавали в тй же валюте!
+
+26
Nekrasov
Nekrasov
9 лютого 2018, 14:58
#
Для Юрій Михасяк. Что-то не вижу я у них в статьях про то что все плохо, наоборот стараются больше инфы народу давать, специфики рынка.Если есть какой позитив по курсу — всегда напишут. Вон доллара когда валился — так они одни из первых об этом писали и более того — это прогнозировали. Как гривна падала — тоже об этом без боязни и оглядки писали. Достаточно объективно короче все освещали. Что-то Вы грешите на них.Может на их конкурентов работаете? :-
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися