Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 лютого 2018, 8:02

Кабмін схвалив середньострокове бюджетне планування

Уряд прийняв законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що вводить в Україні середньострокове бюджетне планування на постійній основі і на всіх рівнях бюджетної системи.

Уряд прийняв законопроект «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», що вводить в Україні середньострокове бюджетне планування на постійній основі і на всіх рівнях бюджетної системи.
Кабмін схвалив середньострокове бюджетне планування/Фото: centr.kr.ua

Згідно з повідомленням Мінфіну, розроблений законопроект вводить нові бюджетні правила, серед яких:

- дефіцит державного бюджету не може перевищувати 3% ВВП;

- граничний дефіцит держбюджету не може перевищувати дефіцит, визначений у Бюджетній декларації;

- граничний обсяг надання держгарантій не може перевищувати 3% доходів загального фонду держбюджету;

- визначаються також випадки уточнення стель видатків та надання кредитів з бюджету.

«Дотримання бюджетних правил в процесі бюджетного планування на середньострокову перспективу дозволить ефективно досягати цілей державної політики і забезпечувати поступовий прогрес у розвитку економіки», - зазначив міністр фінансів Олександр Данилюк.

Прийняте рішення вводить також огляд витрат (spending review) як сучасний інструмент бюджетного аналізу, який спрямований на оцінку ефективності заходів державної політики у відповідній сфері та ефективності використання бюджетних коштів. До цього часу така оцінка в Україні не проводилася.

«Мета цієї оцінки - виявити неефективні або неактуальні витрати і підвищити ефективність галузевих політик. Досвід інших країн свідчить, що проведення такої оцінки дозволяє істотно підвищити якість державних послуг і ефективність управління бюджетними коштами», - заявили в міністерстві.

Також, змінами до Бюджетного кодексу передбачено посилення підзвітності та відповідальності головних розпорядників за результати діяльності у відповідних сферах.

«Ми очікуємо, що діяльність головних розпорядників бюджетних коштів стане більш прозорою та зрозумілою для громадян», - зазначив міністр фінансів.

Коментарі - 3

+
+14
Peter Sauber
Peter Sauber
1 лютого 2018, 9:05
#
Ещё бы ввели запрет тратить в течение календарного месяца более 130% (к примеру) от среднего значения расходов за год, чтобы предотвратить декабрьское проедание и заставить нормально распределять средства по ходу года.
+
+15
Strain
Strain
1 лютого 2018, 10:38
#
Как показала практика — любые ограничения аля «не может превышать 3% ВВП» могут быть сею секунду сняты в случае необходимости. Поэтому считать данный законопроект чем то революционным — нет смысла.
+
+15
vlad9486
vlad9486
1 лютого 2018, 12:17
#
Просто запишут в доход то, что следовало бы назвать финансированием (такое уже было) и формально дефицит не будет ничего превышать, так даже 0 можно сделать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися