Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2018, 18:23

Як довго падатиме долар: чого чекати в найближчі дні

Результати роботи міжбанку 31 січня можна назвати вельми вдалими для Нацбанку і гривні. Як і прогнозував «Мінфін», долар продовжив своє зниження, але вже з меншими обсягами падіння. Якщо в понеділок воно склало 27 копійок, у вівторок — 23 копійки, то сьогодні він подешевшав на 15 копійок — з ранкових 27,96/27,99 гривень до 27,81/27,85.

Результати роботи міжбанку 31 січня можна назвати вельми вдалими для Нацбанку і гривні.
Фото: pixabay.com

Причини активного зміцнення гривні залишилися ті ж: значне зростання пропозиції валюти на фоні дуже стриманого попиту і відвертого бажання покупців придбати доллар максимально дешево.Но розглядати падіння курсу як дуже довгострокове явище ми не можемо. Зараз на такий розвиток подій вплинуло відразу декілька короткочасних чинників:

1) кінець місяця (клієнтам треба закривати свої гривневі розрахунки на звітну дату);

2) «відкачка» гривні з ресурсного ринку за рахунок розміщення Мінфіном України держпаперів з підвищеною прибутковістю після збільшення облікової ставки НБУ. Частину цих паперів купили нерезиденти, які для цього продавали валюту;

3) зниження готівкового курсу призвело до збільшення пропозиції валюти з боку банків з їх валютної позиції за схемою — викуп у населення і подальший перепродаж цієї валютної позиції на міжбанку;

4) пройшов тендер серед мобільних операторів з купівлі частот 4G. Для забезпечення тендерного внеску і потім остаточної оплати — операторам довелося продавати валюту в тих сумах, які у них не були закриті власними гривневими ресурсами.

Все це спрацювало на користь гривні і ситуацією, що склалася оперативно скористався НБУ. З початку тижня він викупив майже 154 млн доларів через «запити кращого курсу» і аукціони. Причому порядком здивував сьогодні фінансистів, провівши відразу два аукціони з різницею в годину. Перший — о 11:00 на 30 млн доларів. Другий — о 12:00 на 100 млн.

Але якщо на першому він викупив всі 30 млн за ціною відсікання — не вище 27,8278 гривень, то на другому із заявлених Нацбанком потенційних обсягів в 100 млн доларів, банки йому запропонували тільки 46, 5 млн, а купив він всього 43,9 млн доларів за ціною відсікання — не вище 27,83 гривень. Після цього, ринок швидко заспокоївся і подальшого падіння котирувань долара вже не спостерігалося.

Це говорить про те, що весь надлишок валюти фактично пішов на аукціон. У будь-якому випадку, в першій декаді лютого на торги вийдуть «дочки» іноземних компаній з репатріацією чергової частини дивідендів, а ось таких «щедрих» продавців у вигляді нерезидентів і мобільних операторів вже не буде. Це призведе до поступового зростання попиту на валюту з боку імпортерів енергоносіїв на фоні вже досить обмеженої пропозиції валютної виручки від експортерів.

Це змінить співвідношення попиту і пропозиції на міжбанку. Глобального поліпшення стану економіки України за останній тиждень не відбулося і саме тому ми розглядаємо зміцнення гривні в даний момент саме як корекцію після зимового стрибка з 27,2 гривень до майже 29 гривень з метою в 27,65-27,80 гривень, але не нижче.

Викуп НБУ надлишків валюти буде активно сповільнювати просідання доларових котирувань на міжбанку. І головне, щоб на початку лютого — коли попит на валюту зросте — Нацбанк також оперативно гасив і потенційні стрибки курсу, як він зараз викуповує надлишок валюти, а не чекав чергових курсових ралі.

Хід торгів:

З самого початку міжбанку пропозиція знову переважала, а покупці не поспішали активно скуповуватися. Це обвалило котирування і до 11 години долар з ранкових декларативних 27,96/27,99 гривень обвалився до рівня в 27,82/27,86. Нацбанк вийшов з першим аукціоном по викупу на 30 млн доларів, а потім з другим — ще на 100 млн. Купив він в цілому 73,9 млн доларів, чим фактично зупинив падіння котирувань.

Тут на торги вийшли і основні покупці, що остаточно вирівняло попит та пропозицію. До обіду долар зупинився на позначці 27,81/27,85 гривень і в цих межах вже прибував до кінця активних торгів. Після обіду — ближче до закінчення сесії — на угодах, які проводили вже банки по своїй валютної позиції перед закінченням місяця — долар ще трохи подешевшав до 27,78/27,82 гривень. Завершилися торги на рівні 27,81/27,85 гривень.

За даними ВалКлі більшість угод сьогодні пройшло в межах коридору 27,8435-27,8712.

Головні події середи:

1. Падіння курсу долара на 15 копійок — з ранкових 27,96/27,99 до 27,81/27,85 гривень.

2. Нацбанк двічі виходив на ринок в більш публічному форматі аукціону і купив в цілому 73,9 млн доларів за ціною відсікання по першим 30 млн — не вище 27,8278 гривень і по другим 43,9 млн — не вище 27,83 гривень .

3. Відмінна статистика торгів — зареєстровано 844 угоди на суму $688,52 млн по середньозваженому курсу 27,8435.

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 22

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
31 січня 2018, 18:56
#
С начала недели он выкупил более почти 154 млн долларов через «запросы лучшего курса» и аукционы — не плохо так
Нбу прекрасно знает, когда будут выплачивать дивиденды в т.ч. по дням, поэтому должен быть готов
+
+60
Dani Njasha
Dani Njasha
31 січня 2018, 19:06
#
Мене більше цікавить, що буде з курсом, коли доведеться виплачувати 7 мрлд. боргу, при тому, що мвф грошей не дасть. З іншого боку, якщо мвф дасть гроші цим злодіям без виконання умов створення дійсно незалежного атикору, то народ може послати їх подалі в майбутньому і буде правий.
+
+74
Kanarej
Kanarej
31 січня 2018, 19:15
#
Выкупил более почти 154 млн долларов :)
и в этих пределах уже прибывал до конца активных торгов
Кто вообще это пишет и потом перечитывает перед публикацией? :)
+
+42
DAU Analytics
DAU Analytics
31 січня 2018, 19:41
#
Дуже цікаво спостерігати загін алєнєй. Особливо з урахуванням того, що більш ніж половина банківської системи України належить «державі». Функції якої виконують якісь «менеджери».
А ви розпатякуйте і далі про колилвання курсу. Все набагато простіше…
+
+31
wassa14
wassa14
31 січня 2018, 21:25
#
Шо значить якісь? Менеджери корпорації Рошен. НБУ-також їх департамент.Ще окремо банки шоколадного короля і його свити. Там взагалі 90% банківської системи України контролюється однією людиною.
+
+63
patriot86
patriot86
1 лютого 2018, 0:09
#
Мінфін ви серйозно пишете таке про четвертий фактор зміцнення гривні це мобільні оператори ?? Що ви там курите і що за геній пише вам такі статі, їх хоча б читає хтось перед публікацією, я вже мовчу про регулярні помилки в текстах
+
0
gsv
gsv
1 лютого 2018, 8:20
#
Не дивуйтесь мысцевий аналітЄГ постійно пише такі ляпи.
Наприклад сьогодні пише «Глобального улучшения состояния экономики Украины за последнюю неделю не произошло» :0 А за тиждень таке можливо? Дивно працює аналітика! А ось заглянути на показники фондового ринку — для фінансового аналітика — це китайська граматика.
+
0
kozyrev
kozyrev
1 лютого 2018, 9:49
#
Для gsv. Мне кажется, что Вы несколько сгущаете краски и передергиваете. Они ж говорят о том, что «покращення» в экономике (прилива инвестиций, улучшения бизнес климата, резкого роста ВВП) не произошло, а курс откатился за неполную неделю почти на гривну, взлетев перед этим почти на 1,8 гривен (с 27,2 до 29 гривен) за конец декабря — начало января. Так что это во-первых — искусственный вздерг котировок в конце года (виновник НБУ, который это допускал вместо того, чтобы сразу пресечь через интервенции), а теперь такой же манипулятивный откат за счет ситуативного предложения валюты от мобильщиков, нерезов под ценные бумаги и т.д.) В конечном итоге, имеем только коррекцию и манипулирование курсом, а не реальное покращення экономики. Они об этом и честно написали. Так что читайте внимательнее статью, а не выдергивайте цитату. Кстати, насколько мне известно один из их журналистов прекрасно владеет не только английским, но и китайским — чего и Вам желаю. Учите матчасть и читайте внимательнее статьи…
+
0
gsv
gsv
1 лютого 2018, 10:33
#
1. Мене засмучує слово ГЛОБАЛЬНОГО!? Глобальні зміни за тиждень — це маразм!
2. Стрибок долара перед Новим роком та після обумовлений РЕКОРДНИМ накопичення коштів на рахунках казначейства. Вгадайте куди вони могли піти? Я про це писав в грудні.
3. В жодній країні з ринковою економікою курс валюти визначає Національний банк! Нацбанк запобігає стрибкам, читайте Закон про НБУ. Що він останнім часом успішно і робив.
4. Курс валюти визначає не тільки кількість виробленого товару, а і попит на товар і зацікавленість в цих підприємствах.
Фондовий ринок зв'язує АБСОЛЮТНО переважну кількість грошової маси і відповідно визначає попит і курс національної валюти. НБУ тільки згладжує коливання. В подальшому, коли пишете подібні статті і даєте прогнози спирайтесь на показники фондового ринку. Як ви розумієте ГЛОБАЛЬНІ змін економіки за короткий період часу не варто розглядати.
+
0
kozyrev
kozyrev
1 лютого 2018, 11:53
#
Их пишет Минфин. Что касается фондового рынка в Украине, то он в зачаточном состоянии уже много лет. Если вы имеете ввиду только операции с ОВГЗ и депсертификатами, то скажу Вам, что НБУ делает очень большую глупость, выкупая избыточную ликвидность в таких объемах через инструмент депсертификатов. Во всем мире, когда центральный банк хочет побороться за курс, то он увеличивает норматив резервирования на коррсчетах банков в зависимости от их привлеченных пассивов. Таким образом, часть ликвидности в банковской системе оказывается дополнительно связанной и в то же время работает на экономику, но давление на валютный рынок при этом снижается. Так и дешевле бюджету(т.е.нам с Вами как налогоплательщикам — меньше надо платить за связывание ресурсов в системе) и более эффективно с точки зрения макроэкономических процессов. Раньше во времена Стельмаха ( а при нем были граммотные монетарщики типа Гребенник Натальи ) это механизм активно использовался. Сейчас наши новые гуру банковского дела этот механизм в угоду МВФ и дочек западных банков (которые накупаются ОВГЗ, но не вкладываются в реальный сектор) почти не используют (не меняли нормативы резервирования уже много месяцев, несмотря на скачки курса) — а бюджет теряет миллиарды на обслуживание такой «стерилизации» денежной массы.
+
+14
kozyrev
kozyrev
1 лютого 2018, 9:40
#
Для patriot86. Не знаю, как там журналисты Минфина, но Вы похоже не совсем владеете информацией. Вчера прошел тендер по 4G. Кстати Минфин об этом писал. Вот ссылка https://minfin.com.ua/2018/01/31/32136090/ Так вот, как Вы думаете почти 2,6 млрд гривен, которые мобильщики заплатили за эти частоты, а до этого на страховой взнос для участия в тендере — за счет чего сформировались? Или Вы думаете, что они эти средства держали на своих гривневых счетах и накапливали их недели две-три?! Конечно нет, они свои остатки на расчетных счетах в гривне дополняли продажей своей валюты. Даже если это была половина от всей суммы — то уже продажа не менее 45 млн долларов. Кроме этого, Министерство Финансов разместило на 7,5 млрд ОВГЗ выше 16%, а до этого НБУ депсертификатов уже почти под 16% залил на рынок на этой неделе и в конце прошлой. Нерезы их активно покупали. Вот Вам и сброс валюты, которую и выкупил НБУ за эти дни на себя. Так что тут ребята с Минфина все правильно написали. Вот меня больше волнует, то что они пишут, что скоро разворот рынка -думаю они правы. Сейчас распродажа валюты закончится и диведендщики в первой декаде февраля опять курс своими покупками подымут. Тут я с Минфином полностью согласен.
+
+15
patriot86
patriot86
1 лютого 2018, 10:20
#
Яж не проти може оператори і мали валюту але точно не скидали іх зараз на міжбанку. 1) 2.6 млрд грн це приблизно 90 млн дол на трьох — 30 млн на київстар, водафон, лайф абож по плюс мінус 800 млн грн на кожного. 2) Наприклад в одного тільки київстара більше 26 млн абонентів з середньою місячною абонплатою в 40-45 грн тому припускаю гривневий ресурс в них і так був. Ви ж поповнюєте рахунок телефону не доларами і не євро а значить конвертувати нічого не потрібно.
3) Якщо Ви наприклад хочете здійснити дорогу покупку то гроші за рані підготовлюєте чи не так? Це відповідь щодо якоби виходу операторів на міжбанк.
+
0
kozyrev
kozyrev
1 лютого 2018, 11:58
#
Мобильщики сейчас много денег на счетах не хранят — обслуживание сетей дорожает. инфляция и т.д., плюс опыт потерь огромных сумм в Дельте и других банках уже отучил их от больших накоплений гривны на счетах украинских банков. Поэтому ту часть, которую они имели в гривне — они добавили в оплату тендера, а все чего не хватило — дозавели от материнок из-за бугра и продали по факту совершения аукциона.Тем более, что 26 млн Киевстара — не агрумент, так как значительная часть этих абонентов либо вообще не работают, либо с минимальной активностью. Реально в стране, если есть миллионов 20 активных абонентов по всем трем оператором, то будет хорошо. Иначе бы они не декларировали убытки уже какой год подряд и не пытались всеми способами навязать Вам дополнительные услуги.
+
0
gsv
gsv
1 лютого 2018, 19:17
#
Ви хоч раз перераховували кошти за кордон?
+
0
gsv
gsv
1 лютого 2018, 10:43
#
КОШМАР!
« Вы думаете почти 2,6 млрд гривен, которые мобильщики заплатили за эти частоты, а до этого на страховой взнос для участия в тендере — за счет чего сформировались?» — Вони їх тримали в матрацах? А хто їх поклав в матраци? Ви до економіки хоч якесь відношення маєте?
2,6 млрд. — це копійки подивіться вчорашні торги на фондовому ринку « Загальний обсяг угод 28 440 167 млрд» http://www.ux.ua/ua/ і це тільки на одній біржі!
Ви бачите ті 2,6 млрд? Це мізер, тим більше, що валюти з них не було більше 10 %.
+
0
kozyrev
kozyrev
1 лютого 2018, 12:08
#
Для gsv. Не манипулируйте сознанием людей и не лукавьте. Вчера была отчетная дата — многие фондовики закрывали свою отчетность по месяцу и фиксировали финрезультат на 1 число. Отсюда и рост объемов, во вторых — тоже самое было и у банков — им тоже надо фиксировать результат, Операции РЕПО, которые тоже фиксируются в биржевой отчетности — тоже никто не отменял. а сейчас все сделки на межбанке по ресурсам и операции с НБУ по рефинансу идут под залог ОВГЗ. Да и Минфин на днях продавал почти до 7,5 ярдов в гривневом эквиваленте новых ОВГЗ. Все это увеличивает статистику торгов на бирже, но от этого никто не выигрывает. Нормальных эмитентов облигаций, акций, векселей и т.д. — очень мало, а об огромных объемах мусорных бумаг и операций с ними — не писал еще только ленивый. Так что наш финансовый рынок остается ущербным и слабым. К сожалению. Так что оставьте в покое фондовый рынок. Что касается мобильщиков, то я уже ответил по ним чуть выше Вашему коллеге patriot86. Почитайте — как у них сейчас формируется гривные остатки и откуда часть денег на тендер.
+
0
gsv
gsv
1 лютого 2018, 19:18
#
Дивіться показники за місяць я дав вам посилання.
+
0
JojoJoy
JojoJoy
1 лютого 2018, 0:35
#
В ближайшие дни доллар будет стремительно падать!
+
+30
вика сорокина
вика сорокина
1 лютого 2018, 8:10
#
Нет будет дорожать
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 лютого 2018, 20:54
#
Парень, ты ошибся на неделю :)
+
0
Happycoin
Happycoin
1 лютого 2018, 9:06
#
Если все в одниз руках, то курс вполне управляемый.И устроить ралли легко Можно и до 5 гривен кинуть доллар и при этом его только скупать у офигевшего населения… манипуляция дело не хитрое, когда манипулятор имеет власть.Но что от этих ралли стране в целом?
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
1 лютого 2018, 20:58
#
История о гладиолусах?!
Догнать До 5 грн? Ты что в Белоруссии, там такое прошли, потом курс неймоверно взлетел

Только скупая, а какой идиот его продавать будет, если экономически не подпитано?

Или это версия Ляшко по покращенню?!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися