Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 січня 2018, 13:36

Карткове шахрайство процвітає через слабке законодавство — експерт

Частка шахрайських операцій з банківськими картами скорочується, але більша частина злочинців залишаються безкарними. Слабке законодавство — одна з причин.

Частка шахрайських операцій з банківськими картами скорочується, але більша частина злочинців залишаються безкарними.
Фото: DonPress.com

У 2012 році влада пом'якшила покарання за шахрайство з платіжними картами. Після цього замість кримінальної відповідальності, зловмисникам загрожує всього лише штраф. Тому цей «заробіток» процвітає, стверджує директор Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

У минулому році у Верховній Раді було зареєстровано два законопроекти, спрямованих на посилення відповідальності за шахрайські дії з картами. Але депутати не підтримали їх. Цього року народним обранцям запропонують ще один законопроект, який повинен виправити це — 7270.

«Він удосконалює відповідальність за карткові злочини. За них будуть «саджати»», — розповів Карпов на прес-конференції «Платіжне шахрайство в Україні».

За даними НБУ, в минулому році кількість шахрайських операцій скоротилося. Так, у 2017 році їх частка до всіх операцій по картах складала 0,00077%. Це означає, що зловмисники крали 77 грн з 1 млн грн, витрачених за допомогою карт. У 2016 році цей показник був на рівні 100 грн.

Згідно з дослідженням ЕМА, найпопулярніший спосіб шахрайства — соціальний инженіринг, коли шахраї за допомогою телефонних дзвінків отримують доступ до карт банківських клієнтів.

Коментарі - 4

+
0
mary27
mary27
31 січня 2018, 15:19
#
Карточное мошенничество в 95% случаев процветает из-за глупости и безграмотности владельцев карт.
+
0
Nick777
Nick777
31 січня 2018, 15:54
#
Совершенно согласен с предыдущим комментарием. Всегда изумляет, как в магазинах люди расплачиваются своими картами. И стоят с таким гордым видом задерживают очередь у кассы. Карточки-то обслуживаются в 2-3 раза дольше наличных. Это вот как беспорядочный секс приводит к подаркам от Венеры. Так же и сование карт во все дырки приводит к аналогичным последствиям.
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
31 січня 2018, 16:18
#
Может просто им нету смысла снимать деньги с карточки, если ею можно расплачиваться?
+
+7
Николай Малеев
Николай Малеев
31 січня 2018, 17:21
#
В основном мошенничества происходят на на кассах, так что не путайте теплое с мягким
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися