Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2018, 16:32

Конвертцентри є основним каналом відмивання коштів в Україні — експерти

Найпоширенішим в Україні механізмом виведення коштів із реальної економіки в тіньову є так звані «конвертаційні центри».

Найпоширенішим в Україні механізмом виведення коштів із реальної економіки в тіньову є так звані «конвертаційні центри».
Конвертцентри є основним каналом відмивання коштів в Україні/Фото: minfin.com.ua

Про це повідомляється в звіті Комітету експертів Ради Європи з оцінки заходів протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму (Moneyval).

«Такі центри використовуються для конвертації доходів у готівку, що в подальшому переправляють за кордон», — повідомляється в документі.

Експерти при цьому зазначають, що значна частка тіньової економіки України, яка збільшується широким поширенням використання готівки, призводить до величезних ризиків для країни, пише «Інтерфакс-Україна».

«Українська влада добре поінформована про ризики відмивання грошей і фінансування тероризму. Однак розуміння може бути посилено в таких областях, як транскордонні ризики і ризики, що створюються некомерційним сектором і юридичними особами. Крім того, економічна статистика має передбачати аналіз таких ризиків», — зазначають експерти комітету.

Серед необхідних з боку України дій, експерти Moneyval також відзначають модернізацію діяльності відділу фінансової розвідки, який зі зростанням робочого навантаження вже недостатньо укомплектований і користується застарілою IT-системою.

«Якщо це питання не буде терміново вирішено, це, швидше за все, негативно позначиться на ефективному функціонуванні відділу», — зазначають експерти.

Також звертають увагу на те, що операції з відмивання грошових коштів в Україні, як і раніше, розглядають як «другорядні» — такі, які доповнюють предикатні (суспільно небезпечні злочини, що передують відмиванню грошей — ІФ). На їхню думку, санкції за відмивання коштів в Україні мають бути посилені та рекомендують ввести в Кримінальний кодекс положення, що передбачає можливість засудження осіб за такі операції, навіть у відсутності засудження за предикатний злочин.

Експерти Moneyval рекомендують посилити роботу із переслідування випадків корупції на високому рівні, крадіжки і розкрадання державних активів, і не лише з особами, пов'язаними із колишнім режимом, але і нинішніми державними посадовими особами та їхніми соратниками.

Що стосується фінансування тероризму, Україна визначила його як окремий злочин і розробляє систему протидії йому.

Водночас, зазначено в звіті, як і раніше існують технічні недоліки, які необхідно усунути, щоб привести систему боротьби з тероризмом у відповідність до міжнародних стандартів.

Коментарі - 1

+
+22
AleksandrBank
AleksandrBank
30 січня 2018, 17:41
#
«Эксперты Moneyval рекомендуют усилить работу по преследованию случаев коррупции на высоком уровне, кражи и хищения государственных активов, и не только с лицами, связанными с прежним режимом, но и нынешними государственными должностными лицами и их соратниками.» — Вся верхушка и депутаты на 90% погрязли в теневой экономики, и нет никакого интереса им самим себе портить жизнь
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися