Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 січня 2018, 8:16

Чи можна виплачувати зарплату раз на місяць

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов'язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату раз на місяць. Про це повідомляє управління Держпраці в Івано-франківській області.

Виплата заробітної плати мінімум двічі на місяць є обов'язком роботодавця, який він повинен виконувати незалежно від згоди працівника отримувати заробітну плату раз на місяць.
Фото: taskforce.ua

Як йде мова у повідомленні, установлення роботодавцем у документах, що регламентують періодичність і строки виплати заробітної плати, умови про виплату зарплати раз на місяць є неправомірним, адже згідно зі ст. 97 КЗпП власник або вповноважений ним орган чи фізична особа не мають права в односторонньому порядку приймати рішення з питань оплати праці, що погіршують умови, установлені законодавством.

Навіть за наявності заяв працівників із проханням виплачувати заробітну плату раз на місяць, виплата зарплати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства. Адже в цьому випадку вимогу про виплату не рідше ніж двічі на місяць через проміжок часу, що не перевищує 16 к.дн., буде порушено.

Якщо працівник відмовляється від отримання авансу, роботодавець зобов'язаний розрахувати йому аванс, зняти суму авансу в банку, оприбутковувати в касі підприємства та, якщо працівник не отримав аванс після закінчення трьох робочих днів, скласти відомість депонованих сум і здати неодержану працівником суму авансу в банк, а потім виплатити його разом із сумою заробітної плати за другу половину місяця.

Якщо заробітна плата на підприємстві перераховується на зарплатні картки, то роботодавець зобов'язаний перераховувати її працівнику щонайменше двічі на місяць у дні, установлені для виплати авансу та заробітної плати, незалежно від бажання працівника.

Порушенням буде й виплата в аванс усієї суми заробітної плати, що належить працівнику за поточний місяць, оскільки вимогу про виплату не рідше ніж двічі на на місяць через проміжок, що не перевищує 16 к.дн., буде порушено.

У випадках порушення встановлених строків виплати заробітної плати роботодавець зобов'язаний компенсувати працівникам втрати частини заробітної плати відповідно до Закону України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати».

За порушення встановлених строків виплати зарплати й інших виплат, передбачених законодавством про працю, працівникам бiльш нiж за місяць та виплату їx не в повному обсязі ст. 265 КЗпП передбачає штрафи в трикратному розмірі мінімальної зaрплати, установленої законом на мoмент виявлення порушення.

Коментарі - 11

+
0
yarg
yarg
30 січня 2018, 11:48
#
Сволочи.
запарили со своими авансами. Зарплата должна быть раз в месяц. Все остальное — мошенничество.
+
0
ballistic
ballistic
30 січня 2018, 22:57
#
А може краще раз в квартал? :)
+
0
yarg
yarg
30 січня 2018, 23:40
#
Зарплата оговаривается месячная. и платится должна — раз в месяц. Иначе начинаются «игры бухгалтерии».Из серии — месячная зарплата 10000, платят аванс 4800 (по количеству реально отработанных дней за вычетом выходных и неведомой фигни, а потом доплачивают еще 4756 — «за вычетом отпускных будущих периодов и ...»
И того — кидалово.
А нужно — раз в месяц заплатили 10000 — и все четко.
+
0
ballistic
ballistic
31 січня 2018, 0:05
#
«по количеству реально отработанных дней за вычетом выходных и неведомой фигни»
— це від хворої голови.

Ніщо не заважає платити двічі 4800 та 5200 — теж все чітко.
+
0
yarg
yarg
31 січня 2018, 7:52
#
Это в теории, а на деле — бывает так, как я написал. Потому все эти мошенничества — в топку. Раз в месяц — и четко оговоренную сумму.
+
0
ballistic
ballistic
31 січня 2018, 11:20
#
Якщо у Вас «на деле» таке шахрайство, то це не значить, що в усіх таке.
+
0
yarg
yarg
31 січня 2018, 11:40
#
Везде где работал. Шаманят и с отпускными и с авансами.

а в чем позитив от разбивания? Ощутить себя официантом в бигмаке с посуточной оплатой, которому под вечер замусоленную сотню за отработанный день суют? вас это привлекает?
+
0
ballistic
ballistic
31 січня 2018, 16:06
#
А я ніколи такого не зустрічав.

Прикол в тому, що у тих хто живе від зарплати до зарплати завжди не вистачає «до получки» — якщо «получку» частіше видають, то менше чекати. Можна навіть впевнено заявити, що аванси відбирають частину доходу у ломбардів та інших лихварів, що дають готівку під мегавідсоток.
+
0
yarg
yarg
1 лютого 2018, 1:06
#
Псс. если зарплаты не хватает — то ее не хватает как не плати. хоть раз в час.
+
+15
ballistic
ballistic
1 лютого 2018, 11:41
#
Є певна категорія людей, які беруть кредити тому, що це їх «дисциплінує» відкладати :)
+
+15
yarg
yarg
1 лютого 2018, 13:14
#
Это что-то типа «проиграть зарплату в автоматах — это поможет похудеть»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися