Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 січня 2018, 8:19

Що буде з гривнею цього тижня

Весь минулий тиждень на міжбанку було неспокійно. Причому як за рахунок внутрішніх суто українських проблем, так і через міжнародні події.

Весь минулий тиждень на міжбанку було неспокійно.
Фото: minfin.com.ua

На світових фінансових ринках причиною справжнього валютного цунамі стали невдалі висловлювання держчиновників США. Міністр фінансів і президент США зробили взаємовиключні заяви щодо перспектив долара. Разом з результатами  засідання ЄЦБ і коментарями його голови, це призвело до того, що  в минулу п'ятницю крос-курс по парі євро / долар вже знаходився значно вище психологічного порогу в 1,24 долара за євро, протестувавши перед цим навіть рівень в 1,2520.

Все це відбилося на котируваннях українського міжбанку і дало черговий привід деяким експертам стверджувати, що «долар вже не той». «Мінфін» вважає, що такі заяви надто імпульсивні, але те, що на цих стрибках курсу дуже активно заробили спекулянти як світові, так і наші, локальні — це факт.

Додав стресів банкірам і наш український фінансовий ринок. Ще на початку минулого тижня курс долара на міжбанку впритул наблизивсядо 29 гривень, і тільки активні дії НБУ знизили тиск на курс.

22 січня Нацбанк виходив з продажем долара в формі «запиту кращого курсу», але продав «смішну» для ринку суму в $3 млн. Це фактично ніяк не вплинуло на ринок — курс стрімко зростав.

23 числа регулятор був змушений вийти на торги в публічному і психологічно більш дієвому форматі аукціону з продажу валюти. Він продав на міжбанку $47,3 млн із запитуваних банками $48,9 млн. Це пішло на користь гривні, почався поступовий розворот ринку.

24 січня НБУ вже було достатньо тільки виходити кілька разів на торги з «запитом кращого курсу», але не здійснювати реальних угод. Сама декларація можливого продажу валюти дозволила зупинити потенційне зростання котирувань.

25 і 26 числа — ситуація кардинально змінилася. Свою роль відіграли два фактори. Регулятор повідомив про збільшення облікової ставки відразу на 1,5% — до 16%. Пропозиція валюти на міжбанку з боку деяких великих гравців зросла.

І хоча в кінці тижня ліквідність в банківській системі знову стрімко зросла як за рахунок виходу в систему бюджетних коштів у вигляді відшкодувань ПДВ, так і за рахунок повернення банкам коштів від погашення депозитних сертифікатів НБУ — долар вже відступив.

Зростання коррахунків банків на ранок минулої п'ятниці відразу на 14,8 млрд — до 71,5 млрд гривень, залишиться головною загрозою для курсу гривні на цьому тижні.

Незважаючи на всі ці чинники, долар за фактом впав на міжбанку за тиждень на 30 копійок — з 28,77 / 28,81 гривень до 28,475 / 28,50.

Нацбанк був активний на торгах з інтервенціями. За інформацією «Мінфіна», в першій половині тижня він був змушений продати через «запит кращого курсу» не менше $ 50,3 млн (понеділок — через «запит» $ 3 млн, вівторок — через аукціон $47,3 млн, середа — тільки вихід з «запитами» без реальних угод). А ось в четвер і п'ятницю регулятор відкупив на ринку через запит $10 млн і $30 млн відповідно.

Готівковий ринок працював з оглядкою на ситуацію на міжбанку. Тому котирування продажу долара злітали майже до 29 гривень на початку тижня. Але потім вони стрімко скотилися до рівня продажів 28,45-28,60 гривень к вихідним.

Що буде впливати на курс в найближчі дні

1) Надліквідність в банківській системі і відшкодування ПДВ бізнесу. Це є головною загрозою для курсу гривні цього тижня. Масштабні вливання в систему гривневих ресурсів, в першу чергу, за рахунок відшкодувань ПДВ — призвели до зростання коррахунків банків до 71,5 млрд гривень на ранок минулої п'ятниці. Цей гривневий навіс здатний знову підірвати котирування міжбанку і повернути їх до рівня близько 29 гривень. Якщо частина цих коштів буде стерилізована через механізми продажу банкам держпаперів і депсертіфікатів, а також «загрузне» в розрахунках між підприємствами на звітну дату — тиск на курс знизиться.

Але якщо ці ресурси будуть спрямовані на купівлю валюти на міжбанку для закриття великих контрактів по енергоносіях — можна говорити про те, що на валютному ринку знову виникне ажіотаж по скупці валюти з ростом котирувань до 29 гривень.

Гасити чергові валютні пожежі в цьому випадку знову доведеться Нацбанку, що призведе до чергової трати ЗВР. Тому узгодженість дій НБУ, Мінфіну та Держказначейства щодо вливання в банківську систему додаткової ліквідності і повернення гривні з банків через продаж їм держпаперів і депсертіфікатов Нацбанку, дуже важлива;

2) Календарний фактор. Кінець січня призведе до активізації клієнтів як за зовнішньоекономічними контрактами, так і за господарськими операціями з українськими контрагентами. Тому обсяги операцій на валютному ринку зростуть в період з понеділка по середу (29-31 січня). У четвер— п'ятницю (1-2 лютого) вони трохи знизяться за рахунок того, що клієнти будуть традиційно визначатися зі своїми бізнес-завданнями на новий місяць;

3) Коливання пари євро / долар на міжнародних ринках і стан готівкового ринку.

Що стосується стрибків пари євро / долар, то за нашими прогнозами основні новини минулого тижня на цьому ринку вже своє відіграли і євровалюта буде перебувати в межах сформованого коридору 1,2400-1,2450 долара за євро. Тому сюрпризи в цей період можливі тільки в разі незапланованих висловлювань того чи іншого високопосадовця ЄС або США або непередбаченого загострення світових проблем.

Оскільки найближчим часом цього не передбачається, то інфоприводів для нових валютних ралі в парі євро / долар швидше за все на цьому тижні не буде. Тому істотних коливань на українському ринку по парі євро / гривня — «Мінфін» не очікує. Тільки в разі стрибків курсу долара щодо гривні на нашому міжбанку — можлива автоматична корекція курсу євро щодо гривні через перерахунок крос-курсу пар долар / гривня і долар / евро.

Що стосується готівкового ринку України, то на цьому сегменті валютного ринку зараз не спостерігається дуже великій різниці котирувань міжбанку і курсу в обмінних пунктах. А якщо така різниця і виникає, то вона швидко згладжується. Це не стимулює активні спекулятивні ігри на переливах валюти з однієї частини цього ринку на іншу, а основним критерієм, що впливає на готівковий ринок на цьому тижні залишиться все той же фізичний обсяг попиту на валюту, забезпечений «живою» гривнею покупців.

Що може піти не так

Незважаючи на досить сприятливий розвиток подій для гривні в кінці минулого тижня, ми не радили б дуже розслаблятися ні бізнесу, ні населенню. Основна загроза для курсу на цьому тижні — надлишкова ліквідність в системі. Будь-яка істотна купівля валюти великим оператором міжбанку в межах $ 30-50 млн в день на фоні існуючого гривневого навісу в банківській системі — здатна знову направити ринок в сторону зростання валютних котирувань.

Ринок залишається повністю залежним від курсових інтересів і дій двох-трьох десятків великих клієнтів і до двох десятків банків, що робить його надзвичайно вразливим для будь-яких спекулятивних атак на гривню.

Прогноз обсягів операцій та активності валютного міжбанку на цей тиждень:

29-31 січня (понеділок — середа). Тренд по курсу на міжбанку сформують ситуативні інтереси великих гравців, а також поведінка самого НБУ. Обсяги операцій будуть непоганими як для українського ринку через необхідність завершення звітного періоду як у клієнтів, так і у самих банків. Вони складуть до $ 390-440 млн при укладанні до 680 угод. Не виключені виходи Нацбанку з інтервенціями з купівлі / продажу долара через «запит кращого курсу».

29 і 30 числа основну частину угод на міжбанку фінустанови будуть проводити по клієнтським заявками. 31 січня — активність клієнтів дещо зменшиться, але зросте обсяг операцій самих банків з власної валютної позиції. Це пов'язано з виходом банків на фінансовий результат з торгівлі валютою за січень, а також необхідністю виконання нормативів Нацбанку на 1 лютого;

1 і 2 лютого (четвер — п'ятниця). Активність на ринку традиційно знизиться 1-го числа за рахунок того, що більшість клієнтів буде визначатися зі своїми бізнес-планами на новий місяць. Починаючи з п'ятниці вона поступово збільшиться. Причина — банки і клієнти вже увійдуть в звичайний діловий ритм після завершення попереднього місяця і підведення підсумків січня. У ці дні «Мінфін» прогнозує обсяг операцій в $ 320-360 млн при укладанні до 540-610 угод.

На готівковому валютному ринку на цьому тижні ситуація буде повністю відображати поведінку міжбанку без істотних відхилень між готівковим і безготівковим курсами. «Мінфін» прогнозує курс долара в межах коридору 28,30-28,60 гривень. Спред по долару в банках буде в межах 25-35 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 20-25 копеек.

На міжбанку. Активність на торгах і тренд по курсу буде залежати від ситуативних інтересів найбільших гравців міжбанку і дій самого НБУ. Надліквідність банківської системи і обсяги вливань з відшкодування ПДВ будуть основною «небезпекою» для гривні в цей період. Якщо Нацбанк буде своєчасно реагувати на перекоси попиту і та пропозиції на торгах, то котирування міжбанку на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 28,35-28,70 гривень.

Коментарі - 15

+
+20
yuraking
yuraking
29 січня 2018, 10:16
#
Чтобы минфин не писал доллар будет падать. Поэтому продавайте пока можно по высокому курсу. Я свои успел продать по 28,67.
+
+13
yuraking
yuraking
29 січня 2018, 11:06
#
Посмотрим… Я уже могу откупится по 28,20. Но доллар однозначно упадет ниже 27
+
0
nolegkiev
nolegkiev
29 січня 2018, 11:16
#
Доллар может быть еще временно на пару дней раскачают до 28,3-28,4 но тенденция однозначно на снижение. очевидно, что власть договорилась с мвф о новой порции непопулярных реформ. кредиты мвф-вб-ес в мае-июне опустят доллар ниже 27.
+
0
MykolaA
MykolaA
29 січня 2018, 11:38
#
«очевидно, что власть договорилась с мвф о новой порции» — насмотрелись ТВ?
Чего только стоит заява — «Я и мой народ!» Обещаниям веры уже нет.
Без антикор. суда денег НЕ дадут. Разрывать сотрудничество ес-но не будут, долги то еще не возвращены. МВФ будет улыбаться, слушать обещания, но денег Не дадут. ИМХО.
+
0
nolegkiev
nolegkiev
29 січня 2018, 11:44
#
Есть инфа, что дадут 1 млрд без антикора по под повышение цены на газ.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
29 січня 2018, 12:09
#
Суд будет, потому как уже пытаются незаконное обогащение вывести из уголовного кодекса. Готовятся ребятки.
+
+13
nolegkiev
nolegkiev
29 січня 2018, 12:13
#
По суду не уверен. уверен что мвф от 1 млрд кредита даст. но возможно до президентских 2019 это будут последние деньги.
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
29 січня 2018, 12:28
#
Ну я так понимаю даже этот один кредит будет сигналом для дальнейшего снижения курса к лету.
А там главное выйти как-то из следующего зимнего пике 2018-2019, чтоб к началу марта опять началось сезонное снижение курса.
+
0
nolegkiev
nolegkiev
29 січня 2018, 15:59
#
В 2019 это будет практически нереально. все покажет 2018. сколько дал мвф, вб, ес, сколько евробондов разместили, долг януковича, долг по транзиту.
+
0
Astronom
Astronom
29 січня 2018, 11:23
#
Ага щасс!:) «Про падати» вже ринок розвернули… покупка долара знову переважає! Та і Нацбанк не просто так відкупився…
+
0
kozyrev
kozyrev
29 січня 2018, 11:33
#
Думаю, курс сейчас просядет к уровню в 28,20-28,30 и надо ждать НБУ с выходом сегодня по выкупу излишка в ЗВР. А это остановит дальнейшее снижение котировок на понедельник.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
29 січня 2018, 13:06
#
Курс так сильно упал, думаю НБУ не дремлил в пятницу, и сегодня также откупится.По тихому пополнит запасы.
Нбу и будет постоянно в районе обеда и после окупаться, так как он заинтересован в падении и «стришке» излишков доллара.
НБУ в плюсе от одного и второго.
На самом деле создавая запас, он в случае угрозы, как было на прошлой", сможет не только потушить, но и развернуть рынок.
Активная работу НБУ, может свести на «нет» работу спекулянтов на разогрев рынка. Важно вовремя выходить и гасить на «корню» всплески,
+
0
wassa14
wassa14
29 січня 2018, 13:22
#
Центробанк викупить у держбанків трохи валюти(перекладуть з лівого карману в правий) — за січень намалюють красиву картинку(ЗВР). Щоб оленей не злякати — до траншу МВФ дотянути.
+
+13
media08
media08
29 січня 2018, 19:40
#
Что такое центробанк? Из России пишете?
+
0
Kharkivcity
Kharkivcity
29 січня 2018, 23:07
#
Карман — это на русском.
кишеня — українською.
оленей — это на русском.
оленів — українською.
дотянуть — это на русском.
дотягнути — українською.

Чому одразу з росії? Можливо людина просто робить перші кроки у вивченні рідної мови .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися