Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 січня 2018, 12:34

У Давосі придумали альтернативу ВВП

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі розповіли про альтернативну систему оцінки економічного розвитку країн — сучасному аналогу валового внутрішнього продукту (ВВП).

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі розповіли про альтернативну систему оцінки економічного розвитку країн — сучасному аналогу валового внутрішнього продукту (ВВП).
У Давосі придумали альтернативу ВВП/Фото: spendedge.com

Систему оцінки назвали індекс інклюзивного розвитку (Inclusive Development Index), повідомляє Meduza.

За задумом ВЕФ, він повинен «інформувати суспільство і допомагати сталому і інклюзивному економічному розвитку». Цей показник враховує не тільки ВВП, але ще 11 параметрів, щоб більш повно відображати реальний стан справ в країні.

Всього в індексі 12 показників, які розділені на три групи:

Зростання і розвиток: ВВП на душу населення, ВВП на одного працівника, очікувана тривалість життя, зайнятість населення.

Інклюзивність: коефіцієнт розшарування суспільства за доходами, рівень бідності, коефіцієнт розшарування суспільства за розподілом багатства, медіанний дохід.

Наступність поколінь і стійкість розвитку: скориговані чисті заощадження, парникова інтенсивність ВВП, державний борг, коефіцієнт демографічного навантаження.

З усіх цих показників складаються спочатку групові індекси, а потім виходить підсумковий — їх середнє арифметичне.

За підрахунками ВВП і індексу інклюзивного розвитку — в лідерах залишається Норвегія, Люксембург і Швейцарія. Але, наприклад, Ісландія, яка за ВВП тільки 12, вирвалася на друге місце по інклюзивності.

Є несподівані лідери і серед країн, що розвиваються. Азербайджан (26 по ВВП) виявився на третьому місці. Перші рядки в обох випадках залишилися за європейськими країнами: Литва, Угорщина та Латвія.

Відмінності також є у США. Америка знаходиться на 23-му місці з 30 по інклюзивності серед розвинених країн. Такий результат пояснюється короткою тривалістю життя, високою бідністю, дуже високим ступенем нерівності і розміром держборгу.

Відзначається, що новий індекс потрібен, щоб показати, як оманливо може виглядати успіх, вимірюваний тільки за виробничою потужністю держави.

Коментарі - 6

+
+12
Apollo17
Apollo17
26 січня 2018, 13:29
#
Как это поможет Украине?
+
+70
SergValin
SergValin
26 січня 2018, 13:55
#
> В Давосе придумали альтернативу ВВП

Кто ж у вас заголовки придумывает? Это не «альтернатива ВВП», это ещё один (тысячи их!) интегральный индикатор, который зависит в том числе и от ВВП.

> Отмечается, что новый индекс нужен, чтобы показать, как обманчиво может выглядеть успех, измеряемый только по производственной мощности государства.

Тут нельзя не согласиться. Особенно учитывая то, что методики подсчёта ВВП в разных странах сильно разнятся: некоторые, к примеру — не будем показывать пальцем — учитывают в своём ВВП оборот противозаконного бизнеса (например, проституции и наркоторговли), который посчитать физически невозможно, и «прикидывают» его исключительно статистически. А уж сфера услуг в ВВП вообще давно вопрос чрезвычайно спорный.
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
26 січня 2018, 15:00
#
Ха-Ха-Ха…
«Передовые» или страны западного мира уже в открытую показывают свою озабоченность количеством, а самое главное качеством этого самого главного экономического показателя. Становится всё нтереснее и интереснее…
+
0
20150224
20150224
26 січня 2018, 15:15
#
Название заинтриговало, а оказалось что это валовый продукт… эх вы…
+
+12
Dobrofey
Dobrofey
26 січня 2018, 15:22
#
Тю… я уж подумал, что В.В.Путину замену нашли…
+
0
Любомудръ Назарьевъ
Любомудръ Назарьевъ
26 січня 2018, 15:26
#
Об альтернативах думают уже давно. И придумали даже более эффективные, чем нынешний

https://postnauka.ru/video/19088
https://postnauka.ru/video/80745
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися