Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 січня 2018, 12:12

Міцний долар і привіт від Нацбанку

Євро зміцнювалось. Трамп боровся за сильний долар. Український Нацбанк рекордно підвищив облікову ставку. А Порошенко зустрівся з Лагард і для України знов  замаячила надія на отримання нового траншу. Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ традиційно підвів фахівець відділу продажів боргових цінних паперів Dragon Capital Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений варіант колонки.

Угоди продовжували активно укладатися на фондовому ринку, де панує чудовий настрій. Фондовий індекс S & P500 попутно оновив кілька історичних максимумів, причому в цей раз навіть маленький українець міг відчути свою причетність до зростання ринку. Флагманом зростання стали на цьому тижні акції Netflix, і якщо ви дивилися один з успішних серіалів, то знайте, що і ваш внесок є в скарбничці товстосумів цього світу. Якщо, звичайно, ви дивилися його і платили за це.

Ранок п'ятниці індекс S & P 500 відкриє на позначці в 2839 пунктів. Набагато цікавіше було спостерігати за ростом курсу євро на цьому тижні. Який не зміг зупинити, а іноді навіть і підтримав, Маріо Драгі, за що його повинні були сильно незлюбить німці. У своєму виступі, коли він заявив, що ставка залишається незмінною, італійський професор не виявив побоювань з приводу зміцнення європейської валюти. Що тут же зміцнило її вище позначки в 1,25, де, правда, європейська валюта не змогла затриматися надовго.

Допоміг долару Трамп, який щось в черговий раз щось сказав, побажавши сильний долар. Що логічно, адже Трамп найгеніальніший сильний президент і у нього не може бути нічого слабкого, навіть валюти. Так чи інакше, слабкий долар і зростаючий американський ринок продовжують штовхати вгору як валюти країн, що розвиваються, так і їх боргові ринки.

Не мине цезростання і український ринок єврооблігацій. Основні події для якого також розгорталися в Давосі, де президент України зустрічався з головою МВФ. І де повинна була з'явитися ясність з приводу співпраці з Фондом. Попередня така зустріч дорого коштувала українцям, адже мадам Лагард погодилася вилучити з умов наступного траншу земельну реформу (що, втім, порадувало спекулянтів, тому що підвищило шанси на наступний транш). Цього разу голову МВФ підготували краще, і вона презентувала українській владі консолідовану позицію світової закуліси – ні кроку назад в питанні формування антикорупційного суду. Президент пообіцяв співпрацювати, після чого новинні стрічки замайоріли новими датами наступного траншу. Від квітня, озвученого президентом, до травня, за оптимістичною версією міністерства фінансів. Але це кращий з варіантів. Втім, спекулянтам цього вистачило, щоб заспокоїтися і порадіти. При поточному настрої на світових ринках всі налаштовані виключно на позитив.

Останнім інститутом, який продовжує говорити українцям гірку правду, залишається Національний Банк. І каже він це наполегливо, правда, не матюками і не звичайними словами, а зростанням ставки. На цьому тижні НБУ знову підняв ставку і знову показав, що поки що комунікаційна стратегія регулятора працює не дуже. Зростання ставки виявилося занадто різким, на 1,5% до 16,0%, чого не очікували на ринку.

Читайте також: Жорсткий старт. Чим відгукнеться підвищення облікової ставки НБУ

Інфляційні очікування, які бачить Нацбанк, залишаються занадто високими, і регулятор намагається чинити опір, як може. Натякаючи і на занадто м'яку фіскальну політику, передаючи привіт Мінфіну і депутатам, у яких вже почалася передвиборна гарячка. Найбільший привіт Нацбанк передав ринку облігацій. Який ще влітку і на початку осені був готовий відкритися для корпоративних позичальників, але тепер вже і Мінфін позичає тільки в коротку і під 16%. Даруючи шанс місцевим спекулянтам заробити, продавши зараз долар на піку і купивши піврічні папери, термін обігу яких закінчується в момент локального максимуму української валюти.

Читайте також: ОВДП або депозити. На чому можна більше заробити

Локальний мінімум гривні щодо долара, схоже, пройдено. На цьому тижні покупці доларів кудись пропали, лише помітивши на горизонті аграріїв, що прокидаються (повернулися з лиж). Правда, прихильники теорії змови знову отримали їжу, благо The Economist порахував в черговий разіндекс бігмака, збентеживши цим всіх журналістів і міських божевільних. Останні тепер впевнені, що не в Україні найдешевші бургери, а курс гривні знаходиться на рівні 8,9 грн за долар. І тільки змова жидомасонів, українських олігархів і банкірів не дає гривні зміцніти.

Читайте також: Українську гривню визнали найбільш недооціненою валютою — ЗМІ

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися