Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 січня 2018, 7:53

ОВДП або депозити. На чому можна більше заробити

Депозити дешевшають, їх прибутковість часто вже навіть не перекриває інфляцію. Українці вже знайшли вихід. Обсяг їх вкладень в ОВДП виріс за рік більш ніж в 10 разів.

Депозити дешевшають, їх прибутковість часто вже навіть не перекриває інфляцію. Українці вже знайшли вихід.
Фото: lifedon.com.ua

У 2017 році рядові українці як ніколи активно інвестували облігації внутрішньої державної позики (ОВДП). Обсяг вкладень фізосіб в ці держпапери виріс за рік більш ніж в 10 разів: з 104 млн грн на 3 січня 2017 року до 1,4 млрд грн на 3 січня 2018 року.

*на графіку вказана динаміка інвестицій фізосіб в ОВДП на початок та кінець кожного місяця. Дані НБУ за 03.01.2017 - 03.01.2018

Подібний інтерес пояснити досить просто. «Популярність ОВДП серед фізосіб пов'язана зі зниженням ставок за банківськими депозитами та відсутністю податку на прибуток при покупці ОВДП», - стверджує начальник управління операцій на фондовому ринку ОТП Банку Олег Сердюк.

За даними НБУ, процентні ставки за валютними депозитами фізосіб в минулому році впали до історичного мінімуму - 3,7% за 12-місячними заощадженнями в доларах і 2,68% - в євро. Прибутковість гривневих вкладів вже також на мінімумі, і продовжує знижуватися в цьому році. А якщо згадати, що з доходів за депозитами сплачується 18%-вий податок та 1,5% військового збору, то вкладникам й зовсім майже нічого не залишається.

Інвестиції в ОВДП мають ще один вагомий «плюс». Вони 100%-во гарантовані державою. Серед банків, такою перевагою в даний момент може похвалитися тільки державний Ощад.

Читайте також: Тотальний обвал: як банки «різали» ставки за депозитами у 2017 році

Приваблива валюта

Українці традиційно не надто вірять у стабільність гривні. Це видно й по динаміці покупки ОВДП. На 3 січня 2018 року майже 90% облігацій, які тримали фізособи, були валютними.

Стрибок попиту серед фізосіб на валютні ОВДП припав на травень минулого року: всього за місяць їх обсяг підскочив майже в три рази в гривневому еквіваленті - до 590 млн грн. Пов'язано це з тим, що саме тоді Міністерство фінансів вперше за 2017 рік запропонувало валютні папери.

«У травні, коли Мінфін розміщував валютні облігації вперше в цьому році, фізособи купили ОВДП майже на $12 млн. Цей інструмент - альтернатива валютному депозиту. Він дозволяє розміщувати кошти за вищими ставками », - розповідає керівник відділу брокерського обслуговування клієнтів групи ICU Євгенія Грищенко.

Однак, за її словами, зараз все більше інвесторів цікавиться гривневими паперами. Дохід за гривневими ОВДП вищий, ніж за валютними паперами більш ніж в три рази. Інвестори, які вкладали в валютні облігації в кінці минулого року, зможуть на них заробити, тільки якщо на момент погашення долар буде коштувати не менше 30,5 грн.

Що вигідніше

Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб (UIRD) на 12 місяців в гривні обвалився за минулий рік на 3,5%: на початку 2017 року у середньому банки платили вкладникам 17,74% річних, вже до кінця року - 14,26% річних.

Валютні вклади також дешевшали. Прибутковість за 12-місячними депозитами в доларах та євро за 2017 рік знизилася на 2%. В кінці минулого року за доларовий вклад на 12 місяців можна було отримати в середньому 3,68% річних, за евродепозит - 2,75%.

При цьому офіційна інфляція за минулий рік склала 13,7%.

Одночасно прибутковість ОВДП в минулому році стабільно росла. Так, при первинному розміщенні на початку 2017 року можна було купити папери зі погашенням до 1 року із середньою прибутковістю 15,3%. У грудні, після підвищення облікової ставки НБУ, прибутковість за цими паперами зросла до 16,14%. Середньозважена дохідність короткострокових гривневих ОВДП на вторинному ринку за 2017 рік склала 15,94%.

Мінфін не розміщував короткі валютні ОВДП в минулому році - лише папери з погашенням від 1 до 3 років. Прибутковість за такими доларовими активами в грудні минулого року була на рівні 4,59%, в євро - 3,95%.

З доходу за ОВДП не потрібно віддавати державі 18%. Але військовий збір (1,5%) сплатити все ж доведеться.

Скільки будуть коштувати

Банкіри впевнені - ставки за депозитами будуть падати й в 2018 році. Зниження може досягти 3% за гривневими та 1% за валютними вкладами. Звичайно в тому випадку, якщо обійдеться без нових потрясінь в економіці та на банківському ринку.

Прибутковість ОВДП буде залежати, в основному, від того, наскільки жорсткою буде монетарна політика центробанку. «Вона почне знижуватися тільки в разі, якщо НБУ знизить облікову ставку», - пояснює Олег Сердюк.

Але такий сценарій малоймовірний, в усякому разі, найближчим часом. У третьому кварталі 2017 року НБУ двічі підвищував облікову ставку, довівши її з 12,5% до 14,5%. І на Інститутській не виключають, що в разі відхилення інфляції від прогнозних показників, ставка продовжить рости. Слідом за нею збільшиться й прибутковість ОВДП.

«Дії регулятора вже привели до зростання прибутковості ОВДП. На даний момент ставки за гривневими облігаціями з терміном погашення через рік становлять близько 15% - 16%, ставки за більш довгими паперами - близько 15,5% - 16% », - констатує Євгенія Грищенко.

НБУ прогнозує інфляцію на рівні 7,3% на кінець 2018 року. Якщо все піде за планом, регулятор може почати знижувати облікову ставку в другій половині 2018 року. За ланцюгової реакції прибутковість ОВДП також почне падати.

«Зараз у інвестора є відмінна можливість інвестувати гроші в надійні державні облігації з більш високою прибутковістю та заробити значно більше в порівнянні з депозитами», - стверджує Грищенко.

Хто відповідатиме

Оформляючи депозит в банку, вкладник бере на себе певні ризики. Адже якщо НБУ визнає фінустанову неплатоспроможною та її виведуть з ринку, Фонд гарантування поверне вкладнику-фізособі не більше 200 000 грн.

Ощадбанк - виключення з цього правила. Відповідно до закону, держава гарантує всі депозити в цьому банку, навіть якщо вони перевищують 200 000 грн.

За час кризи, яка почалася в 2014 році, в Україні закрилося більше за 90 банків. Вкладники деяких з них досі намагаються «вибити» свої гроші з ФГВФО.

У випадку з ОВДП - держава гарантує повну виплату номіналу та відсотків за паперами. Правда, за часів економічних криз, влада мала періодично домовлятися з інвесторами про реструктуризацію ОВДП. Але переговори проходили без «зайвої крові» та завершувалися успішно для всіх сторін.

Як купити

Процес інвестування в ОВДП більш складний, ніж відкриття депозиту. Для початку доведеться знайти торговця, тобто того, хто купить для вас облігації (купувати держбонди безпосередньо фізособи не можуть). У його якості може виступити банк, дилер, брокер або інвестиційна компанія.

Банки зазвичай не витрачають час на дрібних покупців. Наприклад, в Райффайзен Банку Аваль мінімальна сума угоди становить 3 млн грн, в Банку Кредит Дніпро - 1 млн грн, в ОТП Банку - 2 млн грн. Тому, якщо мільйони у вас в кишені не завалялися, доведеться шукати інші варіанти.

Читайте також: Дохідність та надійність. Як придбати ОВДП в банку

Якщо посередник знайдений, інвестору потрібно відкрити рахунок в цінних паперах в депозитарній установі. Їм може бути не тільки банк, але й будь-яка юрособа з ліцензією на депозитарну діяльність. Найчастіше торговець та депозитарна установа - одне і те ж обличчя. Тому інвестор може проводити всі операції в одному місці, що досить зручно.

Торговець в обов'язковому порядку ідентифікує особу інвестора, перевіряє джерела його доходів. Далі він зобов'язаний відкрити кліринговий субрахунок клієнту в банку Розрахунковий Центр, а також зареєструвати його на одній з бірж. Самі торги, в основному, проходять на біржах Перспектива, ПФТС і Українській біржі.

Коли ці умови виконані, залишається тільки визначитися, скільки інвестор готовий витратити на покупку ОВДП. Стандартний номінал ОВДП - 1 000 грн, доларів або євро. Але возитися з такою сумою не має сенсу.

«Раціональна сума покупки ОВДП з урахуванням витрат стартує від 50 000 грн. Подати заявку на первинний аукціон з валютних паперів можливо на суму від $100 000 », - розповідає Грищенко.

За розрахунками «Мінфіну» найбільш привабливими такі вкладення стають, починаючи з порога в 500 тисяч гривень. Причина - високі комісії, які зараз беруть посередники за цю фінансову послугу. Зі зростанням конкуренції на цьому ринку - вартість витрат для охочих придбати держпапери повинна знизитися, що приверне на цей сегмент фондового ринку нових клієнтів.

На вторинному ринку вартість ОВДП залежить від поточної ситуації на ринку. За гривневими паперами, в минулому році відміна ціни від номіналу, в основному, не перевищувала 100 грн в одну або іншу сторону. 

Інвестор також може купити валютні папери на вторинному ринку за гривню. Їх ціна залежить від курсу валюти. «Курс різниться на 10 - 25 копійок до міжбанківського валютного ринку, що, може негативно відіб'ється на прибутковості ОВДП», - говорить Євгенія Грищенко.

Скільки за це платити

Хоча інвестору й не потрібно платити податки з доходів за ОВДП, йому доведеться неабияк витратитися на оплату комісії посередника.

В середньому, брокери беруть за свої послуги з купівлі або продажу цінних паперів від 100 до 500 грн за кожну операцію. У розрахунковий банк доведеться сплатити комісію за переказ грошей. Вона залежить від конкретного банку та суми. Найчастіше це до 1% від суми або 500 - 2000 грн.

Ще одна стаття витрат - послуги депозитарної установи, яка бере плату за проведення операції, за зберігання цінних паперів та комісію за переказ грошей при виплаті доходу або погашенні паперів. Якщо торговець та депозитарій - одна особа - ці комісії можуть бути мінімальними.

На додаток до цього, при покупці паперів на первинному ринку в будь-якому випадку доведеться сплатити послуги дилерів: для гривневих ОВДП це до 0,01% від суми покупки, для валютних - до 0,5%.

При оформленні депозиту, найчастіше, клієнт віддає банку гроші на певний термін без права достроково зняти їх з рахунку. Тому, якщо вкладнику терміново знадобляться гроші, в кращому випадку, він отримає суму вкладень без відсотків. У цьому ОВДП якісно виграють, адже їх завжди можна продати. Правда при цьому, інвестор може й програти. Адже вартість паперів в цей момент на ринку може бути й нижчою ніж та, за яку він їх купував.

«Власник паперів може в будь-який момент продати облігації. При цьому не обов'язково реалізовувати весь пакет, папери можуть бути продані на необхідну суму », - говорить Грищенко.

Брати чи ні

З плюсів ОВДП можна виділити більш високий прибуток, повну гарантію повернення суми вкладень та можливість дострокового продажу паперів при необхідності. Держпапери можуть стати хорошою альтернативою вкладами, оскільки, за прогнозами банкірів, ставки за депозитами продовжать падати. Більш того, дохід за ОВДП не обкладається податком на прибуток.

З іншого боку, сам процес покупки та зберігання ОВДП досить складний. До того ж, доводиться платити багато комісій й таким чином - цей вид інвестицій супроводжують додаткові витрати. Але, як би там не було, ОВДП - один з найбільш простих та зрозумілих серйозних інвестиційних активів для громадян України.

Олекса Рябуха

Коментарі - 39

+
+57
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 9:12
#
Банки балтики ждут вас- там % выше, и 100% гарантия что не лабеан, в отличии от нашего кардебалета.
+
+44
Ivan Ivanov
Ivan Ivanov
18 січня 2018, 9:43
#
Что вы такое говорите
«… полную гарантию возврата суммы вложений...»
Ахаха )
+
+81
mary27
mary27
18 січня 2018, 12:49
#
Хахах, про учетную ставку в ЕС слышали?
А ''банки балтики'' в случае чего с удовольствием кинут иностранцев, как кинули раньше банки Исландии)
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 13:27
#
При чём тут частное, физ лицо, к банковским займам? С такой логикой- почему вы не считаете что по гос займам должны пересичные расплачиваться, а какой-то там мин фин и прочие? Физ лица же они такие, по вашей логике.
+
+30
mary27
mary27
18 січня 2018, 14:03
#
У вас плохо с логикой, я уже заметила)
Пытаетесь выезжать на манипуляциях, но у вас очень плохо получается)
В банках Исландии были депозиты как раз частных лиц.
И после ипотечного кризиса как раз иностранцам не вернули их вклады.
Кстати, тогда и ''балтийские банки'' хорошо потрепало, но вы об этом стараетесь не думать)
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 16:00
#
Я как-бы и не пойму, при чём тут Исландия к балтике. Наверное у вас с географией не очень. Соболезную.
+
+29
mary27
mary27
18 січня 2018, 17:33
#
Я уже говорила, с логикой у вас плохо.
Вместо нее пытаетесь сманипулировать, как сейчас)
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 19:16
#
Т.е. вы Исландию приписали к странам балтии, а у меня с логикой всё плохо. =) Реально повесилили меня. Ну и я- злостный манипулянт- заставил, за язык тянул клещами утверждать что Исландия- балтика. Занавес.
+
0
mary27
mary27
19 січня 2018, 23:36
#
А если включить мозги?)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
19 січня 2018, 23:51
#
Вам что-ли ссылку википедии скинуть, чтобы вы прочитали про страны балтии?
+
0
mary27
mary27
22 січня 2018, 14:05
#
Ладно, подскажу — загуглите Glintir banki.
Может так до вас дойдет.
Впрочем, не уверена)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
22 січня 2018, 14:58
#
Может GliTNIr banki? =) Сейчас бы ошибаться в том что сами пишете. И не понимаю при чём тут прибалтика к этому банку. Если пытаетесь как-то привязать его дефолт к прибалтике- то нету информации по юрикам из прибалтики которые влетели. Если по физикам- то плохо материал учили.
+
0
mary27
mary27
22 січня 2018, 16:09
#
«И не понимаю при чём тут прибалтика к этому банку. Если пытаетесь как-то привязать его дефолт к прибалтике- то нету информации по юрикам из прибалтики которые влетели.» — вы за свои биткойны/лайткойны/этериумы купите немножко логики)
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
22 січня 2018, 16:53
#
Классный аргумент. Мэри- пустословка и была поймана на своей брехне. В будущих ветках форума, любые ваши попытки влево-вправо уйти от темы разговора- будут отсылаться сюда =) Воспитанные и образованные люди- себя так не ведут. Впрочем, откуда вашему сословию это знать.
+
+15
mary27
mary27
22 січня 2018, 18:07
#
От того, что вы меня назвали «пустословкой» я пустословкой не стану.
У вас плохо с логикой, вы не замечаете очевидного.
А я чего-то после этого пустословка)
Правда странно.
«Воспитанные и образованные люди- себя так не ведут. Впрочем, откуда вашему сословию это знать.» — ой, какая-то картинкас буковками в интернете не считает меня «воспитанной и образованной», как же мне после этого жить?)
+
+24
AleksandrBank
AleksandrBank
18 січня 2018, 9:59
#
В ОВГЗ обычно вкладываются те люди, которые хотят «отмыть» деньги, полученные преступным путем. Минимальаня сумма говорит сама за себя, как и сам подход и метод к размещению.
+
+49
mary27
mary27
18 січня 2018, 12:50
#
''Отмывали'' деньги через ОВГЗ раньше, до ипотечного кризиса.
Тогда по ним были смешные % ставки, но не взимался НДФЛ.
Сейчас это просто средство инвестиций.
И в статье пишут про ''покупку через банк'', что — большая глупость.
Гораздо проще(и дешевле) купить через биржевого брокера.
+
+15
grievoushead
grievoushead
9 січня 2019, 17:51
#
А каких биржевых брокеров вы могли бы порекомендовать?
+
+42
Maleficarum
Maleficarum
18 січня 2018, 10:47
#
«НБУ прогнозирует инфляцию на уровне 7,3% на конец 2018 года» Блин… Перестаньте смешить рошеновые клоуны… МВФ и ВБ вас более не кредитует… ЗВР собственных -нет… Отдать долги ближайшим кредиторам-не в состоянии Сразу дефолт… Суд Англии- вердикт свой утвердит- о возврате Рассее трёх ярдов зелени. На момент сальдо торгового баланса в минусе пять ярдов Тенденцию не сломить- будет дырка только расти… При всех вводных при девале гривона выше сорока гривень за доллар — невозможности более перекредитоваться- (ибо с уходом МВФ и ВБ вам рошеновые фиг кто денег даст в долг" инфляция не 7.3% на станет а 73% на И это реальность…
+
+30
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 10:58
#
Не беда, если держать деньги в баксе/евро. Как вы правильно заметили- рошеновые пусть в гривасах и сидят. Ну и как мы знаем по заявлениям бывшей главы НБУ- студенты и пенсионеры скупили весь доллар, так что обесценивание гривны их не коснётся =)
+
+53
mary27
mary27
18 січня 2018, 12:52
#
''Отдать долги ближайшим кредиторам-не в состоянии Сразу дефолт… Суд Англии- вердикт свой утвердит- о возврате Рассее трёх ярдов зелени.'' — вот Maleficarum и получил свои 11 рублей)
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 13:27
#
Всё то вы знаете, и о расценках и о том что пересичные по гос обязательствам платят =)
+
+23
mary27
mary27
18 січня 2018, 13:57
#
''Все-то вы знаете'' — вам с этого припекает, я вижу?)
+
+30
Ukrmercy
Ukrmercy
18 січня 2018, 16:00
#
Нет, забавляет. Бесплатно при том =)
+
+15
Andriy Kutsynyak
Andriy Kutsynyak
18 січня 2018, 13:46
#
Цікавіше би було почути порівняння ОВДЗ з депозитними сертифікатами. Хтось може коротко підсумувати плюси і мінуси?
+
0
mary27
mary27
18 січня 2018, 13:58
#
Деп.сертификаты физ.лицо никак не купит, потому сравнивать бесполезно.
+
0
Andriy Kutsynyak
Andriy Kutsynyak
18 січня 2018, 14:04
#
Дякую. Мене підманув вклад ПБ «Депозитний сертифікат». Наскільки це взагалі адекватний інструмент? Вони пишуть про гарантії ФГВФО — але для цінних паперів — це виглядає неправдоподібно. А якщо це депозит — тоді виглядає неправдоподібним —

Гарантия получения полной суммы в валюте вклада наличными за один день без ограничений (после проведения экспертизы бланка сертификата).

(с)
+
+37
mary27
mary27
18 січня 2018, 14:26
#
Это немного не те депозитные сертификаты.
Деп.сертификаты НБУ продаются банкам, раньше торговались на бирже.
В банках депозитные сертификаты — аналоги вкладов.
Они пошли в оборот потому, что позволяли обходить ограничения на выдачу валюты.
Именные деп.сертификаты действительно гарантируются ФГВФЛ.
Деп.сертификаты ''на предъявителя'' не гарантируются.
ЦБ они не являются, на наших биржах они не обращаются.
За границей у них есть оборот на биржах, там это действительно ЦБ денежного рынка.
Так что, как вклады они вполне адекватны)
+
0
Andriy Kutsynyak
Andriy Kutsynyak
18 січня 2018, 14:34
#
Дякую, а гарантія від ФГВФО 200к грн, чи повної суми вкладу?
+
+11
mary27
mary27
18 січня 2018, 14:48
#
Стандартно, на 200 000 или эквивалент.
+
+40
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 січня 2018, 14:43
#
На мой взгляд, эта статья есть «загон хомячков» или новая «морковка».
По большому счёту в нынешних условиях ОВГЗ есть финансовая «пирамида», потому что средства от их размещения — НЕ ГЕНЕРИРУЮТ будущих ДОХОДОВ эмитента, а будут направлены на увеличение РАСХОДОВ, затыкание дыр бюджета.
Кто-то видит СОКРАЩЕНИЕ глсударственного долга или какие-то действия в этом направлении? — Нет? — Тогда добро пожаловать в «пирамиду».
+
+18
mary27
mary27
18 січня 2018, 15:43
#
''Загон хомячков'' это ''доллар будет дорожать'' и ''зарабатывай на ''форекс''.
А финансовая пирамида — биткойны)
+
+36
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 січня 2018, 16:57
#
Не вижу разницы в смысле «загона хомячков» между ''доллар будет дорожать" и «ОВГЗ выгодней».или между ''зарабатывай на ''форекс'' и «зарабатывай на ОВГЗ».
А если финансовые пирамиды ограничиваются только биткойном — это признак узости кругозора и мировоззрения.
Но это исправимо.
+
0
mary27
mary27
18 січня 2018, 17:34
#
Не видите разницы?)
Ну ладно, не буду вас переубеждать.
+
+15
Ukrmercy
Ukrmercy
22 січня 2018, 1:02
#
Уже одних хомяков наказали, когда с 8 до 24 курс прошёлся, и депо в минуса съехали. Других, чей бакс пересчитали и 200к гривасов вышли не очень- тоже наказали. Может хватит их наказывать, с голыми Ж. уже ходЮт =)
+
0
Кандидат в президенти лісу
Кандидат в президенти лісу
21 січня 2018, 23:48
#
Обмеження в 1М — це явно не для хом'яків
+
0
cccccccccc1
cccccccccc1
18 січня 2018, 18:37
#
А реструктуризація за внутрішнім боргом чому не написали?(сутєвий мінус).
+
0
Sagittarius
Sagittarius
18 квітня 2018, 18:00
#
А яка зараз є реструктуризація? Чи то ви про ту, що Яреська провела?
+
0
mary27
mary27
7 травня 2018, 22:22
#
Напомните, когда была эта «реструктуризация»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися