Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 січня 2018, 11:20

Валютний ринок: курс долара і євро буде лихоманити

У п'ятницю на валютних торгах продовжиться зростання курсових коливань. 

У п'ятницю на валютних торгах продовжиться зростання курсових коливань.
Фото: pixabay.com

Причин кілька. Ось основні:

1) На фоні рішень ЄЦБ знову дивує влада США. Після заяви міністра фінансів про те, що слабкий долар піде тільки на користь американської зовнішньої торгівлі, президент США вирішив викласти свою точку зору. І вона виявилася прямо протилежною - «міністра неправильно зрозуміли» - Америці потрібен сильний долар і це один із пріоритетів розвитку економіки Штатів.

У порівнянні з цими новинами - заяви глави ЄЦБ Драгі про фактично збереження поки статус-кво по монетарній політиці ЄС стали виглядати просто острівцем стабільності і прогнозованості. Результат негайно позначився вже на азіатській сесії і перейде на європейську - долар почав падати і протестував навіть рівень в 1,2490 долара за євро. Розпочаті торги на європейському ринку обіцяють серйозні коливання в цих парах валют, що буде відображатися і на українському ринку;

2) Різкий зліт залишків на коррахунках банків на ранок п'ятниці - до 71,5 млрд гривень (зростання на 14,8 млрд за день) здатний серйозно розгойдати котирування міжбанку, тому що дає значні ресурси для спекулятивних ігор з курсом;

3) Активні вливання ПДВ-відшкодувань продовжилися (що власне і викликало зростання ліквідності в системі). Це знижує бажання експортерів продавати валюту на фоні зростання попиту на неї з боку імпортерів. Це продовжить тиснути на курс.

У цій бочці дьогтю є й ложка меду: 1) наближення кінця місяця змушує експортерів закривати свої гривневі зобов'язання на звітну дату і ті з них, хто не отримав відшкодування ПДВ - все ж будуть продавати валюту і 2) вчорашнє продовження падіння котирувань долара на міжбанку на фоні зниження котирувань міжнародного ринку - закріплює психологічний настрій на зміцнення гривні щодо долара і на зростання котирувань євро.

Як і вчора - якщо НБУ зараз вміло скористається цими настроями і продовжить запевняти ринок в серйозній підтримці гривні - це може психологічно підтримати нацвалюту.

За нашими прогнозами, сьогодні ринок продовжить лихоманити по євровалюті і створить непоганий понижуючий тренд по долару на подальше зміцнення гривні в межах коридору 28,55 -28,65 гривень. Шкода тільки, що на фоні таких бюджетних вливань в банківську систему - зміцнення гривні не буде довгостроковим явищем.

За розрахунками «Мінфіну», обсяги операцій на торгах сьогодні складуть до 340 млн доларів при здійсненні до 500 угод.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 28,40-28,50 і продаж 28,60-28,80 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,40-28,50 гривень та продаж 28,55 -28,65 гривень.

Про тенденції на торгах за 25 січня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом настрої респондентів продовжують бути негативними для гривні. 30% опитаних вважають, що курс Нацбанку повернеться до рівня істотно нижче 28,75 гривень. 70% поки ще впевнені в його швидкому закріпленні вище 28,76 гривень.

Поліпшили по гривні свої очікування респонденти за прогнозом безготівкового курсу на торгах. 37% (вчора таких було тільки 18%) опитаних передбачають довгострокове повернення котирувань на міжбанку до рівня - нижче 28,75 гривень. 63% - як і раніше прогнозують швидке повернення і довгострокове подальше закріплення долара вище 28,76 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 3

+
0
tobik82
tobik82
26 січня 2018, 11:44
#
Різкий зліт залишків на коррахунках банків на ранок п'ятниці — до 71,5 млрд гривень (зростання на 14.8 млрд за день)
Оце люди працюють, не те що наша влада ходить та просить подачки.
+
0
bes2
bes2
26 січня 2018, 12:28
#
Давно так не смеялся :)
+
0
VictorS
VictorS
26 січня 2018, 11:55
#
Вне закона. https://minfin.com.ua/blogs/victors/114200/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися