Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2018, 17:15

Діагностика НБУ: 22 банки працюють з максимальним ризиком по пов'язаним особам

Станом на 1 січня 2018 року 22 банки продовжують працювати за планами з індивідуальними графіками приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами до вимог регулятора.

Станом на 1 січня 2018 року 22 банки продовжують працювати за планами з індивідуальними графіками приведення максимального розміру кредитного ризику за операціями з пов’язаними особами до вимог регулятора.
Фото: mind.ua

Згідно із повідомленням, протягом 2016-2017 року регулятором та банками проведено масштабну та скрупульозну роботу з виявлення та аналізу операцій пов’язаних із банками осіб.

«Цей процес став першим етапом розбудови комплексної програми ідентифікації та моніторингу операцій з пов’язаними особами, виконання якої дозволить нівелювати у майбутньому ризики фінансування банками бізнесів своїх власників та інших пов’язаних осіб із порушенням нормативних вимог НБУ. А це у свою чергу сприятиме підвищенню стабільності банківської системи України», – зазначила заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

Також минулого року Нацбанк завершив розгляд програм зниження понадлімітних обсягів заборгованості пов’язаних осіб. Ці програми розроблені та подані до НБУ банками, у яких під час проведення діагностики протягом 2016-2017 років регулятор виявив порушення вимог до операцій з пов’язаними особами. На початок минулого року таких банків виявлено 44 із 99 установ, що пройшли діагностику.

Враховуючи досвід виконання банками індивідуальних графіків та їх побажання, Національний банк у 2017 році дозволив банківським установам подавати клопотання для продовження строків дії планів заходів на термін до двох років.

Це право банк отримує за умов сумлінного виконання всіх заходів, зазначених у планах. Зокрема, за умови зниження обсягу понадлімітного обсягу заборгованості пов’язаних осіб на 20% протягом першого року виконання плану.

Такою можливістю вже скористався один банк, який подовжив загальний строк виконання програми з трьох до п’яти років.

«У 2018 році ми плануємо вдосконалити процес комплексного моніторингу як активних так, і пасивних операцій банків із пов’язаними особами», – повідомив начальник Управління моніторингу пов’язаних із банком осіб НБУ Олексій Рудий.

Олексій Рудий також зазначив, що станом на 6 січня 2018 року набрали чинності зміни до Закону України «Про банки і банківську діяльність», відповідно до яких керівники відокремлених підрозділів банку не належать до керівників банку.

У разі внесення банком відповідних змін до переліку пов’язаних осіб щодо керівників відокремлених підрозділів банку, банк повинен також ураховувати відсутність інших підстав для визначення таких осіб пов’язаними з банком.

Коментарі - 4

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2018, 17:35
#
«таких банков выявлено 44 с 99 учреждений, прошедших диагностику»- половина карманные банки, точнее лавочки для пылесоса депозитов и кредитования «своих». Думаю туда не включены гос.банки — там доля связанных депутатов и их бизнеса, экс-чиновников и их сейчас дествующий бизнес — покажет также связанность их и руководства банка.
+
+41
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2018, 17:35
#
Список, лучше бы огласили и долю по каждому
+
+15
Qwerty1999
Qwerty1999
23 січня 2018, 20:03
#
Сотрудники банка должны понимать, что такая информация имеет гриф ДСП либо БТ.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
24 січня 2018, 16:53
#
Секрет этот потом боком выходит всему народу Украины!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися