Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 січня 2018, 11:43

Друге життя для держмайна: три «за» прозору приватизаціюприватизацию

18 січня Верховна Рада України прийняла в другому читанні і в цілому Закон «Про приватизацію державного майна». Він передбачає продаж об'єктів на суму до 250 млн грн через дворівневу систему, якою є система державних електронних торгів ProZorro.Продажі.

Скільки об'єктів і в яких галузях будуть доступні для приватизації в 2018-му році і чому система ProZorro.Продажі — оптимальне рішення для цього процесу, «Мінфіну» розповіла Анна Теселько, керівник проекту «Публічні аукціони» торговельного майданчика Zakupki.Prom.ua. 

Другий шанс для майже трьохсот об'єктів

Фонд державного майна (ФДМ) визначив 296 об'єктів, які будуть доступні для приватизації в 2018 році. Напрямки діяльності — найрізноманітніші і охоплюють більше 20-и галузей. Найбільше об'єктів для приватизації будуть доступні в сільському господарстві (понад 60), в машинобудуванні (55), добувній промисловості (35), науковій діяльності (32), енергетичній галузі (24).

У ТОП-10 об'єктів для приватизації сам ФДМ визначив Одеський припортовий завод, Банк реконструкції і розвитку, Центренерго, Президент-готель «Київський», обленерго шести областей. Ці та ще майже 300 об'єктів після продажу бізнесові отримають другий шанс на розвиток і нормальну роботу. Адже, відверто кажучи, в Україні бізнес сьогодні краще розвиває будь-які об'єкти, ніж це робить держава.

Вигідна інвестиція для бізнесу

Різноманітність об'єктів для приватизації величезна. І їх придбання привабливе для бізнесу. Більшість із цих об'єктів мають як мінімум інфраструктурну перевагу, оскільки часто знаходяться в центрі будь-якого міста. І їхній власник отримує не просто готель, а дуже хорошу локацію. Плюс — вже відоме місце в місті, можливо навіть з якимись традиціями, історією, постійними клієнтами.

Так, не варто плекати ілюзій, що це придбання супер-прибутковий бізнес. Продається те, що не працює. Або створені такі умови, щоб воно не працювало. Безумовно, в такі об'єкти потрібно вкладати і гроші, і працю — вносити корективи, реконструювати, модернізувати. І про кризового менеджера теж не забути. Але це ж інвестиція, вона передбачає і часові, і фінансові витрати для досягнення мети.

Профіт для державного бюджету

Протягом першого півріччя 2017-го від продажу державного майна та інших процесів, пов'язаних з приватизацією, в бюджет країни надійшло 110,773 млн грн. А від продажу земельних ділянок несільськогосподарського призначення або прав на ділянки, на яких знаходяться об'єкти, що підлягають приватизації — до загального фонду держбюджету перераховано 1 662,8 тис. грн.

У 2018 році ці надходження за успішної приватизації компаній, запропонованих ФДМ, повинні істотно збільшитися. Тим більше, що продаж об'єктів буде здійснюватися через систему держторгів ProZorro.Продажі. А вона не тільки гарантує єдині правила для всіх учасників і прозорий вибір покупця. Майданчики учасники системи (їх уже 40) знайдуть максимум потенційних покупців, в результаті збільшиться конкуренція і, відповідно, ціна продажу. Приклади не потрібно довго шукати — на сьогодні в ProZorro.Продажі є аукціони, в яких торгуються по 10-12 учасників, а ціна лота зростає навіть в два рази.

Коментарі - 12

+
+45
ostrost
ostrost
23 січня 2018, 13:31
#
Приватизация по-украински- это пример уничтожения экономики. В результате «приватизации» город Ровно практически остался без промышленности. «Инвесторы-металлоломщики» вырезали почти все предприятия. Например, новейший уникальный радиозавод, почти в центре города, так зв. инвестор вырезал, рабочих сократил и превратил в питомник огромных собак (сейчас около 400 штук. См. ин-т). А ФГИ, администрация и правоохранители годами только наблюдали. Что поменяется сейчас? Ничего! В воровском, прогнилом государстве.....https://dt.ua/LAW/yak_pomirav_radiozavod_.html
+
+30
Valeriy Didashko
Valeriy Didashko
23 січня 2018, 18:06
#
А что производил, указанный вами завод?
+
0
ostrost
ostrost
24 січня 2018, 10:30
#
Основное- аппаратура РЭБ. Но и многое другое- от игрушек, автомагнитол и приемников, газовых счетчиков, дозиметров, мед. ап-ры, обор. для шаг. экскаваторов, кух.-пекарского обор., прицепов и т.д. Полностью ввели в строй в 1990 году, имел новейшее импортное оборудование и технологии. Мог выпускать любую продукцию, если б кто-то хотел… Много продукции и оборудования вывезли в Россию (директор получил награду Путина «За укрепление обороноспособности России»). А интеллект наших «независимых» правителей нацелен на воровство и продажу пшеницы и сырья за рубеж…
+
0
Anton K.
Anton K.
24 січня 2018, 13:20
#
> В результате «приватизации» город Ровно практически остался без промышленности

«Рівнеазот», «РЗВА» и проч. уже не котируется в кач-ве промышленности? Даже газовые счётчики САМГАЗ производят в Ровно…

> https://dt.ua/LAW/yak_pomirav_radiozavod_.html

Статья, конечно, любопытная. Но по другим сведениям (напр., http://ogo.ua/articles/view/2014-04-07/49860.html), к концу 90-х Радиозавод всё-таки перестал функционировать, т.к. прекратились заказы от военных ведомств…
Уж и не знаю, какое там в 1990 году установили новейшее импортное оборудование, но, видимо, что-то пошло не так.
Судя по Викимапии (см. http://wikimapia.org/#lang=ru&lat=50.608109&lon=26.288824&z=16&m=b), в производственном корпусе кое-что как-будто производят (собаки в списках не значатся :).

> В воровском, прогнилом государстве....

Ага, Zrada Today ;)
+
+1
ostrost
ostrost
26 січня 2018, 10:08
#
Огрызки «Рывнеазот», «РЗВА» еще животеют, но «Рывнеазот» под Фирташом часто простаивает. А газовые счетчики «Самгаз» начинали собирать на радиозаводе, где для их делали основные детали… Вот интересная картинка послеприватизации завода http://batko-kazhan.livejournal.com/1609.html На сегодня он еще в более плачевном состоянии. «Инвестор-металлоломщик» безбожно все режет…
+
0
ostrost
ostrost
26 січня 2018, 10:38
#
http://7d.rv.ua/news/2016-02-23/rivnenskyy-radiozavod-z-odynadcyaty-tysyach-vestativ-zalyshylosya-try
+
0
ostrost
ostrost
26 січня 2018, 10:21
#
http://tomat.rv.ua/380-sobak-prodovzhuyut-nezakonno-prozhy-vaty-u-vol-yerah-na-tery-toriyi-radiozavodu/
+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
23 січня 2018, 14:10
#
В итоге продадут за копейки, да уж, очень выгодно
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2018, 16:29
#
Одесский пропортовый завод — лакомый кусочек, и его просто так врядли отдадут. Или отложат торги, или купят свои. На нем очень хорошо Народный Фронт зарабатывал, сейчас перешел под БПП — Кононенко, рулит, работая по контрактам с оффшорами, заганяю завод в минуса, и потом берут с бюджета финансирование на убыточную деятельность.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
23 січня 2018, 17:41
#
Депутаты хотят отменить наказание за незаконное обогащени
https://ru.slovoidilo.ua/2018/01/23/novost/politika/deputaty-xotyat-otmenit-nakazanie-nezakonnoe-obogashhenie

НАРОДНЫЙ ФРОНТ И БПП — работают только себе во благо.

Реально плевок в лицо всему народу!
+
+23
Jack Tomphson
Jack Tomphson
24 січня 2018, 7:11
#
По сути статьи сказать не могу, но девушка красивая)
+
0
ostrost
ostrost
24 січня 2018, 11:38
#
https://www.youtube.com/watch?v=EO96nfwBzow
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися