Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 січня 2018, 11:26

Telegram залучить $600 млн через передпродаж токенів

Telegram почав закритий передпродаж токенів, під час якого планує залучити $600 млн від традиційних венчурних інвесторів і близьких до менеджменту інсайдерів.

Telegram почав закритий передпродаж токенів, під час якого планує залучити $600 млн від традиційних венчурних інвесторів і близьких до менеджменту інсайдерів.
Фото: gloss.ua

Всього месенджер Павла Дурова планує через продаж токенів отримати $1,2 млрд. Про це повідомляє TechCrunch, в розпорядженні якого виявилися листи, відправлені інвесторам, які беруть участь в передпродажу.

Попередній продаж токенів Telegram Open Network (TON) тільки за запрошеннями триватиме з січня по лютий 2018 року. У березні має відбутися відкрита фаза ICO, під час якої месенджер розраховує на ще $600 млн. Якщо все піде за планом, розміщення токенів TON стане найбільшим в історії, повідомляє AIN.

«У жовтні 2017 року Telegram досяг 170 млн місячних користувачів і доставляв 70 млрд повідомлень щодня. Як мінімум, 500 000 нових користувачів приєднуються до Telegram щодня. При таких темпах очікується, що сервіс досягне 200 млн місячних користувачів в першому кварталі 2018 року. Ці користувачі зможуть дати необхідну критичну масу для поштовху до масового впровадження криптовалют», — йдеться в проспекті до ICO Telegram.

Як продаватимуть токени Telegram

Для продажу Telegram планує створити 5 млрд токенів Gram, які будуть використовувати символ діаманта. Команда месенджера розподілить коін так:

  • 10% збережуть для стимулювання розробки платформи, включаючи премії розробникам;
  • 4% виділять для винагороди основної команди розробників;
  • 42% відкладуть в TON Reserve на початкових стадіях проекту, щоб «захистити нову криптовалюту від спекулятивної торгівлі і зберегти гнучкість на ранніх стадіях розвитку системи»;
  • 44% виділять для торгівлі.

В рамках закритого попереднього продажу токенів напередодні ICO проекти намагаються залучити великих якірних інвесторів, званих «китами». Для них встановлено поріг входу в $20 млн. Однак, китам нададуть великі знижки на прогнозовану ціну токена — в понад 50% або навіть 70%. Вартість Gram при публічному продажу очікується на рівні $0,97. Значить великим інвесторам на стадії пресейла токени можуть дістатися всього за $0,31.

Для тих, хто купить Gram з великою знижкою, встановлять обмеження на подальший продаж. Поки конкретні терміни тільки обговорюються, але в залежності від розміру знижки заборона на продаж може тривати від 3 до 18 місяців.

Але між заявками на покупку і отриманням реальних токенів інвесторами буде не характерна для крипторинка затримка. Telegram планують фактичний реліз Gram в грудні 2018 року. А на біржах токени з'являться тільки в січні-березні 2019 року.

ICO не просто месенджера

Теперішній Telegram відомий як захищений месенджер. Але, як стверджує компанія в документах, вивчених TechCrunch, сервіс Дурова використовують для комунікації в більш 60% ICO проектів. Власний продаж токенів Telegram націлений не просто на монетизацію безкоштовного месенджера.

Компанія планує розробити основні сервіси для децентралізованого інтернету, які зможуть використовуватися для створення децентралізованих додатків, смарт-контрактів, захищених від цензури веб-сайтів та іншого.

Пітч Telegram складається з чотирьох компонентів:

  1. Розподілене сховище файлів.
  2. Проксі-сервіс для створення децентралізованих VPN і безпечного середовища для інтернет-серфінгу на кшталт TOR на базі блокчейна.
  3. Сервіси для децентралізованих додатків, смарт-контрактів і децентралізованого веб-серфінгу.
  4. Платежі для мікрооплат і P2P-транзакцій.

Такий набір компонентів повинен перетворити Telegram в платформу для нових децентралізованих додатків і сервісів на блокчейні.

TON може «стати точкою входу для проектів на блокчейні для широких мас на кшталт того, як Google Play і App Store зараз працюють для централізованих додатків».

Продаж токенів відбудеться до того, як месенджер представить технології в основі TON. Однак, Gram стануть фактично доступні інвесторам вже після релізу деяких сервісів. Ось який план по їх запуску Telegram надав раннім інвесторам:

  • I квартал 2018 року — запуск захищеної ідентифікації (secure ID);
  • II квартал 2018 року — MVP тестової мережі TON;
  • III квартал 2018 року — тестування і аудит безпеки TON;
  • IV квартал 2018 року — розгортання стабільної версії TON;
  • IV квартал 2018 року — запуск гаманця Telegram;
  • I квартал 2019 року — запуск економіки на базі TON всередині Telegram;
  • II квартал 2019 року — запуск сервісів, сховища і проксі.

До 2021 року Telegram планує перейменувати TON в ON (Open Network), коли мережа буде управлятися закладеними в основу принципами.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися