Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 січня 2018, 19:29

НБУ хоче змінити підхід до розрахунку офіційного курсу гривні до долара

Національний банк розглядає можливість удосконалення підходів до обрахунку офіційного курсу гривні до долара США.

Національний банк розглядає можливість удосконалення підходів до обрахунку офіційного курсу гривні до долара США.
Фото: rian.com.ua

Наразі офіційний курс гривні розраховується як середньозважене значення за усіма міжбанківськими угодами за день за даними ВалКлі

ВалКлі – власний програмний комплекс Національного банку, в якому банки на сьогодні здійснюють підтвердження усіх своїх угод щодо купівлі-продажу безготівкової іноземної валюти на міжбанківському ринку.

Національний банк вважає за необхідне перейти до розрахунку офіційного курса гривні на основі інформації із торгівельно-інформаційних систем (ТІС) Bloomberg та Reuters щодо реальних ринкових угод та з відсіканням угод с екстремальними параметрами.

Як пояснив директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко таким чином зменшиться навантаження на банки в частині формування звітності завдяки відмові від обов’язкової реєстрації угод в системі ВалКлі.

Крім того, Нацбанк планує перейти до здійснення валютних інтервенцій з використанням Matching – нового функціоналу для укладання угод в ТІС. Цей функціонал, впровадження якого наразі обговорюється з учасниками ринку, надасть змогу забезпечити на міжбанківському валютному ринку постійну наявність твердих цін на купівлю-продаж іноземної валюти та швидке укладання угод за найкращими курсовими параметрами.

Сергій Пономаренко окреслив подальші плани з лібералізації валютного ринку: «Найближчими пріоритетами в цьому напрямі є дозвіл на репатріацію дивідендів за 2017 рік, рішення про що буде ухвалено після аналізу прогнозної інформації від банків щодо планів їх клієнтів по виводу дивідендів. Також ми можемо розглянути можливість подальшого послаблення обмежень на дострокове погашення кредитів».

Коментарі - 1

+
+12
1On
1On
19 січня 2018, 20:23
#
Пока что не понятно, как нововведения повлияют на курсообразование, да и про matching — неясно, что за зверь такой.
А ведь бюджетный курс по бивалютной корзине считают, расписали бы лучше про это.

ЗЫ. По картинке ясно только то, что дела у «Минфина» идут неплохо (раньше купюры были россыпью на столе, теперь всё больше пачками) :)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися