Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 січня 2018, 19:01

Нацбанк хоче зробити монетарну політику прозорішою

Національний банк планує розпочати оприлюднення «Підсумків дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки» для підвищення прозорості та передбачуваності монетарної політики.

Національний банк планує розпочати оприлюднення «Підсумків дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки» для підвищення прозорості та передбачуваності монетарної політики.
Фото: dtkt.ua

Про це йдеться в повідомленні Нацбанку.

Прес-релізи щодо рішень з монетарної політики, які наразі є основним інструментом комунікацій на цю тему, відображають консенсусну позицію Правління Національного банку, розповіли представники департаменту монетарної політики та економічного аналізу.

Проте для подальшого підсилення прозорості монетарної політики, Національний банк планує за прикладом передових центробанків-таргетерів інфляції розпочати оприлюднення опису дискусії між членами Комітету з монетарної політики, що передувала ухваленню рішення.

Така публікація спрямована на посилення розуміння учасниками ринку логіки та мотивації монетарних рішень правління НБУ. Зазначене сприятиме підвищенню здатності учасників ринку передбачати подальші зміни у монетарній політиці НБУ.

«Це сприятиме посиленню дії процентного каналу трансмісійного механізму та більш ефективному управлінню інфляційними очікуваннями», — пояснив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб.

Нагадаємо, комітет з монетарної політики (КМП) є консультативним внутрішнім органом НБУ, створеним з метою обміну інформацією та поглядами щодо формулювання й реалізації монетарної політики для забезпечення цінової стабільності.

До складу КМП входить голова НБУ, інші члени правління НБУ, а також директора департаментів монетарної політики та економічного аналізу, відкритих ринків, фінансової стабільності, статистики та звітності. Засідання КМП відбуваються напередодні засідань Правління НБУ з монетарних питань.

Новий документ «Підсумки дискусії членів Комітету з монетарної політики щодо рівня облікової ставки» буде містити знеособлену позицію усіх членів КМП щодо необхідного монетарного рішення та відповідну аргументацію.

Він публікуватиметься регулярно в розділі «Монетарна політика» на 11-й день після прийняття рішення з монетарної політики. Перше оприлюднення «Підсумків» відбудеться за результатами КМП, запланованого на 23-24 січня 2018 року, і очікується 5 лютого цього року.

Коментарі - 1

+
0
SergValin
SergValin
21 січня 2018, 9:23
#
Очень хорошо выбран термин «предсказуемость» в отношении действий НБУ. Хотя я бы лучше сказал «непредсказуемость».
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися