Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 січня 2018, 17:05

Збудження девальвацією і лист українському султану

Інвестори розкуповують українські єврооблігації. МВФ розкритикував законопроект про антикорупційний суд. Гривня дешевшає. Зате став відомим президентський кандидат на посаду глави Нацбанку. Підсумки тижня, що минає, в своїй колонці на НВ підвів Сергій Фурса. «Мінфін» публікує скорочений текст статті.

Сильні світу цього, які на наступному тижні зберуться в Давосі, повинні прилетіти туди в прекрасному настрої. Все відмінно. Ринки біжать вгору. Китайська економіка показує результати кращі за очікування. А співвідношення «биків» і «ведмедів» зараз знаходиться на найвищому рівні з квітня 1986 р. Звичайно, ті, хто пам'ятає 2007-й, можуть запідозрити недобре, але таких, благо, мінімальна кількість.

Не дивно, що на такому тлі гроші продовжують приходити, підживлюючи ринки, як нафти (на жаль), так і боргів країн, що розвиваються (на щастя). І черга з країн, назву яким недавно дав Трамп, вибудовується, щоб позичти кілька мільярдів на ринку.

Продовжують йти гроші і в український сегмент. Покупці активно розбирали всю суверенну криву, дісталися до варантів і трохи пройшлися по корпоративному сектору. При цьому настрій інвесторів зараз такий прекрасний, що вони здатні в принципі ігнорувати негативний новинний потік. Так і з Україною на цей раз. Проблеми з антикорупційним судом залишилися непоміченими. А тим часом на цьому тижні можна було малювати картину «світова закуліса пише листа до українського султана». В епістолярному жанрі на тему «нас не обдурять» вибухнули МВФ, Світовий Банк, Євросоюз і дрібніші птахи.

Поки що ситуація з антикорупційним судом, а заодно і з ціною на газ для населення, зайшла в глухий кут. Але оскільки з порожніми руками в Давос їхати погано, минулий тиждень подарував нам одну дуже гарну новину і одну довгоочікувану. Парламент прийняв закон про приватизацію, не тільки задовольнивши одну з вимог МВФ, але й нарешті забравши привід не проводити приватизацію. Порадувало як англійське право при покупці великих об'єктів, так і запуск малої приватизації через систему ProZorro. Де вже успішно йде продаж активів банків, що потрапили до Фонду гарантування вкладів. І президент, нарешті, назвав ім'я того, кого він хоче бачити новим головою НБУ. Не минуло й 9 місяців. Цією людиною, очікувано, став Яків Смолій. Може, пройде ще 9 місяців і його кандидатуру схвалить парламент.

Поки ж Нацбанк знову зіткнувся з критикою за те, що робить свою роботу. А саме, українців знову опанувало збудження девальвацією. При цьому, з огляду на, що до долара гривня змінюється помірно, тепер все кричать про падіння відносно євро. Благо, європейська валюта зробила спурт щодо долара, пробігши з 1,05 до 1,22, і тепер зростання щодо гривні виглядає вражаюче. Тим часом, сезонний фактор поступово себе вичерпує, але поки що не пішов остаточно, і до кінця тижня курс гривня долар дійшов до рівня 28,8. НБУ продає валюту з резервів, але поки що інерція не дозволяє курсу зупинитися. 

Коментарі - 8

+
0
squadrontd
squadrontd
19 січня 2018, 17:42
#
Конечно девальвация относительно евро важнее девальвации в долларах во всех планах. Для тех кто на заработках в Польше — это вообще плюс и считается он от евро (курс злотых подстраивается под евро, конечно). Для тех кто собрался в турпоездку в Европу или собираете купить европейские товары — это сплошной минус — цены евровые, а не долларовые. Долларами заробитчане получают небольшую часть ЗП, т.к. в США или в Канаде немного народу. Товаров из США также мало в Украине. Привязка к доллару скорее традиция для сбережений. Реальные покупки или ЗП давно идут в привязке к евро. Поэтому колебания курса евро на практике намного важнее. Доллар волнует лишь тех у кого сбережения в нем. А много таких?
+
+57
alexodessa
alexodessa
19 січня 2018, 17:53
#
При чём тут товары из США? Весь мир, кроме ЕС, торгует за доллары.
+
+32
squadrontd
squadrontd
19 січня 2018, 18:36
#
За доллары из наших более-менее крупных торговых партнеров торгует только Китай и Турция. Причем существенная часть сделок с КНР в юанях, т.к. политика Китая на постепенный отказ от доллара. Они и трежерис перестали покупать. Весь Евросоюз с нами торгует только в евро. Однако страны торгующие с ЕС убрали долларовые прайсы еще год назад, когда стало очевидно по политике ФРС, что доллар девальвируют. В частности резко подорожавшие бананы, что вы видите и в Одессе, это последствие отказа северо-африканских стран принимать доллары. У них тоже цены в евро, т.к. покупать сельхозтехнику они будут в ЕС, а не в США. Им валютные риски ни к чему. Если в долларах, то цены они повысили.
+
+30
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
22 січня 2018, 23:28
#
Всю свою сознательную жизнь зантмаюсь вэд, импорт/экспорт со всеми континентами. Ни разу не было контракта в евро, даже с ес. Украину Мвф даже в долларах кредитует, в звр преимущественно доллар. какое евро? вы еще скажите биткоин
+
0
semenvekselberg
semenvekselberg
19 січня 2018, 18:14
#
https://minfin.com.ua/blogs/semenvekselberg/108120/
+
+53
Reekmers
Reekmers
20 січня 2018, 10:30
#
Очень напоминает Яценюка — «нас завалят инвестициями» 2.0
+
+22
yurikiev
yurikiev
21 січня 2018, 12:51
#
Странно. Твиттерские и фейсбучные мнения совершенно отличаются от этой статьи. Все возмущены ростом цен и возрождением воровства и взяток везде — от больницы до президентского аппарата.
Ну что же, надеюсь, менеджеры нашей страны читают не только такие вот как эта победные реляции. Хотя, лучше пусть читают только это, быстрее получат под ж. коленом.
+
+12
Qwerty1999
Qwerty1999
21 січня 2018, 22:16
#
А чего странного — все переходят на евро, в том числе и рядовые воры и высокопоставленные казнокрады.

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися