Мінфін - Курси валют України

Встановити
16 січня 2018, 8:57

Ставки за депозитами. Падають ще швидше

Ні статистика по зростанню цін, ні підвищення облікової ставки Нацбанком, не змусили фінансистів відступити від обраного курсу. Приводи для радості вкладників відсутні - банки продовжують знижувати максимальні ставки за депозитами. Більш того, їх падіння навіть прискорилося, в порівнянні з кінцем минулого року.

Ні статистика по зростанню цін, ні підвищення облікової ставки Нацбанком, не змусили фінансистів відступити від обраного курсу.
Фото: slavdelo.dn.ua

Перед Новим роком і на святковому тижні фінустанови зрізали максимальні ставки за гривневими та валютними вкладами. За депозитами в національній валюті зниження досягло 1,5%. Цікаво, що на цей раз прибутковість зменшували ті банки, які раніше виявляли найбільшу щедрість.

Перш ніж перейти до огляду, ми рекомендуємо ознайомитися з методикою дослідження.

Промінвестбанк довгий час займав друге місце серед банків за показником максимальної прибутковості річних гривневих вкладів. Але на святковому тижні він зрізав максимальну ставку за такими депозитами на 1,25% і за рахунок цього опустився на 9-е місце в десятці найприбутковіших фінустанов.

Банк Інвестицій та Заощаджень в попередніх оглядах займав третю позицію в десятці найприбутковіших. Тепер він зменшив ставку за 12-місячними вкладами в гривні на 1,5% і опустився на 6-у позицію.

У минулому огляді, Індустріалбанк був 7-м в десятці найбільш щедрих банків. Але він також зменшив максимальні ставки і взагалі вибув з цього списку. Така ж ситуація і з Ідея Банком, який раніше замикав десятку.

Замість «вилетіли» фінустанов в десятку увійшли Ощадбанк і Марфін. Що стосується останнього, він підвищив ставки і зайняв 5-е місце.

Місто Банк також підвищив максимальні ставки, але тільки за 6-місячними вкладами. Зате прибутковість довгострокових депозитів впала. Аналогічна ситуація в Універсалбанку. Це фінустанова збільшила максимальну ставку за вкладами до запитання, але за строковими депозитами - знизила.

А-Банк, Кредит Дніпро та Південний також вирішили не балувати більше вкладників і скоротили максимальні ставки за гривневими вкладами.

Максимальні ставки за гривневими депозитами (% річних) **в таблиці вказані максимальні ставки за депозитними програмами 31 банку з дотриманням наступних умов: валюта, термін і «несоціальність». Банки розташовані за розміром ставки за вкладом на 12 місяців — від найвишчої до найнижчої. Данные за 14.12.2017 — 11.01.2018

**Індустріалбанк пропонує тільки вклади на 13 місяців

Долар

Банк Інвестицій та Заощаджень в минулих оглядах пропонував найвищу максимальну ставку за річними доларовими вкладами. Але тепер він знизив прибутковість та опустився на 6-у позицію. Його місце зайняв Банк Форвард.

Індустріалбанк й раніше лише замикав десятку найприбутковіших банків за річними доларовими вкладами. Тепер ставки за такими депозитами ще впали і банк вибув з нашого списку, поступившись своїм місцем Укргазбанку.

Також ставки знизили А-Банк, Кредит Дніпро, Південний і Правекс-Банк. В Місто Банку доларові вклади на 9 і 3 місяці подешевшали, а ось на 12 і 6 місяців - подорожчали.

У свою чергу, Марфін - збільшив максимальні ставки за вкладами на 6 і 12 місяців, а за короткостроковими депозитами - знизив.

Максимальні процентні ставки за депозитами в доларах(%, річних *)

*в таблиці вказані максимальні ставки за депозитними програмами 31 банку з дотриманням наступних умов: валюта, термін і «несоціальність». Банки розташовані за розміром ставки за вкладом на 12 місяців — від найвишчої до найнижчої. Данные за 14.12.2017 — 11.01.2018

**Індустріалбанк пропонує тільки вклади на 13 місяців

Євро

Ощадбанк продовжує платити більше за інших за річні вклади в євро. А ось Промінвестбанк, який довгий час займав друге місце за показником прибутковості таких депозитів, зрізав максимальні ставки і опустився на 7-е місце.

Банк Інвестицій та Заощаджень раніше був на 4-му місці в списку. Тепер він знизив максимальні ставки за річними вкладами в євро і опустився на одну позицію.

Місто банк і Марфін, навпаки, вирішили залучати євровалюту. Вони збільшили максимальну прибутковість річних вкладів і піднялися на 3-е і 4-е місце в десятці.

Також максимальні ставки за вкладами в євро знизили Кредит Дніпро і Правекс-Банк.

Максимальні процентні ставки за депозитами в євро (% річних *)
*в таблиці вказані максимальні ставки за депозитними програмами 31 банку з дотриманням наступних умов: валюта, термін і «несоціальність». Банки розташовані за розміром ставки за вкладом на 12 місяців — від найвишчої до найнижчої. Данные за 14.12.2017 — 11.01.2018

**Індустріалбанк пропонує тільки вклади на 13 місяців

Методика

Депозити відбирали для порівняння за двома критеріями — термін та валюта. Дивились тільки на вклади, доступні будь-якій «людині з вулиці». Тому в огляді не беруть участі «соціальні» вклади — пенсійні, студентські, дитячі й т.д.

Для порівняння не мали значення спосіб і частота виплати відсотків, можливість поповнення/зняття коштів, дострокового розірвання депозитного договору й т.д.

Наведені максимальні ставки включають бонуси за велику суму вкладу, а також за оформлення депозиту онлайн. Такі надбавки доступні для широкого кола осіб, а тому вони показані в огляді.

Наведемо приклад. Банк Х пропонує клієнтам 6 видів гривневих вкладів на 12 місяців. З них один пенсійний, ще один — дитячий. Останні два автоматично виключаються з огляду. Серед решти чотирьох — вклади з виплатою відсотків в кінці терміну і щомісяця, депозит з можливістю поповнення, а також ще один — дає клієнтові право достроково розірвати договір. «Мінфін» дивиться і порівнює ставки за всіма цими 4 видам вкладів. Кожен з них передбачає надбавку 0,5% за розміщення депозиту на суму від 500 000 грн. Але тільки дві програми гарантують бонус 0,5% до стандартної ставки за оформлення вкладу онлайн. З урахуванням всіх можливих надбавок максимальна ставка — 18% — виходить за вкладом з виплатою відсотків в кінці терміну. Саме вона і буде вказана в таблиці.

У графіках і таблицях ми привели максимальні ставки за депозитними програмами 31 банку, які найпопулярніші серед фізосіб. Фінустанови розміщенні по максимальній прибутковості річних вкладів у різних валютах.

«Мінфін» нагадує, що максимально висока ставка не гарантує таку ж прибутковість в кінцевому підсумку, адже з доходів за банківськими вкладами сплачується податок. У цьому році він становить 18%. Додатково до цього держава вимагатиме сплатити 1,5% військового збору.

Дізнатися про динаміку середніх ставок за депозитними програмами 31 найбільшого банку можна тут.

Олекса Рябуха

***

Нагадуємо, що підвищити прибутковість своїх вкладів, як це зробили вже тисячі читачів «Мінфіну», можна, розмістивши депозит в банку через наш сайт. Тоді ви отримаєте додатково до 1,5% річних до базової відсоткової ставки. Детальні умови — в розділі «Бонус до депозитів».

Коментарі - 7

+
+15
Cyxou
Cyxou
16 січня 2018, 9:10
#
Стадо загоняют в хлевы, подкидывая соломы
+
+12
AleksandrBank
AleksandrBank
16 січня 2018, 10:39
#
Я об этом писал, еще в начале года. Стратегия большинства банков будет на экономию на ресурсах (депозиты). Людям не куда деваться, все банки так будут делать.

Для меня ничего удивительного!
+
+70
vladymyrkiev
vladymyrkiev
16 січня 2018, 11:15
#
Альтернативы для небольших сумм (до 100 тыс) нет. Потому будут нагибать просто по полной. Правда есть риск, что понесут деньги в обменники и под подушку. Потом будут долго выпрашивать их обратно.
+
+29
Captain  Cisco
Captain Cisco
16 січня 2018, 17:40
#
Это не риск, так и будет.
+
+56
nolegkiev
nolegkiev
16 січня 2018, 13:21
#
Обезьяна с калькулятором подтвердит, что за год на депозите в гривне заработать можно только минус. долар, евро, трехлитровая банка — наш надежный партнер.
+
+28
AleksandrBank
AleksandrBank
17 січня 2018, 12:30
#
«трехлитровая банка — наш надежный партнер» — до той поры пока тебя не ограбят. Посмотри кол-во краж, особенно на новый год, задумаешься.
Разве что забетонировать с стене или полу!
+
0
nolegkiev
nolegkiev
17 січня 2018, 13:10
#
Страшилка для пенсионеров, основных клиентов банков сейчас. вас ограбят, держите в гривне в банке. и еще процент получите.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися