Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2018, 15:23

З 23 січня в обігу з'являться дві монети «Видатні особистості України»

Нацбанк України, продовжуючи серію «Видатні особистості України», 23 січня 2018 року вводить в обіг пам’ятну монету України «Леонід Жаботинський» номіналом 2 гривні, присвячену легендарному українському спортсмену, який за спортивну кар’єру встановив 17 світових рекордів, – Леоніду Жаботинському.

Нацбанк України, продовжуючи серію «Видатні особистості України», 23 січня 2018 року вводить в обіг пам’ятну монету України «Леонід Жаботинський» номіналом 2 гривні, присвячену легендарному українському спортсмену, який за спортивну кар’єру встановив 17 с
З 23 січня в обігу з'являться дві пам’ятні монети "Видатні особистості України"/Фото:Фото: antiques-consulting.com

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук.

На аверсі монети розміщено: угорі, на рельєфному тлі – малий Державний Герб України, під яким – напис Україна; постать спортсмена з переможно піднятими руками біля штанги; ліворуч від нього на дзеркальному тлі − стилізоване спортивне табло, на якому відображені олімпійський та світовий рекорди; праворуч – рік карбування монети та номінал 2018/2/гривні, логотип Банкнотно-монетного двору НБУ (унизу).

На реверсі монети зображено портрет Жаботинського, ліворуч від якого роки його життя 1938 – 2016, постать спортсмена зі штангою та напис півколом Леонід Жаботинський.

Також з 23 січня вводиться в обіг  пам’ятна монета України «Олександр Шалімов» номіналом 2 гривні, присвячену відомому вченому-хірургу, доктору медичних наук, професорові, академіку Національної академії наук України, одному із засновників української хірургічної школи – Олександру Олексійовичу Шалімову.

Монету виготовлено з нейзильберу, категорія якості карбування – «спеціальний анциркулейтед», маса – 12,8 г, діаметр – 31,0 мм, тираж – 35 000 штук. Гурт монети – рифлений.

На аверсі монети розміщено: праворуч – малий Державний Герб України, над яким зображено рік карбування монети 2018; ліворуч від нього – вертикальні написи: Україна (угорі) та позначення номіналу 2 гривні (унизу); у центрі на дзеркальному тлі – стилізовану композицію: рука хірурга із скальпелем в оточенні «дерева життя» та написи: Учись/протягом/усього життя,/ працюй,/ не вважаючи себе/найрозумнішим,/і не опускай рук/ у разі невдачі/О.Шалімов; логотип Банкнотно-монетного двору НБУ (унизу).

На реверсі монети зображено портрет Олександра Шалімова, праворуч від якого вертикальний напис Олександр Шалімов, червона крапля (використано тамподрук) та його роки життя 1918/2006.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися