Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 січня 2018, 13:29

Покупці первинного житла: інвестори чи ні

За оцінками експертів, тільки в 2017 році українці вклали 30 млрд грн. своїх власних коштів у будівництво житла. Ці вкладення ніяк не захищені.

Про те, що українське законодавство захищає іноземного інвестора, але при цьому не захищає українських громадян, які за оцінками експертів, тільки в 2017 році вклали 30 млрд грн. своїх власних коштів у будівництво житла, говорилося багато.
Фото: Facebook Анатолій Топал

Більш того, виявилося, що статус покупців первинного житла все ще невизначений. Чи є вони інвесторами? Або споживачами? Відповіді в законі немає. Про те, до чого може призвести така законодавча плутанинана своїй сторінці в Facebook написав віце-президент Асоціації управителів нерухомістю Анатолій Топал.

Суперечка про тих, кого назвати інвестором в первинний ринок нерухомості. Якщо купують для себе, то теж інвестор? Чи ні?

Вже багато років йде суперечка кого називати «інвестором в первинний ринок». Тих, хто вкладає гроші в кілька квартир на стадії фундаменту з метою перепродажу на рівні здачі будинку в експлуатацію? Або тих, хто вкладає гроші в будівництво квартири з метою подальшої здачі її в оренду, після здачі будинку в експлуатацію? Або всіх вкладників в нове будівництво? Навіть, тих, хто будує квартиру для власного проживання?

Наскільки можна довіряти Вікіпедії, то «Інвестор — особа або організація (в тому числі компанія, держава і т. Д.), Що розміщують капітал, з метою подальшого отримання прибутку (інвестиції). Якщо той чи інший проект буде збитковим, то капітал буде втрачено повністю або частково ».

Існує думка про те, що ті, хто вкладає «для себе», інвесторами не є. Мовляв, прибутку немає, перепродажів немає, доходу немає.

Також існує думка про те, що ті, хто вкладає «для себе», також повністю підходять під визначення «інвестор». Вигода в різниці вартості квадратного метра в будинку, що будується і в такому ж будинку, але на квартири, в якому отримані права власності. Чи можна вважати таку вигоду прибутком? Існує ж приказка, яку приписують шотландцям і жителям Габрово, — «Заощадив — значить заробив».

До чого ця дискусія? Нещодавно, під час ефіру на ТV, почув позицію одного з провідних адвокатів: «Інвестора в ринок новобудов не можна назвати споживачем. І Закон «Про захист прав споживачів» під них не підведеш». На заперечення одного з учасників програми: «Ну, ми ж купували для себе, значить ми не інвестори», адвокат відповів — «Вигода це і є  прибуток».

Коментарі - 2

+
+71
Toma666
Toma666
15 січня 2018, 19:51
#
Верзуть що-небудь! Стаття ні про що!!!
+
+1
yarg
yarg
15 січня 2018, 22:13
#
Они не инвесторы и это не инвестиции. Это обычная покупка товара — квартир и они заплатили за этот товар продавцам предоплату. Все. Почему человека, который внем предоплату автосалону и ожидающего поставку автомобиля не называть «инвестор»?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися