Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2018, 14:52

Про бюджетне стимулювання

Українська економіка виходить з кризи дуже повільно. За прогнозами уряду, за підсумками 2017 року зростання ВВП може скласти лише близько 2%. Чи може держава стимулювати економічне зростання і за допомогою яких интсрументов, в своєму блозі на НВ написав глава Ради НБУ Богдан Данилишин. «Мінфін» скоротив.

Чи маємо ми можливості для бюджетного стимулювання економіки? Так, але вони досить обмежені. Свідченням цього є, наприклад, зміна залишку коштів уряду на єдиному рахунку в Держказначействі за грудень минулого року – з 54 млрд до 5 млрд грн. Їх левова частку було спрямовано на виконання статей, пов'язаних із соцзобов'язаннями. З урахуванням невисокого рівня життя населення – це зрозуміло, але було б перспективно правильно хоч деяку частину цих коштів використовувати для реалізації державних інвестиційних проектів. За деякий час це дало б і збільшення доходів громадян, задіяних у таких проектах, і зростання податкових надходжень, і підвищення рівня зайнятості. А якщо переважна частина доходів держбюджету буде витрачено на «соціальні статті», то справедливо говорити, що держбюджет на розвиток економіки не спрямований. 

У поточному році необхідно скористатися можливістю здійснення державних вкладень у перспективні галузі економіки. А з урахуванням того, що протягом року держбюджет зазвичай коригується і уточнюється, можливість зробити це трапиться. А щоб не було спокуси підтримувати приватні підприємства, державну підтримку слід зосередити на галузях, перспективні підприємства яких перебувають у держвласності. Благо, провідні підприємства таких галузей як аерокосмічна, ракетобудівна та авіабудівна залишилися у власності держави. Тут ми як і раніше маємо непогані позиції і перспективи на світових ринках. Більше того, генеруючи та імпортуючи інновації в науці та виробництві, Україна увійде в русло бурхливого розвитку четвертої промислової революції.

Але не одні лише прямі держвидатки є ефективним заходом державного стимулювання зростання економіки. Модель, де держава є домінантним суб'єктом, який відповідає за інвестиційний процес, очевидно не підходить нинішній Україні. Але метод поступового зниження податкового навантаження може бути слушним для нашої країни на даному етапі. Заохочення підприємницької діяльності та створення умов для стимулювання інвестиційної діяльності – ось заходи держполітики, які нам необхідно застосовувати. За великим рахунком для цього потрібно задіяти два напрямки – подальше вдосконалення законодавства в плані захисту прав інвесторів, та ефективна правозастосовна практика в цьому питанні. Щоб перейти до прискорення економічного зростання саме ці завдання ми мусимо наполегливо вирішувати в році, що наступив. У цьому, а не в емісійному накачуванні економіки, до якої закликають окремі фахівці, і створюється можливість для органічного неінфляційного зростання української економіки.

Коментарі - 5

+
0
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
10 січня 2018, 16:52
#
Ага, при этом в таких условиях правительство увеличивает бюджет на содержания своего аппарата, бедным депутатам компенсируют проезд, жилье и т.д. Но на это все почему-то закрывают глаза, зато постоянно попрекают простых людей

http://kordon.org.ua/rashod-na-soderzhanie-groysmana-uvelitchili-na-244.html
+
0
Maleficarum
Maleficarum
10 січня 2018, 17:08
#
«Свидетельством в пользу этого является, например, изменение остатка средств правительства на едином счету в Госказначействе за декабрь прошлого года – с 54 млрд до 5 млрд грн. Их львиная доля была направлена на исполнение статей, связанных с соцобязательствами. С учетом невысокого уровня жизни населения — это объяснимо, но было бы перспективно правильно хоть некоторую часть этих средств использовать для реализации государственных инвестиционных проектов.» Ги-ги *** завопило в статейке что ничего через его фирмы не прошло Ничего не дали отжать… Татарин отжал — курятник-автомобилист пройдоха и петро- ирисочник на тебя мелкая сошка лавэ не хватило.
+
+15
Игорь Коляда
Игорь Коляда
10 січня 2018, 18:21
#
По прогнозам правительства, по итогам 2017 года рост ВВП может составить лишь порядка 2%.

Сомнительный показатель при нынешней инфляции.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
10 січня 2018, 18:31
#
По большому счету для этого нужно задействовать два направления — дальнейшее совершенствование законодательства в плане защиты прав инвесторов, и эффективная правоприменительная практика в этом вопросе

Чего то совершенствуют, совершенствуют, а оно вместо улучшения всё хуже и хуже становится.
Не в законах проблема, а в их ИСПОЛНЕНИИ.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
11 січня 2018, 3:56
#
«Но метод постепенного снижения налоговой нагрузки может быть подходящим для нашей страны на данном этапе. Поощрения предпринимательской деятельности и создание условий для стимулирования инвестиционной деятельности — вот меры госполитики, которые нам необходимо применять»- загнать бизнес под шконарь, потерять налоговую базу, а потом так: выползайте, мы вам разрешаем работать и жить- только налоги платите… ну и те кто встрял в своё время, такие: ага, щаззз, уже вылезли из тени =) Тем кто уже научились жыты по-новому, очень сложно внушить какое-то доверие нынешней системе, в этом и печаль.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися