Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 січня 2018, 12:15

Мінус 600: які банки і де закрили найбільше відділень

За 9 місяців 2017 року в Україні закрилося 8 банків — до жовтня з 96 їх залишилося 88. За цей час скоротилося також і кількість відділень працездатних банків. Якщо на початку року в Україні працювало понад 10,3 тис відділень, то до жовтня їх стало на 601 менше — 9,7 тис.

Тобто за 9 місяців банки скоротили свою присутність в різних регіонах країни сумарно майже на 6%. Які фінустанови відкривали і закривали найбільше відділень і в яких масштабах в різних регіонах згорталися банківські мережі, розбиралися аналітики компанії YouControl.

За січень-жовтень минулого року активніше за інших відділення нарощував Альфа Банк. Він відкрив 86 нових відділень. Друге місце посів Кредит Оптима Банк — 33 відкритих філії, і на третьому — Укрбудінвестбанк — плюс 15 відділень.

Інші фінустанови розширилися на 10 і менше нових точок.

Якщо розглядати ситуацію не за кількістю відкритих відділень, а за динамікою, то найбільший приріст продемонстрував Кредит Оптима Банк з показником в 1650%. Однак в листопаді акціонери цієї фінустанови ухвалили рішення про припинення його діяльності. Крім нього помітно — на 300% — зросли Банк Альянс і на 100% — Укрбудінвестбанк.

«В основному мережу розширювали приватні вітчизняні банки середнього ешелону. Вони таким чином намагалися перейти від старої корпоративної, зокрема «кишенькової» і схемної бізнес-моделі, на розвиток більш життєздатного універсального банкінгу. Це стало можливим завдяки розширенню роздрібних банківських послуг, для яких важливим є широке регіональне охоплення. Ці банки взяли курс на проникнення в перспективні регіони, де раніше не вели бізнес », — стверджує фінансовий аналітик компанії YouControl Роман Корнилюк.

Однак частіше банки все ж скорочували кількість своїх відділень.

В січні-вересні найактивніше «згортався» Ощадбанк, на рахунку якого 341 закрите відділення. Причина такого скорочення мережі — оптимізація витрат державного банку на громіздку мережу, отриману в спадок ще з радянських часів. Хоча з огляду на масштаби роботи цього гіганта, виходить, що його філії скоротилися лише на 9,3% — з 3,65 тис залишилося 3,3 тис. На другому місці за кількістю закритих відділень виявився Правекс-Банк, а на третьому — УкрСибБанк.

В цілому ТОП банків щодо скорочення своєї присутності в регіонах виглядає наступним чином:

У цьому списку знаходиться значна частина великих банків з іноземним капіталом. «Всі вони продовжують тренд часів глобальної кризи 2009 року, а саме — скорочення витрат через згортання територіальної мережі. Така економія вже принесла свої плоди — жоден європейський банк не був ліквідований під час двох останніх «банкопадів». Іноземні банки показують максимальну ефективність операційних витрат і слідують глобальним тенденціям в діджіталізаціі банківських послуг. Вони розуміють, що в новій цифровій економіці банкам не потрібно стільки відділень, як раніше, якщо є можливість створити зручний інтернет-банкінг », — пояснює Роман Корнилюк.

Окремої уваги в названому ТОПі заслуговує Айбокс Банк (раніше — АгроКомБанк). Це цікавий приклад радикальної зміни бізнес-моделі малого банку за допомогою виходу в онлайн.

Цікаво, що географія закриття банківських відділень не була рівномірною. Кількість філій фінустанов найбільш скоротилося в Києві — на 63 відділення і в Дніпропетровській області — на 57 відділень. А в цілому згортали свої мережі банки частіше в Центральній частині України. В регіоні закрилося 176 відділень банків або майже 7% від їх загальної кількості.

У Центрі найбільш помітно скорочувався Ощадбанк (108 закритих відділень за 9 місяців), а УкрСибБанк і Правекс-Банк, які розділили друге і третє місце, ліквідували по 6 філій. Аналогічна «трійка» і в Північному регіоні — Ощадбанк закрив 86 відділень, Правекс-Банк — 14, а УкрСибБанк — 5.

На Заході знову найактивніше скорочував мережу Ощадбанк — мінус 103 філії. На другому місці — УкрСиббанк (8 закритих відділень), а на третьому — Банк Січ (7). На Півдні також виділився Ощадбанк з 24 закритими філіями, УкрСибБанк — мінус 13 відділень і Укрсоцбанк — мінус 6. Не став винятком і Схід. Тут присутність Ощадбанку скоротилося на 26 відділень. На другому місці опинився Скай Банк, який закрив 6 відділень в Харкові (ще одну було переіменовано і змінило адресу). Третє розділили Правекс-Банк і Мегабанк — по 4 закритих відділення.

Найбільше відрізнялася ситуація в столиці. На відміну від інших регіонів, тут найбільш помітно скорочувався Айбокс Банк. Установа за 9 місяців закрила 17 відділень в Києві. Роботу 13 філій припинив Правекс-Банк і 7 — Прокредит Банк.

«У 2018 році очікується закриття ще частини банків і скорочення банківських мереж. Більшість великих гравців з державними та іноземними власниками і далі будуть заміщати неефективні підрозділи інтернет-банкінгом. З точки зору довгострокових стратегій, лідери ринку будуть змушені слідувати глобальному тренду, активно розвиваючи співробітництво з fintech-компаніями. При цьому фізичні фронт-офіси банків поступово зникатимуть або перетворюватимуться в данину пам'яті про доцифрову епоху », — підсумував фінансовий аналітик компанії YouControl Роман Корнилюк.

Коментарі - 13

+
+14
yarg
yarg
10 січня 2018, 12:43
#
Fintech — это те тусовки, которые появляются, пишут пресс-релизы о том как порвут рынок и исчезают еще до окончания отчетного месяца? даа. это несомненно конкуренты банкам.
+
0
Senior Pomidor
Senior Pomidor
11 січня 2018, 9:23
#
Монобанк исчез? Вроде нет, а как раз таки наоборот, наращивает обороты…
+
0
yarg
yarg
11 січня 2018, 10:12
#
Он еще жив? нюню.
ну и да — то что называют «Монобанк» — это счета и карточки Укрсоцбанка и программка клиент-банк от стороннего разработчика — этого самого «Монобанк лтд». Если это есть хваленый «финтех» — то :)
+
+12
Senior Pomidor
Senior Pomidor
11 січня 2018, 10:24
#
Не Укрсоца, а универсала, если чо :) Для того чтоб делать какие то выводы, нужно хоть немного понимать суть вопроса, не находите?

Именно это и есть хваленый финтех, а что вы ожидали? Или думаете НБУ будет раздавать лицензии направло и налево. Не нравится такой финтех — стойте с бабульками в очередях в отделения…
+
0
yarg
yarg
11 січня 2018, 10:30
#
Пофиг. не в названии банка дело.

зачем мне эти финтехи и бабульки — пророки его? у меня Приват-24. Мне ваши сырые финтехи не нужны :)
+
0
Senior Pomidor
Senior Pomidor
11 січня 2018, 15:50
#
Кто делал приват 24 в курсе?
И что с ним станет без этих людей через пару лет? -)
+
0
yarg
yarg
11 січня 2018, 18:05
#
Программисты делали.
будет работать.

а вот что будет через пару лет с финтехами это вопрос. особенно с т.н. «монобанком».
раздают кредиты они охотно, а что с возвратами? сколько у них коллекторов? сколько из них с автоматами? нету? все в виртуале? ну и возвраты будут такие же…
+
0
Senior Pomidor
Senior Pomidor
12 січня 2018, 9:38
#
А что, у Привета больше возвратов?
Вы не в курсе видимо, большинство банков не собирают долги сами, а продают коллекторам после 1-2 звонков. Кто мешает делать тоже самое тому же монобанку?
+
0
yarg
yarg
12 січня 2018, 10:44
#
Поглядим.
монобанки по осени считают :)
я думаю — что помешает криворукость и непонятный статус.
+
+6
Orestes Sydoruk
Orestes Sydoruk
10 січня 2018, 16:47
#
Осталось только определить, какие банки закрывают свои отделения по причинам проблем с прибылью, а какие для того что-бы переходить на обслуживание онлайн.
+
+11
Putler
Putler
11 січня 2018, 21:51
#
Якщо грошей у людей немає, то для чого багато відділень? Чи вінницькі гастролери справді чекали, що з зарплати 2600 населення понесе «кеш» в банки?
+
0
yarg
yarg
11 січня 2018, 23:46
#
А в каком банке у нас «вінницькі гастролери»?
+
0
anakin
anakin
3 лютого 2019, 15:25
#
НБУ
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися