Мінфін - Курси валют України

Встановити
31 грудня 2017, 15:53

Найважливіші будівлі 2017 року. Фото

У 2017 році всі обговорювали Apple Park і його зайвий перфекціонізм, з полегшенням видихнули після 13 років будівництва філармонії на Ельбі, захоплювалися новими музеями — Лувром Жана Нувеля і Zeitz MOCAA Томаса Хізервіка.

У 2017 році всі обговорювали Apple Park і його зайвий перфекціонізм, з полегшенням видихнули після 13 років будівництва філармонії на Ельбі, захоплювалися новими музеями — Лувром Жана Нувеля і Zeitz MOCAA Томаса Хізервіка.
Фото: archspeech.com

До цих об'єктів було так багато уваги, що його завжди не вистачало на інші будівлі. Видання Arch Speech розповіло про десять не менш значимих роботах, які треба обов'язково побачити.

Заха Хадід: архітектура для шейхів

На Заху Хадід вплинув не тільки радянський авангард, а й культура рідного Іраку. Це проявилося в Дослідницькому центрі короля Абдалли, який відкрився в Ер-Ріяді. Денне світло проникає в зали через машрабії — візерункові решітки, поширені в арабській архітектурі.

Центр у формі шестикутного кристала, який нібито виростає з пустелі, побудували для KAPSARC. Ця організація займається енергетичною політикою Саудівської Аравії і намагається пом'якшити вплив на навколишнє середовище. Будівля відповідає тим же цілям: воно побудовано за стандартами «зеленої» архітектури.

MAD Architects: нова хвиля

В цьому році китайське бюро MAD завершило відразу кілька великих проектів, в тому числі багатофункціональний Chaoyang Park Plaza. Будівництво почали в 2012 році і завершили зовсім недавно.

Це два хвилеподібних хмарочоса в Пекіні, всередині яких знаходяться офіси, магазини та квартири. Їх асиметрична форма продиктована природними рельєфами, які знайомі кожному жителю Китаю: полонинами, лісами, вигинами річок і озер.

Atelier Štěpán: церква в Сазовіце

З кожним десятиліттям в світі з'являється все менше нових культових об'єктів, а старим доводиться підбирати нові функції. Вдалий приклад цього року — бетонна церква Святого Вацлава в чеському місті Сазовіце. Її появи місцеві жителі чекали 80 років.

Будівля, побудована під керівництвом чеського бюро Atelier Štěpán, говорить з прихожанами сучасною мовою, але відсилає до знайомих формам: циліндричний об `єм- пряма цитата каплиці Святого Вацлава в Празі.

Норман Фостер: сама зелена офісна будівля в світі

Як і інші проекти Нормана Фостера, штаб-квартира Bloomberg в Лондоні створена з турботою про навколишній світ: в будівлю проникає максимально багато повітря і природного освітлення — це дозволяє економити електрику. Будівлю Bloomberg недарма називають «найзеленішою у світі»: вона набрала 98,5% в рейтингу BREEAM, і це найвищий показник серед офісних будівель в світі.

Фостер подумав не тільки про екологію, а й про контекст: будівля розташована між Банком Англії і собором Святого Павла і перегукується з історичною забудовою завдяки кольору. Під час будівельних робіт на місці майбутнього фундаменту знайшли стародавню дорогу — спадщина Римської Імперії. Це теж знайшло відображення в архітектурі: пішохідна аркада повторює давньоримський шлях.

MVRDV: океан книги

Від першого скетчу до відкриття величезної бібліотеки Tianjin Binhai Library в Китаї пройшло три роки — це найшвидший проект голландського бюро MVRDV. Книгосховище знаходиться в атріумі, в центрі якого знаходиться величезний куля, що світиться — «око». Від нього хвилями розходяться книжкові полиці. Архітектори кажуть, що хотіли передати метафору вчення, яке розширює горизонти свідомості.

Через форсованих строків будівництва довелося відмовитися від одного з рішень — всупереч протестам MVRDV забудовник не зробив доступ до ступінчастого вивороту атріуму, якиц теж міг би стати сходами з книг. Полки виявилися недоступні, а бюро звинуватили в тому, що будівля вийшла недостатньо зручною.

OMA: оазис знань в Катарі

Бюро Рема Колхаса спроектувало Національну бібліотеку Катару для «Міста освіти» — району Дохи, де знаходяться кампуси престижних західних університетів. Поруч повинні були з'явитися ще дві споруди OMA: будівля Освітнього фонду Катару і корпус Інституту політики Rand.

Економічна криза завадила цим задумам — вдалося довести до розуму тільки бібліотеку. На 45 тисячах квадратних метрів розміщено понад мільйон книг, а також комп'ютерні лабораторії, обладнання для 3D-друку і лекційні зали.

Snøhetta: музей-печера

Архітектура все частіше йде в підпілля — в тому числі музеї. Будинки «закопують» в землю з різних причин: щоб не придушувати відвідувача архітектурою і залишити йому простір для емоцій, або щоб підкреслити тематику музею — як у випадку з Центром наскального живопису в Монтіньяк від бюро Snohetta.

Всередині знаходиться точна копія печери Ласко. Щоб передати «печерну» атмосферу, для стін, стелі, фасаду і т.д. вибрали єдиний матеріал — бетон.

Ренцо П'яно: хай живе суд

У Парижі з'явилася найбільша в Європі будівля для юридичних судів. Це 40-поверховий хмарочос в північній частині міста. Ренцо П'яно «розбив» його на частини — чотири об’єми, що зменшуються. Нижній за пропорціями вписаний в історичну забудову — будівля оточена будинками часів османізаціі Парижа.

Три наступні рівні вміщують по 10 поверхів. Вони відокремлені один від одного терасами, де ростуть понад 500 дерев — це ще більше пом'якшує ефект від проникнення хмарочоса в навколишнє середовище.

Стівен Холл: цілюща будівля

Центри Меггі, де допомагають онкохворим, розкидані по всій Британії. Вони з'явилися з ініціативи Чарльза Дженкса, дружина якого померла від раку. Кожна з будівель спроектована відомим архітектором. Нове, чотирнадцяте за рахунком, не стало винятком — його автором виступив Стівен Холл.

Триповерхова будівля зроблена за принципом «посудини всередині судини»: перший рівень, зовнішній, складається з матового скла. Другий, внутрішній — зі світлого бамбукового дерева. Відвідувача чекає плавний підйом по гвинтових сходах, який завершиться садом на даху.

BIG: музей з Лего

Музей задуманий як штучна гора з 21 блоків на зразок LEGO. Проект навіть презентували в формі конструктора. Така конфігурація дає повну свободу в наповненні залів: в кожному з блоків може бути своя експозиції з будь-яким оформленням і освітленням.

Загальна ступінчаста форма створює серію терас з відкритими дитячими майданчиками, а нижній рівень збирається навколо центральної критої площі.

Щоб музей був помітний прямо на знімках з космосу, самий верхній титульний блок побудували в автентичних пропорціях LEGO: два до чотирьох. А на даху повторили у вигляді світлових ліхтарів 8 знакових точок-з'єднань.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися