Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 17:00

Кредит або розстрочка: чим вони відрізняються і що вигідніше?

Зараз важко когось здивувати пропозицією взяти товар прямо сьогодні, а платити за нього пізніше, користуючись такими варіантами розрахунку як кредит або розстрочка. Реклама магазинів техніки насичена звабливими умовами комфортної покупки потрібних речей або отримання грошей в кредит. Але яким способом вигідніше здійснювати покупки: в розстрочку чи кредит? Чи правда, що розстрочка — це безвідсотковий кредит, або ж це абсолютно інша система покупки товарів? Чим відрізняється кредит від розстрочки? Які у них переваги і недоліки?

Особливості розстрочки, як варіанту розрахунків

Для повного розуміння того, які відмінності між кредитом і розстрочкою, потрібно ближче познайомитися з особливостями такої послуги як розстрочка. Основний її критерій — видача будь-якого товару з відкладеним погашенням без додаткової комісії. Купуючи щось в розстрочку, вам потрібно повертати гроші за покупку частинами протягом певного періоду. Купуючи товар в кредит, ви змушені будете оплатити кожен день використання кредитних коштів додатковими відсотками. Ще одна важлива відмінність між розстрочкою і кредитом — забезпечення зобов'язань позичальника перед кредитором. Наприклад, при оформленні кредиту, можна взагалі обійтися без забезпечення. Купуючи в розстрочку, запорукою виступить сам товар, тобто якщо ви не виплатите вчасно потрібну суму, кредитор може забрати товар, так як право на нього до вас ще не перейшло. Розстрочку зазвичай надають компанії-продавці, кредити ж оформляють найчастіше в банку або у кредитних менеджерів безпосередньо в магазинах, що значно ускладнює процес отримання схвалення.

Переваги та недоліки розстрочки в порівнянні з кредитом

Якщо ви ще не впевнені, чому віддати перевагу: кредиту або розстрочці, почитайте про переваги покупки товарів в розстрочку перед споживчими кредитами, взятими в банку або мікрофінансовій організації (МФО), а також про недоліки цього способу покупки товарів.

Переваги покупки в розстрочку

• Не нараховуються відсотки – не рідкість, коли критерієм під час вибору між кредитом і розстрочкою, що грає остаточну роль, стає саме цей факт. Але потрібно пам'ятати про додаткові витрати, що вимагаються під час оформлення покупки. Це може бути одноразова комісія під час отримання товару, оплата страховки;

• Практично моментальне оформлення та максимально проста процедура отримання — для схвалення кредитної заявки потрібно принести в банк дуже багато різних довідок, виписок і документів, а щоб взяти товар у розстрочку треба мати лише паспорт. Також, при оформленні товару в розстрочку, швидше за все не перевірятимуть вашу кредитну історію;

• Можливість швидко і без будь-яких проблем обміняти товар, якщо буде потрібно і попросити назад свої гроші, які ви сплатили продавцеві раніше.

«Мінуси» розстрочки

• Необхідність внести свої власні кошти, як авансовий платіж — одна з головних відмінностей розстрочки від кредиту;

• Короткий період часу для погашення боргу. Зазвичай це один рік, в той час коли споживчі кредити необхідно повернути за 3-5, а іноді 7-10 років;

• Висока ціна товару для клієнта, який вирішив купити потрібний товар у розстрочку — продавці часто піднімають ціну, пропонуючи розстрочку без відсотків.

Ясно, що детальні умови фінансової угоди залежатимуть виключно від конкретної пропозиції. Насправді і розстрочка і кредит можуть бути вигідними для споживача — потрібно лише визначитися з оптимальним варіантом для конкретної мети, врахувавши всі нюанси.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися