Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 16:00

Як краще брати кредит готівкою: поради тим, хто не бажає переплачувати

Практично 90% річних — ось такий максимум за процентними ставками за користування кредитними коштами був зафіксований у одного з провідних банків України. Само собою, таких цифр вам не вдасться знайти в банківській рекламі. Аби не потрапити в ситуацію, коли ви заборгуєте банку велику суму, ніж маєте можливість заплатити, завжди уважно вивчайте умови за кредитним договором, на місці вимагайте від банківського співробітника, щоб він зробив Вам повний розрахунок суми платежів по кредиту.

Зараз оформити кредит готівкою для будь-яких цілей дуже легко. Найскладніший пункт в цьому процесі — визначитися з кредитуючою компанією. При ближчому погляді, привабливі рекламні слогани — «кредит під 0%», «Кредити без застави», «Кредит за 15 хвилин» та інші цікаві пропозиції — можуть виявитися рекламним трюком, щоб заманити довірливих клієнтів.

Згідно результатів аналізів проведених фахівцями галузі, лише за минулий рік процентні ставки по кредитах готівкою поставили рекорд, збільшившись у 1,5 рази. Ще в січні можна було оформити кредит готівкою на 5 років під 36,7%, а ось в грудні банки кредитують в середньому під 52,3% — саме такий розмір ставки у «Дельта Банку», де кредити коштують найдорожче.

Само собою, будь-який фахівець «правильного» кредитування порадить ніколи не мати справу з подібними кредитами, якщо гроші потрібні не так терміново. Але якщо гроші потрібні «вже і зараз», тоді треба хоча б ретельно вивчити пропозиції від банків. На якій інформації потрібно максимально сконцентруватися, щоб не потрапити до пастки непосильних фінансових зобов'язань, які банк розставив повсюдно?

Вивчіть реальну ставка по кредиту

Спокусливі обіцянки банків, позичити гроші майже безкоштовно — це лише рекламні виверти. Вам розповідають, що ви платитимете 0,0001% за своїм кредитом, але пізніше з'ясовується що в реальності ви платите до 80% річних. Тому завжди просіть кредитного менеджера надати детальний розрахунок переплат. Якщо знаходиться «тисяча причин», за якими вам не можуть його надати, краще не мати справи з таким банком.

Дізнайтеся все про «приховані» комісії

Видаючи кредити готівкою, банки додатково вимагають у клієнтів одноразову комісію, а також щомісячну плату по кредиту. Але не всі знають, що в більшості випадків, щомісячні платежі нараховуються не із залишку заборгованості за кредитом, а з загальної суми. Є навіть такі банки, які не додають комісію до щомісячного платежу, а наполягають на її виплату в кінці терміну кредитного договору. Тому завжди вимагайте у банківських працівників детального розпису всіх комісій, найкраще, якщо це буде на документах з печаткою.

Не «зловіться» на штраф

На рахунок штрафів за прострочене погашення окрема розмова. Їх розміри навіть за одну добу прострочення іноді можуть досягати суми неоплаченого внеску. Найбільша банківська хитрість по штрафам, це те, що штраф зазвичай «автоматом» забирають з платежу позичальника, що «заганяє» його в прострочення все більше і більше і штрафують так клієнта до нескінченності. Перед тим як підписувати договір на кредит, завжди просіть банківських менеджерів пояснити і показати вам — де прописані розміри всіх штрафів і як їх можна уникнути.

Дізнайтеся про всі варіанти погашення кредиту

Важливе питання, яке обов'язково потрібно з'ясувати перед оформленням кредиту — які є способи погашення кредиту і які ціни таких операцій. Наприклад, кілька банків ввели комісію, за те що клієнт погашає кредит через їх касу (навіть 10 гривень з кожного платежу, дає істотний прибуток банку). Варіанти безкоштовного погашення кредиту в останній день внесення платежу за допомогою терміналів, можуть каратися штрафами — платіж який здійснили через термінал, може бути зарахований від 1 до 3 днів. Якщо банк не пропонує для своїх клієнтів варіанти безкоштовного погашення кредиту, до того ж у нього немає або мало відділень у вашому місті — краще з таким банком справу не мати.

Шукайте вигідну альтернативу

Досить багато українців замість банківського кредитування надають перевагу кредитуванню в мікрокредитних компаніях (онлайн на карту або готівкою). Можливо ставки по кредитах в таких компаніях і вищі ніж в банках, та в деяких ситуаціях такі кредити можуть бути кращими:

• Потрібно отримати швидко невелику суму на кілька днів

• Немає часу збирати документи та їздити у відділення банку

• Неофіційне працевлаштування

• Немає можливості доїхати до відділення, але є доступ до Інтернет (в даному випадку підійде варіант кредитування на банківську карту).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися