Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 15:00

Українці починають вірити банкам — НБУ

За 10 місяців 2017 року чистий дохід після сплати податків платоспроможних українських банківських установ склав 2,15 млрд. грн. — така інформація була оприлюднена НБУ.

«Приємно бачити, що в цьому році банки почали заробляти і ми бачимо як відновлюється впевненість великого бізнесу і простих громадян країни в банках та національній валюті», — зазначив виконуючий обов'язки голови НБУ Яків Смолій на заключній в цьому році зустрічі з фінансистами.

За інформацією Національного банку, депозити від фізичних осіб в національній валюті збільшилися в цьому році до суми 25 млрд. грн., а це + 13%. Загалом, вклади від фізичних осіб досягли суми 215,8 млрд. грн. Депозити від бізнесу збільшилися на 8 млрд. грн., а це + 3,7%. В цей же час, як до цього заявляли в НБУ, ставки на депозити максимально «впали»: рентабельність валютних депозитів перебуває на історичному мінімумі, рентабельність вкладів в національній валюті найнижча за останніх 5 років.

Смолій також підкреслив, що Національний банк на даний момент істотно лібералізував ринок валюти, скасувавши практично всі введені в 2014-2015 роках обмеження. «Далі — впровадження нового механізму валютного регулювання», — зазначив Смолій, підкресливши, що новий «валютний» закон дозволить зробити регулювання валюти в країні максимально прозорим, а НБУ дасть можливість більш швидко і якісно відгукуватися на зміни стану платіжного балансу, а також ринкової кон'юнктури.

Ще Смолій наголосив на необхідності законодавчої підтримки реформи фінансового ринку, а саме, голосування ВР більше 30 законів, які стосуються відновлення кредитування, реструктуризації заборгованості громадян за кредитами в іноземній валюті та ін. Він нагадав, що права кредиторів захищаються на даний момент дуже погано як на законодавчому рівні, так і на практиці.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися