Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 грудня 2017, 12:44

Знижки, акції від забудовників та передноворічна метушня

Чим жив ринок житлової нерухомості в останній тиждень 2017 року? Про закриття угод, новорічні акції та знижки — в щотижневій колонці редактора рубрики «Нерухомість» Яни Довгань.

Останні пару тижнів відділи продажів забудовників та ріелтори провели в «порожній активності»: багато дзвінків, багато людей, документів, паперів, звітів, але повна відсутність реальних угод і грошей. Квартири «під ялинку» якщо і купували, то приглядали і бронювали їх ще з жовтня-листопада, а у грудні закривали угоду і підписували документи.

Якщо порівнювати передноворічний сезон цього року і минулого, то ситуація особливо не змінилась. Єдине, що, так би мовити, «про себе» відзначають гравці ринку — це зменшення суми середнього чеку. Кількість угод в грудні минулого року була приблизно такою ж як і цьогоріч, але квартири купували більші за розміром і дорожчі.

Для багатьох ріелторів, з якими вдалось поспілкуватись перед святами, стало несподіванкою те, що люди по півроку приглядались до передмістя Києва, об’їздили все, починаючи від Ірпеня і закінчуючи Броварами, а в результаті придбали житло в столиці, коли забудовники поставили ціну в 13 500 грн на стадії готової коробки будинку.

І це без новорічних акцій та знижок. Щодо останніх, то більшість забудовників Києва та області традиційно заявляють святкові знижки в розмірі 10% від вартості квадратного метра. Найбільший розмір знижки – 20%, судячи з відкритої інформації, пропонує ЖК Royal Tower на «20 останніх квартир». 18% знижки пропонує забудовник ЖК Adamant.

Спеціалісти з відділів продажів розповідають, що дуже багато людей приходять, дзвонять і питають: а чи можна до запропонованої знижки ще знижку? Але з особистих спостережень зазначу, що забудовники цього року не надто щедрі на акції. 10% знижки дають, як правило при 100% оплаті. Але таку знижку реально виторгувати і не на свята, якщо людина приходить з повною сумою.

Цікаво те, що зазвичай люди, що просять новорічні знижки, намагаються забронювати, закріпити за собою квартири за «акційною» ціною, а документи оформлюють і закривають угоду в лютому або навіть у березні наступного року. З року в рік забудовники йшли на це і перед новорічними святами ріелтори та спеціалісти відділу продажів підписували попередні угоди. Цього року практично ніхто із забудовників не йде на таке «бронювання» квартир. Чому? З різних причин: хтось не впевнений в завтрашньому дні, а хтось очікує підвищення цін.

Як би там не було, але свята ніхто не відміняв! Детальні підсумки минулого року будемо підводити вже у другій декаді січня. Впевнена, що новий рік буде дуже цікавим і насиченим.

Затишку вам у родинному колі, здоров’я та щирості бажаю в Новому Році!

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися