Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 грудня 2017, 13:39

На скільки зросте економіка в 2018 році

Влада та міжнародні партнери України постійно прогнозують різні економічні показники. Але, з огляду на безліч причин, включаючи непередбачені обставини на зразок економічної блокади підприємств на Сході країни, ці прогнози не збуваються.

Влада та міжнародні партнери України постійно прогнозують різні економічні показники.
Фото: Asks.ru

Єдиної думки, наскільки виросте економіка країни в 2018 році - немає. За ВВП, прогнози коливаються від 3 до 3,5%. З інфляцією «різнобій» куди більше. НБУ впевнений, що ціни збільшаться на 7,3%, Кабмін - на 9%. Самий позитивний прогноз у Світового банку - на 6,5%.

Чому виходить такий розрив в прогнозах влади й міжнародних фінансових організацій та на якому рівні встановляться економічні показники, розповів член виконкому Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран в своєму блозі на LB.ua.

Виталий Шапран

Консенсус по ВВП і різнобій по інфляції

Вивчення прогнозів по ВВП на 2018 рік та аналіз динаміки цих прогнозів на протязі 2017 року показали, що в принципі наші західні партнери і органи влади дивляться в майбутнє з помірним оптимізмом. Прогнози приросту ВВП знаходяться в діапазоні 3,0-3,5%. Хоча на ринку можна зустріти й песимістів, які дають 2-2,5%. Проте, уряд України та МВФ на правах ключового кредитора дають для країни непогані прогнози. Правда для мене залишилося загадкою, чому незвичайну заяву прем'єра про можливе прирості ВВП в 2018 році на 5% не потрапило в офіційні документи Кабміну. Але будемо пам'ятати, що навіть від солідних міжнародних організацій або від влади, прогноз залишається прогнозом.

Інфографіка: LB.ua

Прогнози щодо інфляції виглядали складніше. Різнобій стався, коли стало зрозуміло, що НБУ не потрапить за підсумками 2017 року свій таргет, навіть з урахуванням анонсованого інтервалу похибки. В принципі, в цьому немає нічого страшного, час від часу навіть в країнах G-20 річний таргет інфляції не дотримується. Проте, це вже вплинуло на прогнози. Дуже може бути, що й сам НБУ після більш детального аналізу бюджету перегляне свій прогноз по інфляції.

Кабмін вже заклав на 2018 рік, в порівнянні чесні 9%. Міжнародні організації зазвичай більш інертні в перегляді прогнозів, тому вони можуть просто банально відставати від бюджетних ініціатив українського уряду, це загальноприйнята практика в усіх країнах. А ось різнобій в прогнозах інфляції від НБУ та Кабміну не може не турбувати. Стає зрозумілим, що в вертикалі виконавчої влади немає хорошої комунікації та центр прийняття рішень переміщується у владному периметрі ситуативно, в залежності від бажань вирішальних чиновників. Звичайно, для режиму таргетування це неприйнятний сценарій. Проте, навіть якщо порівнювати з підсумками 2017 року, то розкид за прогнозом інфляції в 2018 році залишається не таким й великим, а більшість прогнозистів сходяться на тому, що інфляція в 2018 році буде меншою ніж у 2017 році.

Ризики невиконання прогнозів

Сприймаючи прогнози по Україні навіть від таких солідних організацій як МВФ, Світовий банк або ЄБРР, потрібно розуміти що ми маємо справу з прогнозами, побудованими для економіки, яка розвивається на нестабільній базі. Крім війни, блокад та політичних потрясінь у економіки нашої країни є своя особливість - високе співвідношення експорту до ВВП. Тобто наша країна дуже залежна від експортно-імпортних операцій та будь-який дисбаланс у зовнішньоекономічних відносинах або падіння ключових для нас сировинних ринків в світі призведе до того, що будь-які прогнози потрібно буде терміново міняти.

Простіше кажучи, якщо ймовірність приходу на ринок США несподіваного негативного події «чорного лебедя» становить 0,5%, то для України ймовірність того, що до нас припливе «чорний лебідь», - вже 20-30%. Так виходить тому, що ми залежні від експорту з низьким переділом продукції і його диверсифікація зовсім невелика, а попит може змінюватися в залежності від ситуації в економіці у країн-сусідів.

Наступний рік

На щастя для нас, 2018 рік не повинен піднести нам глобальних сюрпризів. МВФ в листопаді поліпшив прогнози зростання по світовій економіці до 3,75%. Добре й те, що поліпшення прогнозів торкнулося економіки Китаю: до 6,5% в 2018 році, що може гарантувати в 2018 році стійкий попит на металопродукцію і залізорудну сировину з України. Та й в цілому, ринки, що розвиваються в 2018 році за прогнозами МВФ повинні вирости на 4,9%, що також гарантує стійкий попит на продовольство.

Проте, ризики невиконання макропрогнозів в 2018 році залишаються високими. Якщо оцінювати коректність прогнозів по приросту ВВП, я б виділив значну трудову міграцію українців після введення безвіза. Без трудових ресурсів економіки не буває, а частина цих цінних ресурсів, до того ж знижуються за обсягом з природних причин, ми позичаємо сусідам. Тут Україна ступила на незвіданий шлях, підсумки якого прогнозувати важко, та й перша статистика за підсумками безвіза почала з'являтися вже після того як основні макропараметри 2018 року було спрогнозовано. Проте, якщо відтік трудових ресурсів продовжиться, то 0,2-0,5 п.п. ВВП в 2018 році Україна може не дорахуватися. Тому в 3,5% зростання ВВП в 2018 році віриться менше ніж в 3,0%.

В цілому ж, якщо відкинути політичну складову, м'яко кажучи напружені відносини з РФ і ризик згасання діалогу з МВФ, то я б сказав, що 2018 рік для України повинен бути краще ніж 2017.

Коментарі - 8

+
+30
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2017, 15:29
#
Есть также все прогнозы что инфляция будет выше официальных 10%. Популизм чем ближе к выборам будет зашкаливать, особенно с осени 2018 года.
+
+30
Андрей Иванов
Андрей Иванов
28 грудня 2017, 16:08
#
На этот год обещали 8%, а получили 14-15%. На следующий год обещают 9%.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
28 грудня 2017, 16:20
#
Уже сейчас маршрутчики начали массово подымать тариф на проезд, сейчас это все коснется городских перевозок. Цены на бензин поднимаются и поднимаются, это скажется на перевозках, ценах на лавочках в магазинах и т.д.
+
+9
Ukrmercy
Ukrmercy
28 грудня 2017, 16:51
#
1)Что говорят ребятки из развитых стран: вам нужен топливный фонд и АМКУ должно лящей раздавать заправщикам, что происходит на деле: топливный фонд? кто это такой? АМКУ кому-то дает лящей? нет- АМКУ получает зп и смотрит видео про котиков. Итог: топляк вырос-логистика выросла-ВСЕ цены выросли.
2) У нас свободно-неплавающий курс, и радостно сообщают про ОВГЗ, потом такие: а че это гривна девальвирует? норм же всё было… а потом конец года им намекает: ребятки, надо тратить бюджетные средства и год закрыть, и все такие- оп оп, и на корр счетах куча гривны. Естественно идёт перекос и курс опять скачет. Это все, естественно влияет на инфляцию. Я упомянул только те факторы, которые вручную запустить можно. но зачем это кому-то делать? Дерибан идёт, всё отлично- главное твитнуть про перемогу и фб настрочить как у нас все хорошо, и было бы еще лучше если бы не москали-данбас-папередники. Так что- чему вы удивляетесь? У вора-яныка не было мозгов и приличия, но у него были понятия. У этих- нет ничего.
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 грудня 2017, 18:12
#
Изучение прогнозов по ВВП на 2018 год и анализ динамики этих прогнозов на протяжении 2017 года показали, что в принципе наши западные партнеры и органы власти смотрят в будущем с умеренным оптимизмом.

Ну в этом вопросе всё более-менее объяснимо в силу зависимости наших органов власти от «щедрости» западных партнёров.
Для роста экономики ничего не сделано, остаётся только «поддакивать».
Насчёт инфляции, достаточно намерений президента и правительства по увеличению минималки и средней зарплаты, чтобы засомневаться в имеющихся прогнозах.
Если добавить к этому предусмотренное на 2018 год повышение цены электроэнергии на 16,2%, то 10% инфляции будет минимум.
Единственное, что может повлиять на прогнозы, это введение правительством какого-то сдерживающего инфляцию фактора типа «моратория на повышение цен».
Кстати Данилишин уже намекал о возврате «госкомисси по регулированию цен», так что можно ждать чего-то в этом роде.
Но всё равно это не тот инструмент борьбы с инфляцией в данной обстановке.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
28 грудня 2017, 20:17
#
Невыгодно будет регулировать цены. Как аргумент скажут: вот мы так далеко отошли от того что было раньше, и тут предлагают туда же и вернуться. Мягкое и теплое, все дела, но выборец схавает. 15% инфляции на год- неплохая цифра: рост минималки+овгз+фгвфо+цены на бензин/дизель+цена на газ. Еще 1 фактор который скажет что да как- НДС на масличные- после опыта 14 года, многим есть где хранить готовый продукт до фасовки, с экспортом если поиграть- будет большая недоимка по валюте и это повлечет рост предыдущих факторов. Так что да- 15% не плохо будет
+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
28 грудня 2017, 20:46
#
Невыгодно будет регулировать цены. Как аргумент скажут: вот мы так далеко отошли от того что было раньше, и тут предлагают туда же и вернуться.

Тут дело не в выгоде, просто они не знают других методов.
Хотя и выгоду не стоит сбрасывать со счетов, государству может и невыгодно, а вот для чиновника — райское место.
Взять хотя бы Нафтогаз для примера, сколько выгод получили чиновники от такого регулирования цен.
И таки да,«все дела, но выборец схавает».
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
28 грудня 2017, 23:31
#
Ну вот эту выгоду я и имел ввиду. Ждем с весны покращень и рехформ а-ля: «мы много тепла теряем и переплачиваем- надо утеплять теплотрассы, желательно раза по 3, или сколько там хватит в бюджете». А потом будем платить за пользование проводами, итд итп =)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися