Мінфін - Курси валют України

Встановити
26 грудня 2017, 8:20

Курс «під ялинку». Чи врятує Нацбанк гривню

Швидше за все, тиск на курс на цьому короткому передсвятковому тижні збережеться. Суттєвого падіння котирувань долара «Мінфін» не очікує.

Весь минулий тиждень валютний ринок знову трясло.
Фото: "Мінфін"

Минулого тижня валютний ринок знову трясло. Безготівковий долар виріс на 23 копійки — з 27,71 / 27,74 до 27,94 / 27,965 гривень к кінцю п'ятничної сесії, а на готівковому ринку — в середині тижня курс продажу в регіональних обмінниках досягав 28,50 гривень, потім знизившись до 28,05-28,20 гривень.

НБУ намагався боротися з цією ситуацією усіма способами, включаючи «розмови по душам» з 40 найбільшими банками на нараді за підсумками року і після неї.

Ефект виявився досить слабким. Зростаючий тренд по долару на міжбанку вдалося лише ослабити. Тільки минулої середи ринок трохи пішов вниз, але вже з четверга  котирування почали знову зростати.

Якщо згадати, що все це сталося за умови продажу Нацбанком на двох аукціонах $118,1 млн — ситуація маловтішна. Глобальний попит перевищує пропозицію і ця диспропорція зберігається.

Навіть в п'ятницю, коли перед трьома різдвяними вихідними курс мав би просісти за рахунок зниження апетитів імпортерів, долар на початку сесії досягав позначки в 28 гривень при продажу. І тільки аукціон НБУ з продажу валюти зміг дещо послабити тиск на гривню.

Значні вливання бюджетних коштів у вигляді відшкодувань ПДВ, розрахунків місцевих властей з контрагентами по завершенню року, соціальні та пенсійні виплати за грудень і січень, що наближається, а також розрахунки з бюджетними організаціями на кінець звітного періоду — наповнили банківську систему гривнею.

Експортери майже втратили інтерес до продажу валюти понад обов'язкові 50%, а імпортери — отримали ресурс для скупки валюти на міжбанку. Ця тенденція збережеться вже до самого кінця цього короткого і останнього тижня року.

Основні фактори, які будуть впливати на валютний ринок

1) Бюджетні розрахунки і масовані соціальні виплати до кінця року — будуть основною «проблемою» валютного ринку і можуть стати каталізатором чергових стрибків курсу. Перетоки значних обсягів гривневих ресурсів з рахунків Держказначейства в банківську систему створюють додатковий тиск на курс на міжбанку, а виплати пенсій та інших соціальних платежів не тільки за грудень, а й частково за майбутній січень 2018 року — додадуть гривневої ліквідності на готівковому ринку. Це призведе до лихоманки всіх сегментів валютного ринку в цей період.

Частково може нівелювати цей процес необхідність бюджетних перерахувань і в зворотний бік — з рахунків клієнтів на казначейські рахунки за розрахунками з бюджетом у деяких великих держкомпаній.

Але за нашими розрахунками коррахунки банків навряд-чи знизяться вже нижче рівня в 47,5-50 млрд гривень, чого абсолютно достатньо для періодичних спекулятивних ігор «на підвищення» за рахунок зростаючого попиту на валюту.

Найбільш напруженими днями будуть 26 і 27 грудня, коли пройдуть основні транзаціі як клієнтів, так і бюджету. Починаючи з 28 грудня — частина коштів, що залишаються у банків — буде спрямована ними на покупку депозитних сертифікатів на короткі періоди до 3-5 січня 2018 року і далі.

Це знизить тиск надлишку гривневої ліквідності на валютному ринку в період новорічних свят і першої декади січня. 29 грудня валютний міжбанк вже не працює і курс НБУ, що складеться за результатами роботи за 28 число буде офіційним курсом на період аж до 3 січня включно;

2) Календарний фактор і максимальна клієнтська і банківська активність перед настанням новорічних свят. Вихідний понеділок (25 грудня) і фактично скорочена п'ятниця (29 грудня СЕП НБУ буде працювати в скороченому режимі і тільки в частині бюджетних транзакцій) залишають клієнтам небагато можливостей для активної роботи по завершенню року, в тому числі і по валюті.

Найбільш напруженими на валютному ринку будуть вівторок і середа. У четвер клієнтські заявки на торгах різко знизяться, тому що компанії не залишають на останній день великих валютних операцій.

Але в цей період стануть активніше працювати самі банки по своїй валютній позиції. Їм необхідно зафіксувати фінансовий результат з торгівлі валютою на звітну дату, а також забезпечити виконання нормативу валютної позиції для торгівлі валютою в численні новорічні вихідні;

3) Збереження розриву котирувань міжбанку і готівкового ринку на фоні зростання обсягів гривні на руках у населення за рахунок соціальних виплат — залишається однією з найсерйозніших загроз для курсу на цьому тижні. Лихоманка з готівковими котируваннями на початку минулого тижня, коли курс продажу долара в регіонах досягав 28,50 гривень і тільки потім знизився до 28,00-28,20 гривень — відбиває бажання населення до активної здачі валюти перед новорічними святами, на що до цього дуже розраховували фінансисти.

Громадяни не поспішають активно здавати валюту, тим більше що курс поступово зростає. А ось покупка готівкової валюти населенням наростає за рахунок побоювань зростання долара в наступному році.

І останній стрибок курсів в обмінниках змушує людей дуже обережно витрачати свої  валютні заначки. Це психологічно і економічно підживлює готівковий ринок і формує подальші девальваційні очікування, чим активно користуються спекулянти, граючи на різниці курсів на готівковому і міжбанківському ринку. В свою чергу, це  активно розгойдує обидва сегмента валютного ринку.

Що буде з курсом в найближчі дні

Через масовані бюджетні вливання гривні в банківську систему «Мінфін» не очікує активного продажу валюти експортерами понад обсяги обов'язкових продажів на фоні стабільного попиту з боку імпортерів. Це створюватиме передумови для подальшого зростання котирувань на міжбанку і спровокує періодичні виходи Нацбанку на ринок з інтервенціями з продажу долара.

Ми, як і раніше, не бачимо особливих можливостей по глобальному розвороту ринку в бік істотного зміцнення національної валюти найближчим часом.

Швидше за все — тиск на курс на цьому короткостроковому передсвятковому тижні збережеться і істотного падіння котирувань долара ми не очікуємо.

Найактивнішими будуть 26 і 27 грудня за рахунок завершення основних валютних розрахунків по року більшістю клієнтів.

28 числа обсяги операцій різко знизяться, а значну частину операцій вже складуть угоди самих банків по валютній позиції.

Трохи допоможе гривні проведення остаточних податкових платежів у частині клієнтів за грудень, але особливого ефекту для її зміцнення це не зробить. Причина — паралельно в банківську систему повернуться клієнтські ресурси у вигляді передноворічних розрахунків з відшкодування ПДВ.

Нацбанку доведеться періодично гасити ситуативні перекоси попиту і пропозиції по валюті в ці два повноцінних робочих дня, але особливо витрачати на це золотовалютні резерви він не буде. Зайва скупість регулятора пояснюється просто — новий транш МВФ явно «завис» у часі і на фоні майбутніх великих валютних виплат державою і приватним сектором — запас міцності у вигляді резервів дуже малий.

Накопичення золотовалютних резервів для НБУ залишиться пріоритетним завданням.

Швидше за все, Нацбанк виходитиме на міжбанк лише в разі наближення котирувань на торгах до 28 гривень (як він зробив минулої п'ятниці).

В викуп Нацбанком надлишків валюти на торгах на цьому тижні ми не віримо. Ринок сам перетравлює все пропозицію і навряд-чи щось в цьому зміниться вже до кінця цього року.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує закріплення курсу в межах 27,80-28,25 гривень. Спред по долару залишиться широким: в банках — до 20-30 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-25 копійок.

На міжбанку активність на торгах буде максимальною 26 і 27 грудня і впаде 28 грудня. Цей день практично і зробить закінчення року на валютному ринку.

Поведінка ринку буде досить різноспрямованою за рахунок виходу на міжбанк практично всіх учасників ринку в останні дні року. Тому диктувати тренд по курсу на торгах будуть не тільки до десятка великих операторів, але і безліч дрібних гравців. Спекулянти в основному будуть працювати «в дві сторони», хоча при нагоді і постараються заробити на розгойдування курсу.

Нудьгувати НБУ не доведеться. Він знову буде змушений постійно моніторити ситуацію на торгах. При стрибках курсу вище 28 гривень — Нацбанк прийме участь в торгах в форматі інтервенцій в обсягах реальних продажів до $ 50 млн. Віддавати перевагу він буде «запиту кращого курсу», який дозволяє йому більш оперативно реагувати на швидкоплинні ситуації на торгах.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 27,80-28,25 гривень.

Обсяги угод на міжбанку по днях будуть приблизно такими:

Понеділок (25 грудня) — вихідний.

У вівторок та середу (26 і 27 грудня) — до $ 400-470 млн при укладанні до 590-680 угод.

У четвер (28 грудня) — до $ 240-290 млн при укладанні до 650 угод за рахунок клієнтських операцій на невеликі суми і угод самих банків по валютній позиції у зв'язку з закінченням року.

У п'ятницю (29 грудня) — валютний міжбанк вже не працює.

Коментарі - 6

+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
26 грудня 2017, 10:06
#
Как по мне П.3. — полный бред, нет никакого сейчас разрыва и врядли будет в течении этих 3 дней, очевидного и как пишут в статье когда было 28,50 и межбанк под 28.00 врядли.

Интересная ситуация произошла на наличном рынке, ппонятно что в эти три выходных очень многие банки не работали, поэтому в пятницу начали раскачивать курс на повышение, но не тут то было — продержалась такая картина до воскресения, в понедельник спару очередно спад пошел по доллару, что-то пошло не так.
Вожможно это был ход — для того чтобы продать приехавшим барыгам доллар подороже, и потом предвкушая что он долго так не выдержит — в понедельник отпустили.
+
+15
Nekrasov
Nekrasov
26 грудня 2017, 12:54
#
У меня напротив обменка: утром сегодня (вторник 26.12) ставили 27,70/27,90. Сейчас — к 12 часам — 27,60/27,85 гривен. На межбанке сейчас 27,93/27,96 гривен. Вы считаете, что купив по 27,60- 27,70 в обменке и продав через межбанк по безналу по 27,93 гривен — 23-33 копейки на долларе (ну, конечно, что-то теряется на переливах с межбанка на наличный рынок и наооборот) это — малый разрыв между курсами. А в выходные по котировкам в Киеве вообще в обменках был полный разнобой. В центре прием по 27,60-27,90 и продажа от 27,95 до 28,30 в торговых центрах. Так что разрыв был достаточно серьезный и судя по всему — заработали на нем финкомпании (не банки — эти в выходные почти все спали) немало.
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
26 грудня 2017, 15:15
#
В отличии от прошлых годов, очень многие коммерса затарились бачинским в конце ноября, начале декабря. Думаю даже при очень сильном желании- без потерь для кармана, не получится курс разогнать
+
0
Nick777
Nick777
27 грудня 2017, 16:45
#
А НБУ спасает курс? То есть 29 за доллар — это будет считаться спасённым? Повторюсь: все правители прилагают невероятные усилия для обвала гривны. Вот вчера этот деятель от кабмина со своим предложением платить по 16000 грн (не сказал только кому), чтобы не ехали работать в Польшу. Как расценивать его заявление. С какой целью эти деятели создают ажиотаж, чтобы народ сбережения в валюту переводил? И оставшиеся прошлые сбережения и нынешние. И кто-то считает, что после нового года что-то изменится? Ведь 4 месяца уже длится ажиотаж. В аккурат с момента оглашения в бюджете курса доллара на 2018 год. Вот достигнет 30 — потом немного успокоится.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
27 грудня 2017, 17:28
#
Ускокойтесь, все будет хорошо!!!
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
27 грудня 2017, 17:45
#
Есть модель поведения, называется- белоруская. У них так долго зайчиком можно было лишь подтереться, что люди научились разделять свои средства на несколько частей. Получив зп, в первую очередь оплачивались налоги, коммуналка, покупалась еда на 10 дней, остальные деньги- менялись на доллар. Все просто. Так что- не надо тут истеричить- каждый сам куец или куюн своего счастья =) берите пример в РБ
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися