Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2017, 19:07

Про що Нацбанк поговорив з фінкомпаніями — власниками обмінників

Сьогодні в Нацбанку відбулася щорічна нарада з небанківськими фінустановами (НФУ), які мають ліцензії на обмін валют. Про це «Мінфіну» повідомили у Всеукраїнській асоціації фінансових компаній.

За словами заступника голови НБУ Катерини Рожкової, небанківський ринок обміну валют за 2017 рік суттєво змінився. Компанії почали показувати реальний обсяг здійснених валютообмінних операцій. За даними регулятора, він збільшився в 8 разів. 

Головними проблемами на ринку залишилися: високий рівень монополізації, непрозорі структури власності НФУ, тіньові операції з валютою. Саме на цих питаннях НБУ буде акцентувати увагу в наступному році при проведенні перевірок та видачі ліцензій.

Директор департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігор Береза повідомив, що станом на 01.12.2017 регулятор провів 1204 перевірки НФУ, що склало 30% від загальної кількості офіційно зареєстрованих пунктів обміну валют.

Він також зазначив, що правоохоронні органи почали більш активну роботу по боротьбі з нелегальними пунктами обміну.

Глава правління Всеукраїнської асоціації фінансових компаній Анна Замазеева розповіла представникам регулятора про основні проблеми НФУ на валютообмінному ринку. У їх числі — проблеми взаємодії з банками щодо відкриття рахунків в іноземній валюті і зарахування валюти на дані рахунки, неврегульовані агентські схеми, спірні ситуації при здійсненні перевірок НБУ.

Представники НБУ запропонували Всеукраїнської асоціації фінансових компаній підготувати спільний лист від небанківських фінустанов, в якому будуть узагальнені головні проблеми ринку. Таким чином, кожен з учасників ринку може взяти участь в його підготовці. За результатами розгляду цього листа НБУ проведе відповідну роботу.

Директор департаменту ліцензування НБУ Олександр Бевз розповів про зміни в Положенні про порядок надання НФУ генеральних ліцензій на здійснення валютних операцій, які будуть сприяти розвитку добросовісної конкуренції на ринку і появі нових гравців. Повний текст нормативного акта очікується на сайті НБУ наступного тижня. Його ефективність можна буде оцінити вже в 2018 році. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися