Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2017, 16:47

Аналітика і рейтинги ринка нерухомості: кому це треба

Про дивних людей, рейтинг забудовників Київської області та важливість аналітики від редактора рубрики «Нерухомість» порталу «Минфін» Яни Довгань.

Чи любите ви аналітику і статистику так, як її люблю я? Знаєте, в мене є декілька знайомих, які схожі на людей «не від світу цього». Вони скупі на розмови, вдягені без лоску. Вони постійно «в собі», але вони вміють кропітливо, допитливо і глибоко копатись у безлічі цифр та даних. Вони аналізують купу інформації і роблять це так тихо, спокійно. Зовні ніколи не скажеш, що перед тобою «Мегамозок». До чого я це все веду? До того, що цінність і важливість таких людей і на рівні компаній, і на рівні держави, просто неоціненна.

Якби будівельні компанії глибоко аналізували ринок, аби наймали для того спеціалістів. Якби вони збирали дані, вміли з ними працювати, то у нас навряд чи була б ситуація, як цього року, коли забудовники Київської області продали лише 30% від усього введеного в експлуатацію житла.

Якби держава збирала інформацію по ринку нерухомості, а не прикривалась фразою «ринок сам себе регулює», то, певно, іноземним інвесторам було б набагато легше і цікавіше зайти у вітчизняні проекти. Вони б розуміли, спираючись на аналітичні дані, який є попит, яка пропозиція тощо.

Але наразі маємо те, що маємо: жодна компанія не оприлюднила дані з приводу того, скільки об’єктів житлового будівництва наразі є у Київській області, скільки угод проведено, скільки забудовників змінили строки здачі будинків і так далі.

Питання: як людині, що вирішила інвестувати в новобудову, отримати хоч якусь об’єктивну інформацію? Читати форуми, де купа ботів ведуть інформаційну війну одного забудовника проти іншого? Слухати ріелторів чи співробітників відділів продажу, завдання яких одне: продати.

Редакція «Мінфіну» вирішила допомогти розібратись у цьому хаосі всім охочим. За допомогою партнерів склала рейтинг забудовників Київської області. Головний критерій, який оцінювався при його створенні - показники ДАБІ, що підтверджують здачу будинків в експлуатацію. Звісно, це не каже про надійність забудовника, бо той, хто найбільше будує, може продавати менше за інших. А, отже, йому не буде за що добудувати інші будинки.

Але, принаймні, ви будете знати: чи каже вам правду ріелтор, який стверджує, що компанія цього року здала декілька будинків. Ви будете знати, хто конкретно будує той чи інший об’єкт. Ви будете мати уявлення про те, хто і що взагалі будує в Київській області. А знання зайвими не бувають, правда?

Чи буде від цього користь ринку? Сліпий казав: побачимо. Читайте, коментуйте, вносіть пропозиції. Особисто я буду вдячна і за допомогу, і за пораду, і за конструктивну критику.

А на останок маю прохання: зверніть увагу на те, що картки будівельних компаній на сайті «Мінфін» постійно оновлюються разом із даними про об’єкти. Команда порталу намагається подавати користувачам максимально достовірну інформацію. Тому, будь ласка, якщо ви є представником забудовника, надсилайте в редакцію дані і документи, що їх підтверджують.

Всіх зі святами! 

Бережіть себе! 

Коментарі - 5

+
+45
AleksandrBank
AleksandrBank
22 грудня 2017, 17:43
#
Отвечу, то что не нужны им никакие специалисты.
Мир строек живет своей своеобразной жизнью, порой очень темной.
У нас все — начиная от Застройщика под Киевом самого маленького до УкррБУД и КиевМисьБуд работает в темную, у них немало сделок которые они проводят в валюте, у них много сделок не показывают реальную стоимость, они все работают на грани по официальным док-в убыточности, они все платят больший откаты властям на местах — одни в КиевСовет и замам мерам и комитетам, другие Главам сельрад и городов и депутатам принимающим решение на выделение земли и стройку. Плюс там задествованы активисты, часть из них и не малая работает по найму, чтобы получить откат также от застройщика. И получается что они все работают в «полном говне», а не на строительном рынке. У них также много работ оплачивается налог и в темную. Они все нанимают чернорабочих от плиточников до строителей и т.д.
У нас болото со своими интересными правилами
+
+27
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
23 грудня 2017, 11:34
#
Могу сказать что сданные дома тоже не показатель.в Одессе сдали дом Без. Подвода газа, без Котельники, без оф подключения к Эл сети.Эдельвейс, одесский дворик.И ходили и жаловались и дорогу перекрывали.а застройщик продолжает достраивать подъезды и вывесил рекламу что дом сдан!!! это как? продажа первой очереди в сданном доме? холод.лифты стоят и ТД.И прокуратура и власти и ТД ничего не удивляет
+
0
Alkon
Alkon
26 грудня 2017, 2:02
#
В Киеве и области тоже сдают так дома, потом 0,5-2 года утрясают все вопросы
+
0
Андрей Гуденко
Андрей Гуденко
26 грудня 2017, 11:56
#
«Никто достоверно не знает, сколько сделок проведено, сколько квартир выставлено на продажу» ...«застройщики Киевской области продали лишь 30% от всего введенного в эксплуатацию жилья.»
Исходя из первой цитаты, данные второй взяты с потолка.
+
0
seaman
seaman
26 грудня 2017, 15:44
#
Сам себя не похвалишь, никто не похвалит.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися