Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2017, 14:57

Вкладники «200+» банку «Хрещатик» не отримають свої гроші

Через схемне виведення активів на 3,5 млрд грн з банку «Хрещатик», вкладники депозитів «200 тис. грн +» (кредитори четвертої черги, які заявили вимоги до банку сумарно на 1 млрд грн) втрачають шанси отримати свої депозити назад.

Через схемне виведення активів на 3,5 млрд грн з банку «Хрещатик», вкладники депозитів «200 тис.
Вкладники "200+" банку "Хрещатик" не отримають свої гроші/Фото: forbes.net.ua

Як повідомили у Фонді гарантування, що на час введення тимчасової адміністрації — станом на 5 квітня 2016-го — в банку «Хрещатик» не вистачало власних коштів для виплати депозитів вкладникам.

Фонд здійснив виплату гарантованого відшкодування на суму 2,8 млрд грн за свої кошти і заявив свої вимоги, як кредитор третьої черги.

«На сьогодні банк частково задовольнив вимоги Фонду на суму 611 млн грн, в тому числі за рахунок реалізованого майна», — зазначили у Фонді.

ФГВФО виявив, що банк «Хрещатик» має на балансі облігації на 2,27 млрд грн, в тому числі, 85% з них є незабезпеченими.

«При цьому емітенти цих цінних паперів мають усі ознаки фіктивності — відсутність основних фондів і виробничих запасів, чисельність працюючих — 1-2 людини. Гроші, отримані від розміщення облігацій, прямували як внески в статутні капітали інших підприємств. За попередньою інформацією, в 91, 8% випадків виявилися пов'язаними з банком особами», — зазначили у Фонді.

За позовами пов'язаних осіб та інсайдерів банку в судовому порядку визнаються припиненими зобов'язання по їх кредитах в банку «Хрещатик».

«Група позичальників, яка є пов'язаною з банком, подала позовні заяви до Господарського суду Києва з вимогою визнати припиненими їх зобов'язання перед банком „Хрещатик“ і припинити обтяження на заставне нерухоме майно (земельну ділянку в Феофанії, квартири та нежитлові приміщення на вул. Вишгородській в Києві) заставною вартістю 0,47 млрд грн», — пояснили у Фонді.

Ця група позичальників стверджує, що в на початку 2015 року ці фірми уклали договори поступки прав вимоги за депозитами фізосіб на загальну суму $8 млн.

«Як потім виявилося, цими вкладниками є родичі одного з керівників банку, який був членом правління до введення тимчасової адміністрації. Ліквідатор банку „Хрещатик“ стверджує, що зазначені договори мають ознаки фіктивності, але суд безпідставно відхилив клопотання банку про призначення технічної експертизи цих документів», — розповіли у Фонді.

Крім цього, є судові рішення, які припиняють зобов'язання по кредитній заборгованості низки пов'язаних юросіб. Підстава — взаємне надання в останні дні перед введенням тимчасової адміністрації фіктивної фінансової допомоги або обліку зустрічних вимог, в тому числі, на підставі документів невідомого походження.

Автоматично з нерухомості, яка виступала забезпеченням за такими кредитами, знімається обтяження (припиняється іпотека) і вона відразу ж передається у власність третім особам.

«Також є судове рішення, яким скасовується визнання банку „Хрещатик“ неплатоспроможним і введення в ньому процедури тимчасової адміністрації. У зв'язку з відсутністю механізму відновлення роботи банку, ФГВФО і кредитори всіх черг втратять будь-які шанси на задоволення власних вимог, оскільки в такому банку не будуть діяти вимоги закону „Про систему гарантування вкладів фізосіб“. Це також унеможливить звернення до пов'язаних з банком осіб, власникам істотної участі, колишньому керівництву з вимогою відшкодувати прічененний кредиторам або банку збиток», - підкреслили у Фонді.

Коментарі - 5

+
+66
Ukrmercy
Ukrmercy
22 грудня 2017, 15:14
#
Хехе) а тут расказывают про то что крипта ненадежная. Пример Хрещатика- беспредел сильных.
+
0
Свободный экономист
Свободный экономист
23 грудня 2017, 0:09
#
Главный аргумент — это что «ваши биткоины не застрахованы и вы все потеряете, а в банке Крещатик например застрахованы целым банком, его активами и целым государством!»

Только когда приходит до дела и вкладчики спрашивают «Ну как же так? — в ответ „Да, мы охренели. Ну и что?“
+
+60
serega k
serega k
22 грудня 2017, 15:29
#
Как-то так получается, что кто то украл у людей деньги и никто не виноват, проблема в законодательстве или в кумовстве?
Ну ок не платежеспособный банк, но есть Фонд гарантирования, он должен возвращать вклады, до 200 000. Читаем дальше, хорошо банк выявился платежеспособным, тогда банк должен выдавать свои долги, а если он отдавать долги не хочет, то что, значит кто то совершил преступление и должен отвечать согласна закона. Конечно руководители банка будут юлить и искать дыры в законодательстве что бы не возвращать долги, но как известно беззаконие — плодит беззаконие, преступники должны быть наказаны иначе мы никогда не построим правовое государство.
+
+14
Свободный экономист
Свободный экономист
23 грудня 2017, 0:07
#
Merry Christmas!
+
0
vit555z
vit555z
23 грудня 2017, 15:28
#
А к бывшему боксеру Кличку, а потом голове киевской администрации, вопросов вообще нет. Киевская администрация владела большой частью в собственности банка Хрещатик. Для многих вкладчиков этот факт был важным аргументом.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися