Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 грудня 2017, 12:45

Тиждень української моди в Лондонському суді

Євро у відмінній формі, зато біткоін падає. НБУ так і не отримав нового голову. Інвестори передчувають швидкі виплати за українськими варрантами. Лондонський суд заарештував активи Коломойського і Боголюбова на $2,5 млрд.

Євро у відмінній формі, зато біткоін падає.
На Високий суд Лондона мало впливають нові віяння з кофешопів Амстердама / Фото: politnavigator.net

Підсумки тижня, що минає, в своєму блозі на НВ підвів Серегей Фурса. «Мінфін» публікує скорочений варіант статті.

Минулий тиждень виявився передбачувано тихою на світових ринках. Спекулянти та інвестори відгуляли корпоративи і в тиші рахували свої бонуси. Зі значущих подій можна відзначити тільки остаточне проходження через Конгрес податкової реформи Трампа, який, нарешті, виконав хоч одну свою обіцянку. 

В результаті, індекс S&P500 відкриє останню передріздвяний п'ятницю на позначці в 2684 пункти, а німецький DAX – 13109 пунктів. І там, і там мова йде не про історичні максимуми, але дуже близькі до нихм величини. Гарний настрій по всій Європі. Як показник, курс євро завершує рік в прекрасній формі, торгуючись вище позначки в 1,185 пунктів.

Падав на цьому тижні лише біткоін, але для нього в цій стадії хвороби такі ходіння вгору і вниз поки що вважаються нормою. Турбуватися свідкам секти криптовалюти можна буде лише коли символ їх віри втратить відразу 90%. А не факт, що це станеться так відразу, тим більше ще не всі заробили на лопатах для шукачів золота. Ось і Goldman Sachs готовий зняти вершки, засновуючи деск з торгівлі криптовалютою.

Навіть український ринок, незважаючи на вал новин в самій Україні, скоріше, спить. Життя було помітне лише у варрантах, де спекулянти надихнулися даними щодо українського ВВП. І якщо реальний ВВП зросте зовсім небагато, на 2%, то ось номінальний в доларовому вираженні зростає найвищими темпами в Європі. Ось така вона, магія інфляції і дефлятора. Як результат, до магічного рівня в $125 млрд ВВП залишилося рукою подати, а значить, недалекі й виплати за варрантами. І вони торгуються під кінець року на рівні 55% від номіналу. А починали рік трохи вище 30%. Уже ощаслививши своїм зростанням багатьох розважливих оптимістів. Суверенна крива залишилася на колишніх рівнях в діапазоні 4,5-7.5%.

А найцікавіші новини відбувалися на межі вітчизняного поля й цивілізації. У Лондонському суді пройшов український тиждень моди. І якщо арешт активів колишнього останнього росіянина Григоришина за позовом іншого колишнього останнього росіянина Новінського мало цікавий пересічному українцеві, бо відображає розборки в піднебессі, то ось арешт активів Коломойського і Ко на суму $2,5 млрд рішенням того ж Лондонського суду не може не радувати. І явно готовий дивувати багатьох як в Києві, так і на березі Женевського озера. На річницю націоналізації банку процес нарешті зрушив з мертвої точки. На щастя, на Високий суд Лондона мало впливають нові віяння з кофешопів Амстердама. Але черговому іноземному інвестору треба буде довго пояснювати, чому Лондонський суд ухвалив рішення на користь України, в той час як українські районні суди стоять на сторожі інтересів колишніх власників Привату. Ще трохи, і під річницю націоналізації НБУ міг отримати легітимного голову, але знову щось там не склалося.

Зате на місцевому валютному ринку всі заспокоїлися. Залишки на кореспондентських рахунках банків повернулися до колишнього рівня, гривня теж заспокоїлася, зупинившись на рубежі 27,8 -27,9 за долар. І поки на всіх телеканалах продовжують розганяти паніку про чергову божевільну девальвацію, не першу в цьому році, в сумарному результаті яких гривня за цілий рік пройшла довгий шлях з 27,2 до 27,8 за долар, джерело шуму вже і пропало. Втім, до весни, коли на арену вийдуть аграрії зі своїми мішками доларів, може ще багато чого трапиться.

Коментарі - 6

+
0
bampi
bampi
22 грудня 2017, 17:01
#
Опционы входили в реструктуризационный процесс, как бонус за держание облигаций до погашения. То есть, при стрижке 20% ПРОПОРЦИОНАЛЬНО распределили между держателями. По своей структуре данные облигации состоят из производных, где решение бкдет приниматься коммитетом isda. Как они уже не раз решали, что 'разрыв' пакета облигаций — анулирование выплат по cds. Так что можно смело ссылаться скоро на английское прецедентное право. Аргентина тому явное доказательство, как бороться со спекулянтами-инвесторами.
+
+24
platos
platos
22 грудня 2017, 23:05
#
Оптимист Фурса вероятно забыл сверится с курсом гривны. Весь номинальный рост от курсовой разницы уже вылетел в трубу. По номиналу вообще падение ВВП можем получить. В следующем году точно получим, т.к. рост ВВП будет определенно ниже девальвации гривны от пресса чудовищных выплат кредиторам
+
+9
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
23 грудня 2017, 21:17
#
Я об этом полгода пишу, стабильность гривны нарисованная, экономика не работает, торговое сальдо отрицательное.
+
+24
platos
platos
23 грудня 2017, 21:41
#
Отрицательное сальдо перекрывается новыми кредитами. Однако в 2018-2019 эта штука начнет работать в обратную сторону. Рано или поздно кредиты приходится возвращать. Причем на такие феерические суммы, что гривну не спасет и положительное сальдо на несколько миллиардов баксов.
+
+15
Макакий Макакиевич
Макакий Макакиевич
23 грудня 2017, 21:44
#
Я тоже думаю, что если долги срочно не спишут или не реструктуризируют, будет девальвация которая нам в кошмарах не снилась. Не зря по валюте нерыночно низкие % (по депозитам), хотят вынудить население по максимуму в гривну выйти, перед большим шухером.
+
+15
Peter Sauber
Peter Sauber
26 грудня 2017, 11:32
#
Что вы несёте? В прошлом году ВВП был 2.3 трлн, в этом году только за 3 квартала уже 2.06 трлн, за весь год должно ~3 трлн быть, что перекрывает девальвационный момент как раз на те ~2% роста (плюс рост цен на наши товары в долларах), что и ожидаются по итогу года.
И если вы были не в курсе, то ВВП считается в суммарном объёме произведенной продукции, и вот там прогнозируется рост, он же в первую очередь указывается во всех информационных источниках, а ВВП, выраженый в деньгах — уже во вторую очередь, и далеко не все знают его динамику на самом деле. Так вот, в этом году ВВП в долларах должен вырасти процентов на 15%.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися