Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 грудня 2017, 19:56

НБУ прокоментував зміну реального ВВП

У третьому кварталі 2017 року, економіка України виросла на 2,1% в річному вимірі, незначно сповільнившись з 2,3% р/р у другому кварталі.

У третьому кварталі 2017 року, економіка України виросла на 2,1% в річному вимірі, незначно сповільнившись з 2,3% р/р у другому кварталі.
Фото: wikipedia.org

Сезонно скоригований рівень реального ВВП підвищився на 0,2% порівняно з попереднім кварталом.

У Національному банку зазначили, що Основним драйвером зростання ВВП у третьому кварталі 2017 року очікувано виступав внутрішній попит.

  • Залишилися високими, хоча і дещо уповільнилися (унаслідок ефекту високої бази порівняння минулого року), темпи зростання інвестицій в основний капітал (15,8% р/р). Це відбулося завдяки покращенню ділових очікувань підприємств та їх високим фінансовим результатам у третьому кварталі.
  • Прискорилося зростання кінцевих споживчих витрат (до 4,9% р/р) насамперед під впливом відновлення зростання витрат сектору загального державного управління (4,3% р/р) на тлі певного пом’якшення фіскальної політики.
  • Приватне споживання домогосподарств також зросло (на 5,4% р/р), підтримане високими темпами зростання реальної заробітної плати та поліпшенням споживчих настроїв населення (останні знаходилися на значно вищому рівні, ніж рік тому). Разом з тим порівняно з попереднім кварталом приватне споживання демонструвало нижчі темпи зростання, що могло бути зумовлено сповільненням темпів зростання реальної заробітної в умовах прискорення інфляції в третьому кварталі.
  • Також відновилося зростання експорту (6,9% р/р) на тлі сприятливої зовнішньої кон’юнктури та високого врожаю окремих с/г культур. Зокрема прискорилося зростання фізичних обсягів експорту жирів та олії, суттєво збільшилися поставки насіння олійних культур (насамперед ріпаку) за кордон, а також уповільнилося падіння фізичних обсягів експорту чорних металів. Крім того, прискорилося зростання фізичних обсягів транзиту газу. Проте зростання імпорту також прискорилося (до 13,2% р/р) через нарощення енергетичного імпорту (насамперед вугілля, нафтопродуктів) та високий інвестиційний імпорт. У результаті від’ємний внесок чистого експорту збільшився.

За словами регулятора, значна роль внутрішнього інвестиційного та споживчого попиту у зростанні економіки збережеться й надалі з огляду на високі ділові очікування підприємств та прискорення зростання реальних заробітних плат.

«Також у цілому сприятливою залишається кон’юнктура на зовнішніх ринках, що знаходить відображення як у динаміці світових цін на сировинні товари, так і високих темпах економічного зростання країн – основних торговельних партнерів України», — повідомляє НБУ.

Однак з огляду на нижчий за очікування врожай пізніх зернових та технічних культур, а також високу базу порівняння минулого року, спад у сільському господарстві в четвертому кварталі 2017 року може бути більш суттєвим, ніж прогнозувалося.

Як наслідок, посилилася ризики, що зростання реального ВВП за підсумками 2017 року може виявитися дещо нижчим за прогноз, оприлюднений в Інфляційному звіті за жовтень 2017 року.

Коментарі - 5

+
0
wassa14
wassa14
20 грудня 2017, 20:15
#
Жаль, що промислове виробництво падає.А так далі тримати!
+
+9
Свободный экономист
Свободный экономист
21 грудня 2017, 2:19
#
Рост украинского ВВП в 2017 2,1%
Рост среднемирового ВВП в 2017 3,6%

Алиса в стране чудес:
— У нас, когда долго бежишь, непременно попадаешь в другое место.
— Ну, а здесь, знаешь ли, приходится бежать со всех ног, чтобы только остаться на том же месте, а чтобы попасть в другое место, нужно бежать вдвое быстрее.


ИТОГО относительно мира стагнация экономики -1.5%. Думаю, можно в честь этого летом запустить еще одну баржу с арбузами.
+
+10
ballistic
ballistic
21 грудня 2017, 2:31
#
Для України 2.1% — це круте досягнення, бо у сусіда, який самославиться своїм вєлічієм, ще гірше.
:)
+
0
Свободный экономист
Свободный экономист
21 грудня 2017, 2:36
#
Этот «рост» в рамках арифметической погрешности и за счет низкой базы (страна недооценена на порядки), а не за счет реального роста.

Доказательство того, что страна имеет правильную экономическую политику — это уверенные 10% или около того.

Заглядывание за забор к соседям — это как на стоимость нефти молиться, вместо того, чтобы перебежчикам доказательно показать, что КПСС и нефтяной кол это банкротство, а либерализация экономики и производства — это реальные деньги. (то же и по языкам — https://minfin.com.ua/blogs/maksokolov/113605/ )
+
0
ballistic
ballistic
21 грудня 2017, 16:46
#
Згоден, що 10% було б круто. І потенціал є.
Але і 2.1% непогано, якщо врахувати анексію підприємств Донбасу і війну.
Могло б бути гірше.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися