Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 грудня 2017, 11:22

На валютному ринку все непросто

У четвер на валютному ринку настає момент істини.

У четвер на валютному ринку настає момент істини.
На валютному ринку все непросто/Фото: ukrinform.ru

Уповільнення темпів зростання курсу у вівторок і незначне, але зниження котирувань долара в середу як на міжбанківському, так і на готівковому ринку — створюють передумови для — або остаточної зміни тренда по валюті в бік зниження котирувань, або — клієнти, які спізнюються з зовнішньоекономічними оплатами перед Різдвом сьогодні знову піднімуть ринок.

Судячи з поведінки готівкового ринку, де деякі банки з ранку знову повернули котирування продажу долара до позначки в 28 гривень — вони такий сценарій не виключають і страхують свої валютні ризики.

Тому ситуація на торгах знову буде неоднозначною і повністю залежною від ситуативних інтересів великих гравців ринку. НБУ намагатиметься не втрачати ЗВР і навряд-чи буде виходити з продажами валюти, а викуповувати йому точно буде нічого — всю пропозицію поглинає сам ринок.

Залишки на коррахунках банків на ранок 21 грудня знизилися на 2,4 млрд гривень — до 50,4 млрд. Це, як і раніше, перевищує необхідний рівень ліквідності в системі для виконання нормативу резервування, але сама тенденція на зниження ліквідності в банківській системі — психологічно працює на зміцнення грівни.

Зруйнувати всю ідилію можуть масовані виплати відшкодувань ПДВ, які у разі одноразового викиду на ринок здатні моментально змінити розстановку сил на торгах і знову підірвати курс до рівня 28 гривень і вище.

Ми сподіваємося на плавне вливання Держказначейством залишків обсягів відшкодування ПДВ до кінця грудня, що призведе до помірного тиску на курс. Але гарантувати таку поведінку чиновників, що відповідають за цей стратегічний напрямок розподілу державних фінансів — ми не можемо.

На користь гривні буде працювати подовження періоду бюджетних платежів клієнтів, що знизить можливості імпортерів по скупці валюти і простимулює зростання пропозиції валюти з боку експортерів.

«Мінфін» прогнозує на сьогодні котирування долара в межах коридору 27,80-27,90 гривень із продовженням періодичних спроб великих експортерів та спекулянтів зіграти «на підвищення».

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знизився в обмінниках, але не особливо дешевшає в банках.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,50-27,75 і продаж 27,77-28,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,60-27,73 гривень та продаж 27,79-27,86 гривень.

Про тенденції на торгах за 20 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубляподивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом ситуація не змінилася для гривні — ті ж 40% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,50 гривень. 60% — навпаки, впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах також особливих змін немає — 32% (в середу було 29%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,50 гривень. 68% — як і раніше зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
+23
Maleficarum
Maleficarum
21 грудня 2017, 14:48
#
Да на всё так просто. Кажись укрепляж гривона окончен На нале разворот на ростец доллара
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися