Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 грудня 2017, 8:21

Скільки коштують квартири в Київській області

Дані моніторингу показали, що найактивніше забудовується Ірпінь. І саме в цьому місті ціни на житло в новобудах — найвищі серед усіх передмість Києва. Найбільш лояльним до покупця за показником «ціна-якість» стало місто Бровари.

«Мінфін» дослідив ситуацію в 5 населених пунктах, що найбільш активно забудовуються в Київській області.
Інвестори прагнуть купити житло, яке максимально готове до здачі в експлуатацію / Фото: ЖК Карат / Facebook

Приміський феномен

За даними ріелторських компаній, кількість реальних угод на ринку первинного житла Київської області цієї осені практично зрівнялась з показниками столиці. А кількість введеного в експлуатацію житла — навіть перевищило. За інформацією Держкомстату, за три квартали поточного року в Києві ввели в експлуатацію 1,09 млн кв м, в області — 1,23 млн. кв м.

Зростання продажів в регіонах пояснюється декількома факторами. По-перше, ціна квадратного метра в передмісті нижче, ніж в Києві. Це важливо, враховуючи, що купівельна спроможність населення падає. По-друге, інфраструктура області стрімко розвивається. Та й з точки зору екології ситуація тут краще, ніж в загазованій столиці. Безвідсоткова розстрочка, яка не прив'язана до курсу долара, велика кількість зданого житла, знижки та подарунки покупцям — забудовники Київської області борються за покупця всіма можливими методами.

Пройдіть опитування: Де під Києвом жити добре

Ріелтори стверджують, що практично кожен відділ продажів готовий надати потенційному покупцеві знижку в розмірі від 5 до 10%. А якщо той готовий внести стовідсоткову оплату, може сміливо претендувати і на дисконт в 10-15%. Багато що залежить і від початкового внеску. Ще на початку поточного року забудовники були готові віддавати квартири тільки за умови попередньої оплати 30% від загальної вартості об'єкта. Зараз покупець може йти до відділу продажів, маючи на руках лише 10% від суми.

Ірпінь: ціни як в столиці

За даними порталу lun.ua, в Ірпені зараз продають квартири в 122 новобудовах.

Мінімальна ціна за квадратний метр — 7 000 грн. Саме за таку суму інвестори готові перепродати права власності на об'єкт, що будується в Ірпені. Що стосується забудовників, ціни у них стартують від 8 200 грн за кв.м. За такі гроші можна придбати квартиру в будинку, який планують здати всередині 2019 року.

Найдорожчий новобуд, який зараз продають в Ірпені, — квартира без ремонту загальною площею 244 квадратних метра з терасами на 100 квадратних метрів. Її вартість — 4 420 500 грн.

Особливість Ірпеня — великий обсяг пропозиції. Тут найбільший вибір новобудов у Київській області. Ще одна відмінна риса цього міста — завищена вартість житла. У деяких ірпінських житлових комплексах (ЖК) розцінки зрівнялися з київськими об'єктами.

Буча: на прицілі у інвесторів

Ріелтори відзначають, що цієї осені інтерес покупців до цього міста виріс в зв'язку з розвитком інфраструктури і меншою населеністю, ніж, наприклад, в сусідньому Ірпені.

За даними lun.ua, житло в Бучі розпродають квартири в 17 житлових комплексах. Середня вартість квадратного метра житла тут становить 10 700. Ціни у забудовників стартують від 6900 за кв.м. Йдеться про об'єкти на початковій стадії будівництва, наприклад, в ЖК Forest land, який планують здати в 2019 році.

Найдорожчим об'єктом серед новобудов Бучі стала 3-х кімнатна квартира (пентхаус) з терасою загальною площею 114 кв.м. за 1 900 000 грн. «Велика кухня-студія, панорамні вікна з виходом на терасу. Стелі до 4.2 м. В квартирі чистова штукатурка, стяжка підлоги, залізні двері, автономне опалення», — вказує автор оголошення.

Бровари: перевага у великих забудовників

Бровари пропонують на вибір 14 новобудов. Найдешевша квартира в зданому будинку обійдеться покупцеві в $ 13 000. Це квартира загальною площею 26 кв.м. в блоковому будинку, без балкона, паркування і без ремонту.

У споруджуваних об'єктах ціни стартують від 8 тис. грн. за кв.м. Найдорожчу квартиру в новобудовах Броварів в грудні пропонували за ціною 5 405 640 грн в ЖК «Соборний». Квартира площею 130/72/20 знаходиться на першому поверсі семиповерхового будинку. В оголошенні згадується про дизайнерському ремонті, італійських меблів, наявності в'їзду через охороняється шлагбаум.

«Лівий берег Київської області останні 2 роки став стрімко розвиватися. За цей час на ринок вийшло кілька великих забудовників, завдяки яким кількість новобудов зросла майже в 3 рази », — розповів керуючий директор компанії ARPA RealEstate Михайло Артюхов. За його словами, ринок новобудов Броварів виглядає цілком респектабельно. Тут не так багато приватних, дрібних забудовників, які будують один-два будинки сумнівної якості, як, наприклад, в Бучі або Ірпені.

Бориспіль: для любителів великих квартир

Квартири в 26 новобудовах пропонують забудовники Борисполя. Середня вартість житла тут становить 11700 грн за «квадрат».

Мінімальна вартість квартири, виставленої на продаж, 9000 грн за кв.м. Ціна актуальна для будинків, які планують здати в середині 2018 рНайдорожчим об'єктом, виставленим на продаж в Борисполі, виявилася п'ятикімнатна квартира з ремонтом в ЖК «Київський Шлях» площею 245,3 м.кв. Об'єкт продається за 3 268 860 грн.

Цікаво, що власники житла в Борисполі масово виставляють на продаж багатокімнатні квартири із загальним метражем 116 кв.м. и більше. Швидше за все, мова йде про житло в будинках, планування яких розроблялася до 2015 року.

Найбільше будинків з такими квартирами побудували саме в Борисполі — в інших передмістях таких практично не було. У проектах, які розроблялися в останні два роки, таких великих квартир вже майже не проектують.

Софіївська Борщагівка: міцний «середнячок»

У Софіївській Борщагівці зараз реалізують квартири в 30 житлових комплексах.

Середня вартість квадратного метра в новобудовах тут становить 12 800 за кв.м. Найнижча вартість квадратного метра, з тих, що пропонують забудовники — 9300 грн.

Двокімнатну квартиру в новому ЖК (зданий будинок), але вже з дизайнерським ремонтом і меблями, можна придбати за 2 714 920 грн або $ 100 000. Це найдорожчий варіант в Софіївській Борщагівці на початок грудня.

Область втрачає позиції

За словами Михайла Артюхова, розмах «оптових» інвесторів в Києві і області відрізняється. У столиці нерухомість в новобудовах іноді викуповують поверхами або навіть під'їздами, в передмісті — максимум -  1-2 квартири. Ще одна особливість передмістя полягає в тому, що інвестори прагнуть купити житло, яке максимально готове до здачі в експлуатацію, тоді як в Києві багато хто готовий інвестувати ще на стадії «фундаменту».

«У Київській області спостерігається явний ефект перевиробництва. Уже не перший рік область вводить в експлуатацію житла більше, ніж столиця. Але кількість продажів в регіоні не суттєво відрізняється від Києва. При цьому в столиці кількість непроданих квартир в побудованих будинках набагато менше, ніж в області », — розповідає віце-президент ВГО" Ліга експертів України Андрій Гусельников.

За прогнозами експертів, бум продажів в Київській області триватиме недовго. «Пов'язано це, перш за все, з тим, що київські забудовники знизили ціни. Серед інших факторів можна назвати проблеми з комунікаціями в Київській області, а також зниження попиту і цін на оренду житла в регіонах », — прогнозує віце-президент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал. Зовсім скоро інтерес інвесторів повернеться назад до столиці, така тенденція почала простежуватися вже в кінці цього року.

Яна Довгань

Коментарі - 6

+
+2
Иван Иваненко
Иван Иваненко
20 грудня 2017, 19:34
#
Что-то у автора с арифметикой. Кв. метр в Ирпене стоит 7 тыс. и так завышен, что сравнялся со столичными 23-45 тысячами, а уж с софиевской борщаговкой с 9300 «ваще».
+
0
ballistic
ballistic
20 грудня 2017, 19:49
#
В Ірпені найнижча ціна 6900 грн/м2, в Києві — 11900 грн/м2 (в безпроблемних забудовах)
+
0
Kusturitza
Kusturitza
21 грудня 2017, 10:52
#
В Ирпене средняя 12-15, в Киеве 20-25 (не берём тот «найнижчий» Киев, который дальше, чем тот же Ирпень), вот как-то не вижу равенства от слова «совсем»…
+
0
ballistic
ballistic
21 грудня 2017, 16:28
#
Про яку «рівність» мова?
Сенсу небагато в порівнянні «середньої температури» в центрі і на периферії.
+
0
Євген Алєксєєнко
Євген Алєксєєнко
21 грудня 2017, 17:45
#
Чи автор некомпетентний, чи стаття замовлена.
+
0
Roman Babiy
Roman Babiy
26 грудня 2017, 13:38
#
Щось мені здається, що ціни трішки не відповідають реальності. Враховуючи весь досвід в експертних оцінках квартир в Києві і Київській області, я можу точно сказати, що навіть квартири в одному місті (наприклад Ірпінь) можуть мати різну ціну. Один будинок виходить до лісу, має підземний паркінг, вид з вікна, якість утеплення та прибудинкової території. тут багато тонкощів!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися