Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 14:39

В НБУ прокоментували обвал гривні

Минулого тижня долар на міжбанку подорожчав на 61 копійку — до 27,70 / 27,73 гривень, а на готівковому ринку «зелений» ще з минулого четверга продавали в межах 28 гривень і вище. Чому слабшає гривня, сьогодні на брифінгу на Інститутській журналістам розповів заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб.

Ці коливання ми бачимо щороку. Кожен, хто має інтернет може зайти на сайт НБУ і побачити курси, які були 19 грудня 2016 року, 15 чи 16 січня 2017 року, і побачити, що тоді курс був такий самий, як сьогодні.

Читайте також: Консенсус-прогноз. Скільки коштуватиме долар через рік

Так, курс волатильний, є якісь макроекономічні тенденції, але він пояснюється і очікуваннями. Якщо всі очікують, що наприкінці року гривня буде слабшати, то вона буде слабшати. Будь то НБУ, ФРС США чи ЕЦБ. Очікування грають дуже важливу роль, особливо в короткостроковому періоді.

Ті, хто має доступ до міжнародних інформаційних систем, можуть побачити, які зараз ціни на основні товари українського експорту – на залізну руду, на сталь – і побачити, що вони знаходяться на досить високому рівні. Тобто фундаментальних причин для девальвації дійсно немає. Ситуація відповідає тим тенденціям, які ми бачимо.

Читайте також: Кінець року: що підриває валютний ринок

Крім того, можна взяти калькулятор і підрахувати, скільки можна було заробити вклавши гроші на депозит в гривні і в доларах, і порівняти це з динамікою обмінного курсу. Тобто говорити про те, що гривня слабшає, і це є фундаментальним по слабшанням, наразі не можна.

З іншого боку, дійсно є психологічні фактори і відсутність праці з МВФ є таким фактором.

НБУ не відходить від своєї стратегії валютних інтервенцій, яка включає в себе, в тому числі і згладжування цих коливань. Резерви Нацбанка це дозволяють. Але ми не фіксуємо і не захищаємо якийсь визначений рівень обмінного курсу.

Сологуб також нагадав, що і минулого і поточного тижня НБУ проводив валютні інтервенції. Сьогодні на аукціоні НБУ продав $75 млн. для стабілізації гривні.

Коментарі - 6

+
+82
Игорь Коляда
Игорь Коляда
18 грудня 2017, 18:07
#
Да, курс волатильный, есть макроэкономические тенденции, но ситуация объясняется и ожиданиями. Если все ожидают, что в конце года гривна будет слабеть, то она будет слабеть.

А чего людям ещё ожидать? — Инфляция, покупательная способность падает.
Люди уже не ожидают, в отличие от вас они ЗНАЮТ, что гривна будет слабеть.
+
+12
Андрей Иванов
Андрей Иванов
18 грудня 2017, 21:35
#
Это заявление возможного главы НБУ.
+
0
Fabron
Fabron
19 грудня 2017, 7:18
#
Ахахахаха!!! В учебниках по экономике так и было написано…
+
0
Андрей Иванов
Андрей Иванов
19 грудня 2017, 11:30
#
Значит еврейский мальчик хорошо учился.
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
19 грудня 2017, 12:42
#
Жду постановление от НБУ об ограничении, только так они могут влиять, норматив, хотя итак уже продлили обязательную продажу выручки в валюте, и очевидное поражение межбанка против реального сектора.Способны ли эти ответы повлиять на девальвацию в пользу гривни? Конечно же ответ нет.
+
+5
Jack Tomphson
Jack Tomphson
19 грудня 2017, 18:29
#
«Эти колебания мы видим каждый год»
Это не колебания, а постоянная девальвация. За что только этим свиномордым деньги платят
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися