Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 13:47

Україна встановила рекорд за показником «поганих» кредитів

За даними НБУ, частка недіючих кредитів в українських банках сягнула максимального показника у липні 2017 року, з того часу вона поступово знижується – приблизно на 2-3 в.п. до кінця листопада.

За даними НБУ, частка недіючих кредитів в українських банках сягнула максимального показника у липні 2017 року, з того часу вона поступово знижується – приблизно на 2-3 в.
директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Вавріщук/Фото: dengi.ua

Про це повідомив директор департаменту фінансової стабільності Національного банку Віталій Вавріщук.

«Доводиться констатувати, що Україна встановила неприємний і дуже дорогий для банківського сектору рекорд. В Україні зафіксовано найвищу частку непрацюючих кредитів за всю історію світових спостережень», — заявив Вавріщук.

За його словами, цю проблему вже було вирішено, під кредити було сформовано належні резерви, тому вони вже не тиснуть ні на капітал, ані на прибутковість банків. Але банки повинні більш активно вирішувати питання проблемних боргів – їх потрібно розчищати, списувати або реструктуризувати.

Вавріщук також підкреслив, що зараз ключова ознака непрацюючих кредитів – прострочення їх на 90 днів та вище.

«Коли ми тільки запровадили нове визначення непрацюючих кредитів на початку 2017 року, цей фактор визначав приблизно 50% від загального обсягу недіючих кредитів. Але зараз фактор «90 днів +» вже визначає понад 80%», — каже Вавріщук.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися