Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 12:09

У НБУ припускають, що деякі невеликі банки залишать ринок в 2018 році

2018 рік не стане стресовим для банківської системи.

2018 рік не стане стресовим для банківської системи.
В НБУ припускають, що деякі невеликі банки залишать ринок в 2018 році/Фото:hiveminer.com

Про це заявила сьогодні заступник голови НБУ Катерина Рожкова.

За її словами, система є більш стабільною, докапіталізованою, і регулятор не очікує ніяких серйозних стресів в самій банківській системі.

«Звичайно, невеликі банки ще можуть йти з ринку або шляхом самоліквідації…Сьогодні працює закон, який дозволяє це робити за спрощеною процедурою, якщо не будуть виконані нормативи капіталу. Або стресів, шоків для системи це не принесе. 2018 рік стане для невеликих банків роком визначення з їх бізнес-моделями, стратегіями. Тому що зараз період бурхливого розвитку технологій, коли без технологій і дистанційних сервісів працювати і конкурувати вже не можливо», — зауважила Рожкова.

Вона також розповіла, що Нацбанк планує ввести нові загальносвітові регуляції щодо капіталу і ліквідності банків, які дозволять уникнути стресів для банків якої системи і запобігти масштабним фінансовим кризам.

В першу чергу мова йде про нормативи ліквідності і норматив капіталу.

«Сьогодні ми готові запропонувати банкам оновлену структуру капіталу і оновлені нормативні показники. Звичайно, це не буде одноразове затвердження, буде грейс-період для банківської системи. І тільки після того, як на основі розрахунків ми впевнимося, що нові нормативи не принесуть додаткових шоків для банківської системи, ми будемо їх впроваджувати», — підкреслила Рожкова.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися