Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 11:26

На валютному ринку — обвал котирувань

Понеділок продовжить девальвацію гривні на валютному ринку.

Понеділок продовжить девальвацію гривні на валютному ринку.
Фото: pexels.com

Банківська система залишається перенасиченої бюджетної гривнею, хоча залишки на коррахунках на ранок 18 грудня впали на 16,1 млрд гривень - до 53,8 млрд. Цього явно ще багато і наявність вільної гривні у клієнтів відчувається постійно. Попит на валюту з боку імпортерів продовжує зростати, а експортери - як і раніше практично не продають валюту понад обов'язкових продажів.  Або продають її, але тільки дуже дорого.

Крім цього, активно допомагає зростанню котирувань готівковий ринок, де попит на валюту стрімко виріс і загнав котирування продажу долара до коридору 28,25- 28,40 гривень.

НБУ намагається протистояти стрімкому обвалу гривні, але за останні три «запита кращого курсу» минулого тижня він продав всього 60 млн доларів, чого явно не достатньо для зупинки падіння гривні. Якщо регулятор справді хоче утримувати ситуацію під контролем, а не тільки робити вербальні інтервенції «що все добре» - необхідна активна присутність Нацбанку на торгах з одноразовими щоденними вливаннями в обсягах від 40 до 70 млн доларів і масованою роз'яснювальною роботою серед населення.

Інакше,  паніка серед громадян на фоні подорожчання міжбанку і зростання курсу в обмінниках може загнати котирування і до рівня в 28,50-29 грівен,  що негайно позначиться на цінах і зірве всі надії НБУ щодо стримування інфляції вже не тільки в цьому році , а й закладе потужний потенціал їх збільшення на наступний.

Постраждають від цього все - і громадяни, які в черговий раз стануть біднішими, і банки - у яких знову будуть проблеми з капіталом, і реальний сектор економіки - у якого відбудеться чергове вимивання оборотних коштів через курсові втрати. Частково виграє бюджет - за рахунок зростання доходів від курсових різниць, але інфляційний податок не призводить до зростання економіки, а лише заганяє проблему на черговий виток цін.

У п'ятницю перевищення попиту над пропозицією знову буде провокувати стрибок курсу як стараннями самих клієнтів і банків, так і активною роботою спекулянтів. Гра «на підвищення» в самому розпалі. НБУ доведеться знову виходити на міжбанк з інтервенцією по продажу валюти і швидше за все - у більш публічному форматі аукціону, щоб психологічно збити ажіотаж.

«Мінфін» прогнозує на понеділок новий стрибок курсу долара з перевищенням психологічного порогу в 27,80 гривень, а також найсильніші спекулятивні атаки на гривню з метою в 27,90-28 гривень.

Ми припускаємо знову широкий коридор по долару на торгах в межах 27,75-27,90 гривень. Спекулянти продовжать постійно розгойдувати курс зі спробами загнати курс до рівня в межах 28 гривень і вище.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар стрімко зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,40-27,99 і продаж 27,95-28,35 гривень

В обмінниках фінкомпаній: купівля 28,00-28,05 гривень та продаж 28,19-28,40 гривень.

Про тенденції на торгах за 15 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом - 38% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,50 гривень. 62% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 26% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,50 гривень. 74% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 грудня 2017, 11:36
#
Межбанк — и далее обвал гривни и выход НБУ по продаже.
Наличный перенасытился высоким курсом, и сейчас падение, много тех кто хорошо продал валюту перед праздниками, влаживая деньги кто в недвижимость по акциям, кто в новое Авто, сейчас на слуху по радио — одни Акции.

Хорошо что остатки существенно упали, но этого мало для сдерживания сейчас на межбанке

Обсуждение здесь: https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися