Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 грудня 2017, 8:58

Кінець року: що підриває валютний ринок

Збільшення розриву між готівковим і безготівковим курсами - найнебезпечніший для гривні фактор в даний час. Скупка валюти населенням йде дуже активно. При цьому обсяги її продажу зменшуються, що не характерно для передноворічних днів.

Ситуацію на валютному ринку минулого тижня була провальною для гривні. На міжбанку за період з 11 по 15 грудня долар виріс на 61 копійку — з 27,10 / 27,12 до 27,70 / 27,73 гривень, а готівковий долар вже з минулого четверга продавали в межах 28 гривень і вище.

Що призвело до девальвації

Масоване вкидання в банківську систему більш 29,8 млрд гривень (з яких 4,6 млрд гривень — рефінансування НБУ, а решта — бюджетні розрахунки перед закінченням року і повернення коштів банкам за депозитними сертифікатами) буквально підірвало міжбанк. Потім естафету девальвації швидко підхопив і готівковий ринок.

Нацбанк не виявив особливого бажання боротися з ситуацією ослаблення гривні. Після викупу через «запит кращого курсу» минулого понеділка $ 2 млн, всю решту тиждня перед регулятором стояло вже тільки одне питання — як і в яких обсягах гасити валютні пожежи.

Курс зростав загрозливими темпами, але НБУ фактично тільки імітував боротьбу, виходячи на ринок із смішними навіть для українського міжбанку обсягами. За середу і четвер регулятор продав обраній двадцятці банків за розрахунками «Мінфіну» всього $ 30 млн, що очікувано майже не дало ніякого ефекту. У п'ятницю НБУ довелося продати ще $ 30 млн в тому ж форматі, але ситуацію це не змінило — долар стрімко зростав.

Після гривневого бюджетного допінгу — імпортери нервово скуповували всю валюту, а продавці — відверто піднімали котирування вгору, користуючись ситуацією. Експортери розлучалися з валютою, що залишалася у них після обов'язкових продажів — тільки на піку ажіотажу, що знову підвищувало напругу на торгах.

Дуже істотний внесок в розгойдування ринку внесли спекулянти, які не тільки працювали у форматі «в дві сторони», але і дуже активно перепродували куплену на міжбанку валюту через обмінні пункти громадянам, що запанікували.

Граючи на різниці між готівковим і безготівковим курсами, спекулянти заробляли не менш 20-30 копійок на доларі.

Не дивно, що в таких умовах диспропорції на всіх сегментах валютного ринку просто підірвали котирування. З одного боку — зростаючий попит на міжбанку на фоні обмеженої пропозиції, а з іншого — посилена скупка готівкової валюти населенням.

Як тільки курс почав йти вгору — населення почало активно купувати валюту, не поспішаючи розлучатися з нею перед новорічними покупками, на що до цього дуже розраховували фінансисти і Нацбанк.

Слабкою втіхою в цій ситуації можна назвати тільки непогані показники торгів. Обсяги операцій складали — від $ 246,38 млн до $ 570,80 млн, а кількість зареєстрованих за сесію угод знаходилося в межах від 442 до 786. Хоча не варто забувати, що чималу частину цієї статистики Нацбанку становили саме спекулятивні угоди.

Курс міжбанку 27,70 / 27,73 гривень, готівковий — 28 гривень і вище. Що далі?

Основні фактори, які будуть впливати на міжбанк на цьому тижні:

1. Бюджетний фактор продовжить залишатися одним з головних «генераторів» неприємностей для гривні. Розрахунки з контрагентами держбюджету і місцевих бюджетів по завершенню року в самому розпалі. Тому диспропорції як на ресурсному міжбанківському ринку, так і на валютному ринку тільки посиляться. Але сповільнити падіння гривні, а потім і трохи заспокоїти ринок — може необхідність сплати податків компаніями до кінця другої декади цього року. Це поверне частину коштів на рахунки Держказначейства, що знаходяться поза банківською системою і може послабити тиск на курс;

2.  Зростання активності клієнтів перед настанням різдвяних свят. В кінці цього тижня Україну чекає три вихідних з урахуванням святкового понеділка. Тому, крім традиційної активізації клієнтів в кінці року за розрахунками з контрагентами всередині країни і бюджетом (на що буде потрібна гривня) — перед різдвяними святами в ЄС та США більшість клієнтів будуть прискорювати свої зовнішньоекономічні розрахунки з метою їх завершення до цього періоду.

З одного боку — це вже дещо знизить апетити імпортерів до кінця тижня на побоюваннях «зависнути» з товарами на період різдвяних канікул в ЄС і США, але з іншого — з цієї ж причини — активізує їх в понеділок-середу.

З експортерами в цій ситуації все просто — поки вони не витратять всієї отриманої від бюджету гривні, очікувати від них продажів валюти понад обсяги обов'язкових продажів ми б не стали або треба бути готовим до того, що продавати валюту вони будуть тільки по завищеному курсу;

3.Зростання розриву курсу міжбанку і готівкового ринку — найнебезпечніший для гривні фактор в даний час. Після стрімкого зростання котирувань долара минулого тижня — готівковий ринок уже вийшов далеко за межі 28 гривень. Скупка валюти населенням йде дуже активно на фоні зменшення її здачі, що нехарактерно для передноворічних днів.

Громадяни чекають, чим все це закінчиться і вважають за краще зберігати валюту до

останнього дня перед купівлею новорічних подарунків. Падіння обсягів здачі валюти стало несподіванкою для фінансистів і Нацбанку.

А великий розрив між курсами міжбанку і готівкового ринку провокує посилення спекулятивних ігор на різниці між ними і в кінцевому підсумку — підтримує попит на валюту на всіх сегментах. Неконтрольований і ажіотажний попит на валюту з боку населення здатний загнати котирування значно вище 28 гривень;

4. Стан ліквідності в банківській системі. Минулого тижня коррахунки банків побили всі рекорди, перевищивши на ранок 15 грудня 69,9 млрд гривень. Цей гривневий навіс навіть з урахуванням майбутніх днів бюджетних проплат продовжить тиснути на курс.

Хоча «Мінфін» і очікує поступове їх зниження до прийнятного рівня в 44-48 млрд гривень за рахунок сплати клієнтами податків на рахунки Держказначейства — вливання таких обсягів ліквідності в банківську систему ще довго впливатиме на поведінку клієнтів на торгах.

Тим більше, що за заявою уряду значну частину пенсій, які повинні бути виплачені в січні, виплатять груднем. А тому — ліквідність в банківській системі і обсяги готівкової гривні як в банках, так і на руках населення — знову виростуть. Це знову буде тиснути на курс.

Більшість з перерахованих вище факторів працює проти гривні і тому «Мінфін» не бачить особливих можливостей по глобальному розвороту ринку в бік істотного зміцнення національної валюти найближчим часом.

За прогнозами «Мінфіну», тиск на курс цього тижня збережеться і ми не очікуємо відкату нижче 27,30-27,50 гривень. Швидше за все темпи зростання котирувань долара на цьому тижні дещо сповільняться, але загальна нервозність на валютному ринку збережеться.

Особливо на початку тижня — коли ще будуть активні імпортери, що поспішають закрити свої контракти перед різдвяними святами в Європі і США. Починаючи з середи — можливе незначне ситуативне зміцнення гривні за рахунок ефекту проведення податкових платежів, а також зниження активності імпортерів через падіння ділової активності в світі перед різдвяними вихідними.

Читайте також: Консенсус-прогноз. Скільки коштуватиме долар через рік

Нацбанку доведеться майже наодинці боротися з перекосами попиту і пропозиції на валютному ринку, але швидше за все особливого завзяття він проявляти не буде.

Занадто незрозуміла ситуація з можливістю і реальними термінами отримання нового траншу МВФ і з розмірами ЗВР. А з 2018 року починаються значні виплати зовнішнім кредиторам і НБУ буде максимально економити ЗВР, обмежуючись імітацією серйозної боротьби за гривню в тому ж форматі, як він це робив минулого тижня: невеликі обсяги вливань на ринок, вербальні інтервенції про те, що «все під контролем „і т.д.

Експортери поки не будуть активними “помічниками» для НБУ у справі насичення валютою міжбанку до тих пір, поки не витратять всю отриману від бюджету гривню.

При різких скачках курсу на міжбанку вище 27,90 гривень — Нацбанк все ж буде змушений виходити на ринок з відповідними інтервенціями. Причому як це було і минулого тижня — основні обсяги вливань на міжбанку він буде проводити в більш зручній для себе формі — «запитів кращого курсу» з 20 обраними банками.

На готівковому валютному ринку на цей тиждень «Мінфін» прогнозує дуже складну ситуацію із закріпленням курсу в межах широкого коридору 27,70-28,40 гривень. Через нестабільність ситуації і зростання валютних ризиків — спред по долару залишиться широким: в банках — до 30-40 копійок, в обмінниках фінкомпаній — до 15-20 копійок.

На міжбанку. Активність на торгах буде зростати в першій половині тижня з поступовим спадом в міру наближення до дати різдвяних свят. Диктувати тренд по курсу на торгах будуть все ті ж 10-13 найбільших гравців міжбанку.

Спекулянти знову будуть активно намагатися розгойдувати курс. НБУ буде змушений постійно моніторити ситуацію на торгах і в екстрених випадках (зростання котирувань вище 27,90 гривень) — він буде виходити з незначними інтервенціями в форматі «запиту кращого курсу» або аукціону з обсягами операцій в $10-30 млн.

Котирування безготівкового долара на цьому тижні будуть перебувати в межах широкого коридору в 27,30-28,00 гривень.

Обсяги угод на міжбанку по днях будуть приблизно такими:

У понеділок, вівторок і середу (18, 19 і 20 грудня) — до $ 370-450 млн при укладанні до 580-670 угод.

У четвер і п'ятницю (21 і 22 грудня) — зниження обсягів операцій та активності клієнтів у зв'язку зі спадом ділової активності в США і ЄС напередодні різдвяних свят. Обсяги операцій не перевищать $ 320-350 млн при укладанні до 430-520 угод.

Коментарі - 7

+
+20
Ukrmercy
Ukrmercy
18 грудня 2017, 10:08
#
Та до 30 дотянули бы- считать удобно
+
+10
adeq8
adeq8
18 грудня 2017, 10:46
#
Да, да, да это все население, а не доосваивание бюджета
+
0
Ukrmercy
Ukrmercy
18 грудня 2017, 19:43
#
Ну, коррсчета намекнули что таки да)
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
18 грудня 2017, 10:49
#
Курс наличный очень прыгает на страхах, особенно «менялы» и некоторые обменники вообще на агиотаже решили заработать, еду в пятницу с работы так уже тогда 15.12.2017 стоял верхний курс 28,50; утром в воскресение также проезжая вижу 28,75 — это обменник в ТЦ Мармелад, такой уникальный у нас есть обменник в Киеве.
А так по другим ситуация 28,30 — пятница, и в воскресение до 28,40-28,50 доходило.

В банках курс в разы ниже, верхняя поизция 28,10, и можно еще купить было на утро понедельника.

Насчет желания Правительства наслеению понравится и выплатить пенсии за январь 2018, сейчас в декабре. Это конечно же круто, людям будет за что втретить новый год, потому как цены и так выросли и сейчас еще прыгнут. Плюс курс еще больше может взлететь.

30 вариант до конца гда не верю. Но то что Правительство делает все возможное для этого, в т.ч. президент — это факт.
+
0
green123
green123
18 грудня 2017, 10:49
#
Думаю что и дальше будет расти на наличном)29-то, что надо
+
0
Delfin Enigma
Delfin Enigma
18 грудня 2017, 19:36
#
Ожидаемо, прогнозируемо, жду стабильную девальвацию, все факторы уже давно на это показывали, изменений нет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
19 грудня 2017, 9:19
#
Как не странно страхи отступают и спекуляции, кто-то хорошо нагрелся на ажиотаже за выходыне — супер
Сейчас курс упал до уровня как в банка 28,10. Хотя в банках на уровне 28,00
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися