Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2017, 16:47

Передноворічний ринок нерухомості

Сезонний сплеск продажів на ринку житла, гонитва за орендою для святкування нового року і попереднє підведення підсумків — ось чим жив ринок нерухомості на цьому тижні. Описує ситуацію в своєму щотижневому блозі редактор рубрики Нерухомість на «Мінфіні» Яна Довгань.

Сезонний сплеск продажів на ринку житла, гонитва за орендою для святкування нового року і попереднє підведення підсумків — ось чим жив ринок нерухомості на цьому тижні.
Оренда квартир на Новий рік стартує від 1000 грн за добу

У відділах продажів забудовників і в агентствах нерухомості традиційно за 2-3 тижні до нового року починався ажіотаж. Хтось хоче зробити подарунок до нового року і придбати квартиру, хтось закриває борги по розстрочці, а хтось вважає, що саме час вкладати в нерухомість з розрахунком на новорічні знижки.

Цього року ріелтори розповідають, що особливого ажіотажу поки немає. І чується в їх словах надія на слово «поки». Єдине, що підтверджують всі учасники ринку первинної нерухомості, — це підвищений інтерес до заміської нерухомості, особливо до Ірпеня і Софіївської Борщагівки. За їх словами, квартири в новобудовах Ірпеня, наприклад, купують з такою ж активністю, як і в Києві. Це при тому, що різниця в ціні квадратного метра Ірпеня і Києва становить в середньому 1-2 тис. грн за кв.м. Якщо в Києві середня ціна новобудови, на думку аналітиків, 20-22 тис. грн. за кв.м., а реально ціни починаються з 12 тис. грн, то в Ірпені середня вартість 16-18 тис. грн., а реально можна інвестувати по 10-12 тис. грн за кв.м.

Вторинний ринок житла теж поки не особливо активний. Налякані коливаннями долара господарі вважають за краще притримати свої квартири і, якщо продаж не терміновий, то знімають оголошення, чекаючи кращих часів. Вскочити в останній вагон поїзда, що рушив і встигнути орендувати будинок або квартиру для святкування Нового року все ще можна як в Києві, так і в самих популярних містах України: у Львові, Одесі та Ужгороді. Цікаво, що мінімальна вартість святкової квартири у Львові і в Києві в цьому році практично зрівнялася і знаходиться в діапазоні від 1000 до 2000 грн за добу. В Одесі та Ужгороді можна знайти варіанти по 500-700 грн за добу.

Розміри оренди абсолютно різні, все залежить від ваших побажань і можливостей. Квартира зі стареньким ремонтом і меблями буде коштувати кілька сотень гривень, тоді як квартира з шикарним новим ремонтом затягне на пару тисяч.

Звичайно, є багато бажаючих зняти будинок, і зустрічати Новий рік біля каміна і у великій компанії. В такому випадку оренда обійдеться мінімум у 2000 грн за добу в Київській області та у Львові. Ужгород та Одеса пропонують варіанти від 1000 грн за ніч.

Що до підсумків року, які почали підводити аналітики і експерти, то особисто я схиляюся до думки про те, що забудовників, втім, як і весь ринок нерухомості, чекають серйозні випробування на міцність і переформатування у вигляді поглинання дрібних компаній більшими. Але якісь серйозні висновки робити поки рано, давайте дочекаємося закінчення року і будемо спиратися на цифри і факти.

Коментарі - 2

+
+30
Sergey Lavidenko
Sergey Lavidenko
16 грудня 2017, 6:49
#
Вот вот.на факты а не на мечтания риелтором получать по 5% от сделки за ни за что.и реальных цифр не добьешься от них, но посредники в Одессе вообще уроды.надо их игнорировать.
+
+10
seaman
seaman
16 грудня 2017, 20:26
#
«Вторичный рынок жилья тоже пока не особо активен. Напуганные колебаниями доллара хозяева предпочитают придержать свои квартиры и, если продажа не срочная, то снимают объявления, дожидаясь лучших времен» Логика женская! Бояться получить вечнозеленые баксы за свой хлам 60-70-х годов? Или кто то у нас вторичку за грывны продает?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися