Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 грудня 2017, 11:15

Валютний ринок тріщить по швах: долар йде в небо

П'ятниця знову буде приносити негативні новини з валютного ринку через девальвацію гривні.

П'ятниця знову буде приносити негативні новини з валютного ринку через девальвацію гривні.
Фото: pixabay.com

На міжбанк тисне потужний приплив бюджетної гривні в банківську систему. Залишки на коррахунках продовжують бити всі немислимі та мислимі рекорди. На ранок 15 грудня вони знову зросли ще на 5,8 млрд гривень і досягли абсолютного рекорду останніх років - 69,9 млрд.

Цей навіс просто підриває котирування на торгах. Лавиноподібно зростає попит на валюту з боку імпортерів і в той же час - у експортерів практично немає бажання продавати валюту понад обов'язкових продажів. Ну хіба що, тільки «задорого».

Значне перевищення попиту над пропозицією на фоні слабкого опору цим процесам з боку Нацбанку девальвує гривню. Вчора НБУ продав у форматі «запиту кращого курсу» всього 16 млн доларів, що просто сповільнило зростання котирувань, але фактично не змінює реальний стан справ і розклад сил на міжбанку. Імпортери почали панікувати і це ще більше підриває ринок. Схоже, без серйозніших вливань з боку НБУ - міжбанківський курс явно перейде рівень в 27,50 гривень і піде до нової мети в 28 гривень.

Крім цього, все небезпечніше стає ситуація на готівковому ринку, де попит значно перевищує пропозицію і котирування продажу долара к вечору 14 числа вже впритул підійшли до рівня в 28 гривень і вище.

Це підключає до девальваційних процесів обидва сегмента валютного ринку і Нацбанку пора серйозно зайнятися вирівнюванням ситуації. Інакше до кінця року котирування розженуть вище порога в 28 гривень і про будь-які вже озвучені раніше регулятором рівні інфляції - можна буде забути. А входити у наступний рік з черговими провальними цифрами після «трирічного етапу реформування і очищення банківської системи» - це вже не лізе ні в які «реформаторські ворота».

У п'ятницю перевищення попиту над пропозицією знову буде провокувати стрибок курсу як стараннями самих клієнтів і банків, так і активною роботою спекулянтів. Гра «на підвищення» в самому розпалі.

«Мінфін» прогнозує на п'ятницю новий стрибок курсу долара, перевищення психологічного порогу в 27,50 гривень і потужні спекулятивні атаки на гривню з метою в 27,60 гривень і вище.

Ми припускаємо знову широкий коридор по долару на торгах в межах 27,50-27,65 гривень. НБУ знову доведеться виходити на ринок з продажем валюти. Обсяги операцій і активність на торгах будуть в межах до 330 млн доларів при здійсненні до 510 угод за рахунок ефекту закінчення ділового тижня. Спекулянти будуть постійно розгойдувати курс зі спробами загнати його до рівня 27,70 гривень і вище.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар стрімко зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,30-27,80 і продаж 27,70-28,00 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,70-27,80 гривень та продаж 27,86-27,95 гривень.

Про тенденції на торгах за 14 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом - 45% опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,50 гривень. 55% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,51 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 51% опитаних впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,50 гривень. 49% - зберігають свої прогнози по довгостроковому закріпленню долара вище 27,51 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Telegram

Коментарі - 6

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 грудня 2017, 11:27
#
Как я препололагал, дальнейшее вливание гривни сделает свое.
То что в пятницу пробьем по наличному порог 28,00, я гвоорил во вторник — это случится.
Кстате вчера на ЖД Вокзале вечером уже были курсы по доллару 26,65-28,05.

Прикто гривни на кор.счета скорее все будет и на след.неделе, скорее всего за выходынге курс еще прыгнет и не слабо на наличном.

выход пока один, пусть выходит НБУ и гасит минимум 100 млн.дол. спроса на межбанке, минимум. Потоку как рсот с утра 15 коп — чтоб не показался сказкой.
+
+19
conturov
conturov
15 грудня 2017, 11:54
#
Большой разрыв продажи от покупки говорит о том что доллар впаривают задорого. Компани товар за валюту закупили давно, сейчас люди должны тратить свои доллары на подарки. По этому тут кто-то сливает доллар задорого.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
15 грудня 2017, 11:27
#
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/

пишите комменты в моем блоге
+
+60
Вячеслав Lenskyy
Вячеслав Lenskyy
15 грудня 2017, 11:28
#
Как я люблю ваши заголовки к статьям
+
+78
Dani Njasha
Dani Njasha
15 грудня 2017, 11:34
#
Влада вже припинала гратися із реформами і взяла твердий курс на тверду руку, тому який там курс чи тарифи їм до одного місця, з телевізора скажуть як важко через російську агресію але ми вистояли, поставили стільки то катерів, рюкзаків, армія довольна але все це зарахунок вас, маєте потерпіти, 144 реформи бл бла бла. І на виборах охендовський порахує скільки потрібно.
+
+29
Danconia
Danconia
15 грудня 2017, 12:19
#
Тю а по сравнению с битком доллар стоит на месте.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися