Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2017, 15:50

Програма IQ energy отримала додаткове фінансування для підтримки енергоефективних проектів в Україні

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає нові кошти в рамках своєї Української програми фінансування енергоефективності в житловому секторі (UREEFF) з метою підтримки кращого використання енергії в країні.

Ці кошти буде використано для програми IQ energy, призначеної для підтримки інвестицій в енергоефективність. Для цієї програми виділено грантове фінансування в розмірі EUR 15 млн зі Східноєвропейського фонду енергоефективності та довкілля (E5P), найбільшим вкладником якого є Європейський Союз.

За рахунок додаткових EUR18 млн. три банки – партнери програми зможуть підтримати ще понад 18 тисяч проектів фізичних осіб-позичальників та ОСББ, які планують реалізувати широкий спектр заходів з енергоефективності.

На разі скористатися можливостями програми IQ energy можуть клієнти чотирьох українських банків. Райффайзен Банк Аваль приєднався до цієї програми на початку 2017 року.

«Сприяння енергоефективності – один із головних напрямів стратегії нашого банку, — зазначила Вікторія Масна, начальник управління по роботі з фінансовими установами Райффайзен Банку Аваль. — Ми пропонуємо своїм клієнтам фінансування на придбання енергозберігаючих товарів і маємо намір розвивати цей напрямок і надалі. Адже підвищення енергетичної ефективності є надзвичайно важливим для України, і ми, найбільший недержавний банк країни, не можемо залишатися осторонь».

Позичальники, які відповідають критеріям участі у програмі IQ energy, можуть отримати компенсацію у розмірі 35% (до EUR 3 тис.) від суми кредиту або суми інвестицій в енергоефективні товари. Відповідні проекти можуть включати теплоізоляцію стін, дахів і підлог на перших поверхах; встановлення сучасних енергоефективних вікон, котлів на газі та біомасі; модернізацію систем теплопостачання; встановлення теплових систем на сонячній енергії та багато інших заходів.

«Компенсації виплачуються швидко, протягом 3-5 тижнів із моменту підтвердження електронної заявки. Компенсацію можна отримати на вартість основного енергоефективного обладнання, супутніх товарів і вартість монтажних робіт за умови їх покупки в кредит разом із основним обладнанням. Максимальний розмір компенсації на одну фізособу — EUR3000 (35% від суми одного або декількох кредитів або суми інвестицій в енергоефективну модернізацію житла). Програма діє як мінімум до вересня 2020 року, можна модернізувати житло поступово і брати участь в програмі декілька разів до вичерпання ліміту» — пояснила керівник програми IQ energy Оксана Булгакова.

Загалом у межах програми IQ energy, що реалізується в Україні з квітня 2016 р., 13 тис. українських домогосподарств вже отримали близько 320 млн грн на термомодернізацію. На веб-сайті програми наразі можна знайти перелік із понад 5000 енергоефективних товарів і технологій, які можна придбати і впровадити за допомогою 20 різних фінансових продуктів, що пропонуються банками-партнерами ЄБРР в рамках програми.

У програмі IQ energy використовуються також кошти технічного співробітництва, надані Фондом E5P та Шведським агентством міжнародного співробітництва у сфері розвитку (Sida).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися