Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 грудня 2017, 11:15

Валютний ринок: курс піде вгору

У вівторок активність на валютному ринку поступово буде збільшуватися при загальному тренді на зростання котирувань.

У вівторок активність на валютному ринку поступово буде збільшуватися при загальному тренді на зростання котирувань.
Фото: pexels.com

Основних причин три:

1) З другої декади грудня почалися розрахунки держави за поточний рік з бюджетними організаціями і з контрагентами-приватними компаніями. Це призводить до зростання вливань в банківську систему коштів з рахунків Держказначейства і місцевих бюджетів. Тільки за вчорашній день коррахунки банків зросли більш, ніж на 14 млрд гривень з 40,1 млрд на ранок понеділка до 54,1 млрд на ранок сьогоднішнього дня.Отримуючи такі кошти на рахунки -клієнти починають закривати свої внутрішні і зовнішні господарські зобов'язання по кінцю звітного періоду. Значна частина цих ресурсів вийде на валютний ринок для купівлі валюти і оплати зовнішньоекономічних контрактів. Це збільшить попит на валюту з боку імпортерів.

Отримання гривні експортерами знизить їх бажання розлучатися з валютою, що залишається у них після обов'язкових продажів і таким чином - зменшить її пропозицію на ринку. Перевищення попиту над пропозицією буде провокувати зростання котирувань і боротися з цим доведеться Нацбанку, періодично проводячи інтервенції з продажу валюти;

2) Наближення різдвяних канікул і спаду ділової активності в ЄС і США змушує поспішати українських контрагентів із закриттям своїх експортно-імпортних контрактів і це також збільшить обсяги операцій на міжбанку;

3) Потенційною загрозою для гривні залишається наявність істотного розриву між готівковим і безготівковим курсом. Якщо вчора міжбанк закінчився рівнями 27,10 / 27,13 гривень за долар, то на готівковому ринку фінансисти продають його за ціною вище 27,30 гривень. Така різниця в курсах буде провокувати зростання спекулятивних операцій по грі на обох сегментах валютного ринку, що не тільки буде розігрівати ринок, а й збільшить статистику торгів за рахунок операцій банків з власної валютної позиції.

«Мінфін» прогнозує на сьогодня широкий коридор по долару в межах 27,10-27,20 гривень в залежності від ситуативних інтересів великих гравців міжбанку. А також вимушений вихід НБУ на ринок з продажем валюти в разі перевищення котирувань рівня вище 27,2 гривень за долар.

Обсяги операцій і активність на торгах за нашими розрахунками сьогодні будуть в межах до 400 млн доларів при здійсненні до 590 угод. Спекулянти продовжать працювати як в форматі «в дві сторони», так і спробують розгойдувати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар поступово зростає.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,00-27,31 і продаж 27,25-27,40 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,20-27,27 гривень та продаж 27,32-27,34 гривень.

Про тенденції на торгах за 11 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

За офіційним курсом - 38% (вчора було 32%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 62% - впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 30% (в понеділок було 33%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 70% - зберігають упевненість в довгостроковому закріпленні долара вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 5

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 грудня 2017, 11:23
#
Самый важный фактор влиящий на курс — это пункт №1 — увеличение денег на кор.счетах на 14 млрд.грн.
2-й пункт особого значения не имеет, как и 3-й, межбанк мало на него ориентируется, скорее наоборот, как только рсот на межбанке — так сразу наличный растет.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 грудня 2017, 11:26
#
Свои комментарии можете оставить здесь
https://minfin.com.ua/blogs/aleksandrbank/112534/
+
+87
Nekrasov
Nekrasov
12 грудня 2017, 11:55
#
Для AleksandrBank. Важны все три пункта — 1 понятно ликвидность рынка, 2- торопятся и экспортеры и импортеры, особенно крупные. Европа и Америка как пойдут на рождественские каникулы — снизятся темпы поставок продукции, а это потенциальное зависание товаров для наших продавцов импорта, да и экспортеры не хотят простой вагонов оплачивать.3 разрыв в 15-17 копеек на долларе позволяет активно играть покупая на межбанке и перепродавая через наличный рынок — это затрагивает валютную позицию банков — (о чем правильно пишут Минфиновцы) и это заставляет банки откупаться на межбанке, что увеличивает объемы операций. Но скупаясь на межбанке на позу, банки таким образом увеличивают спрос на валюту и подтягивают котировки вверх. Поэтому для поведения курса на торгах сейчас важны все три этих фактора. Я бы еще добавил и психологический — НБУ опубликовал статистику роста денежных агрегатов и там есть о чем подумать.
+
+15
AleksandrBank
AleksandrBank
12 грудня 2017, 16:56
#
Смотри сколько тебе плюсов натыкали, только вот этого реальность за день не поменялась по 3-му пункту, на наличном доллар взлетел к 27,44, при этом на межбанке он застыл с обеда, даже обратно на 1 коп. откатил.
Как и 2-й пункт особо не нашел применения на глазах.
Вышли крупные игроки, которые замерли в ожидании роста, только этого сильного взлета не произошло.
+
0
kozyrev
kozyrev
12 грудня 2017, 17:16
#
Так он же по делу все написал, вот ему плюсов и поставил народ. А за налом скоро и безнал опять вверх подтянется, иначе активность на межбанке вырастет в разы, как только опять начнут на межбанке покупать и через обменники толкать гражданам.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися