Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 грудня 2017, 11:14

Міжбанк у понеділок: курс почне лихоманити

У понеділок активність на валютному ринку буде рости. Причина проста - з другої декади грудня держава поступово починає розрахунки по року як з бюджетними організаціями, так і з контрагентами-приватними компаніями.

У понеділок активність на валютному ринку буде рости.
Фото: flickr.com

З одного боку, це призводить до постійних диспропорцій на ресурсному ринку (гривні в банківській системі то «багато», то «мало») за рахунок перерахувань Держказначейства на рахунки клієнтів в банківську систему, а потім - платежів підприємств на бюджетні рахунки за її межи.

З іншого - значна частина гривні, яка потрапляє в банки при таких операціях, в кінцевому підсумку виходить на валютний міжбанк - клієнтам треба закривати свої зовнішньоекономічні контракти. Більш того, не за горами - різдвяні канікули в ЄС і США. Це змушує поспішати українських партнерів із закриттям валютних операцій, до моменту зниження ділової активності в Європі і Америці.

Накладення української специфіки наближення закінчення бюджетного року і різдвяних свят збільшить активність валютного міжбанку в ці дні. За нашими розрахунками сьогодні буде здійснено до 560-590 угод при обсязі операцій до 400 млн доларів. На торгах як і раніше будуть присутні практично всі великі гравці. Як і минулого тижня - основними покупцями валюти будуть імпортери енергоносіїв і товарів широкого вжитку, а продавцями - металурги і агрокомпанії.

Спекулянти працюватимуть як в форматі «в дві сторони», так і спробують розгойдувати курс, підлаштовуючись під дії великих гравців. Тим більше, що все так же "небезпечним» для гривні залишається наявність розриву між готівковим і безготівковим курсом.

На користь гривні спрацює падіння коррахунків банків до вже «низьких» для системи 40,1 млрд гривень, що позбавлятиме спекулянтів гривневого ресурсу для масштабних арбітражів по курсу.

«Мінфін» прогнозує на понеділок досить широкий коридор по долару в межах 27,11-27,20 гривень в залежності від ситуативних дій найбільших гравців ринку. Якщо курс піде вище 27,2 гривень за долар - ми не виключаємо виходу НБУ на ринок з продажем валюти.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар так і не подешевшав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 27,05-27,23 і продаж 27,20-27,32 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,15-27,22 гривень та продаж 27,27-27,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 8 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рублю - подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У понеділок ситуація за прогнозами офіційного курсу і ринкового фактично однакова.

За офіційним курсом - 32% (в п'ятницю було 30%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 68% все ж таки впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом на торгах - 33% (8 грудня було 30%) опитаних упевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня - нижче 27,00 гривень. 67% - зберігають упевненість в довгостроковому закріпленні долара вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 7

+
+14
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 11:29
#
Как и понедельник неделю назад Доллар вырастит и причем может существенно.
Это все подогрели настроение наличного за выходные, потому с учетм еще фактором в статье доллар будет расти и уже начал. Гривни полно, потому мало факторов сдерживают рост
+
0
yarg
yarg
11 грудня 2017, 14:05
#
А по факту доллар упал с утренних 27.19 до 27.14 — и затих.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 16:48
#
На межбанке вырос на пару копеет по простой причине, несмотря на статью тут МинФином, потом оказалось что остатки наоборот уменьшились и гривни не так уж и много. Минфин много фейков напечатал насчет большого притока гривни, оказалось неправдой в понедельник. И как итог после роста на 5 коп вначале, по факту всего 2 окп. имеем в конце дня.
+
0
yarg
yarg
11 грудня 2017, 17:18
#
Не вижу я роста.
https://http://kurs.com.ua/
по сравнению с пятницей — стоит. По сравнению с утром — к вечеру упал на 7 копеек.
Как-то не сбылись прогнозы…
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
11 грудня 2017, 16:49
#
А точнее почти в ноль.

Надесюь МинФин будет брать более правдивую информацию о остатках на кор.счетах.
+
0
kozyrev
kozyrev
12 грудня 2017, 10:12
#
Для AleksandrBank. А как Вы прокомментируете остатки на утро вторника в 54 .1 млрд гривен. Рост почти на 14 млрд за день. Это то же фейк? Минфин, видимо знает о чем пишет, если говорит о том, что бюджетные расчеты начинаются, знаток Вы наш банковский. А про остатки на утро понедельника в 40 млрд они тоже писали, так что прежде чем их обвинять — учите матчасть и прочтите внимательно статью. Мне например, они нравятся и фейками не занимаются.
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
12 грудня 2017, 11:35
#
На вторник утро видим, а не на утро Понедельника! Это очень важно!
Конечно после новости о вливании 14 млрд. грн или более чем треть от всего обьема курс полез серьозно вверх.
Я комментировал понедельник новость о типа вливании кучи денег, по как итог перед обедом написали что кор.счета даже просели и курс на этой новости как и все учасники начали таить.

Когда пришла гривня, сразу крупные продавцы валюты остановились и ждут выше курса, потмоу как понимают гривни полно, и ее нужно куда-то девать. Авансы по ЗП в пятницу и начало след.недели в т.ч. налоги по З.П. такой приток гривни не собьют.
P.S. мне также нравятся, только порой нужно и им зеркало показывать…
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися