Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 грудня 2017, 8:25

Підвищення мінімалки. Тінізація бізнесу і зростання інфляції

Напередодні майбутніх виборів вищі чини в країні знову заговорили про «пундики» для населення. На цьому тижні президент Петро Порошенко заявив, що підвищити мінімальну заробітну плату в Україні з нинішніх з 3200 грн до 4100 грн — цілком реально.

Напередодні майбутніх виборів вищі чини в країні знову заговорили про «пундики» для населення.
Підвищення мінімальної зарплати адміністративним шляхом відбувається виключно з бажання наповнити бюджет

А прем'єр-міністр Володимир Гройсман натякнув, що середня заробітна плата в Україні в 2018 році може зрости до 10 тисяч гривень. Які наслідки може мати реалізація таких обіцянок, в своєму блозі на НВ написав виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень «CASE Україна» Дмитро Боярчук. 

Що стосується заяви Петра Порошенка про те, що він вважає за можливе підвищити мінімальну заробітну плату українців в 2018 році з 3200 до 4100 грн, важливо розуміти таке.

Перша і головна причина, з якої відбувається підвищення зарплат – це конкуренція за робочу силу. В Україні вона вже почалася: люди виїжджають до Польщі або знаходять інші варіанти. Бізнес сам повинен вирішувати, скільки він готовий платити за робочий ресурс.

Читайте такожПрибутковий безвіз: відкрита Європа спровокувала зростання зарплат в Україні

Підвищення ж мінімальної зарплати адміністративним шляхом відбувається виключно з бажання наповнити бюджет. Це, звичайно, один з інструментів виправити ситуацію, але не можна розраховувати, що таким чином покращаться інші економічні показники.

Наслідки підвищення мінімалки до 3200 грн ми вже спостерігали цього року. Такий крок призвів до підвищення рівня безробіття і дав додатковий стимул для інфляції. Так, бюджет від таких заходів виграє, так само як і від інфляції. Але при цьому всі розуміють, що насправді доходи людей не сильно змінилися. Ми це бачимо за показником споживання. Просто була легалізована частина зарплат, яка була до січня 2017 року в тіні.

Тому тут виникає питання, де межа терпимості для тих же бізнесменів? Так, економіка України зростає, 2%, але зростає не настільки, щоб щороку бізнес міг накидати до мінімальної зарплати по тисячі гривень. Це збільшує навантаження на бізнес. І на якомусь етапі ми можемо зіткнутися з серйознішими наслідками, ніж просто прискорення інфляційних процесів і зростання безробіття.

Читайте такожАномалії української економіки

Мені навіть важко прогнозувати, якою може бути реакція бізнесу. Я розумію, що корпорація «Рошен» може дозволити собі потягнути такі зарплати, але, повторюся, у нас не економічний бум, і багато підприємств не можуть в безперервному режимі підвищувати зарплати. Особливо, це стосується середнього і малого бізнесу.

Думаю, що на якомусь етапі бізнес може відповісти виходом в тінь або ж масовим закриттям підприємств. Цей негативний прогноз, який незначним чином виправдався після попереднього підвищення мінімалки, може стати реальним після наступного підвищення.

Якщо підвищення відбудеться, ціни, звичайно, теж виростуть. Наприклад, цього року на зростання цін вплинуло чимало різних чинників, але один із них – це підвищення мінімальної зарплати. З цієї ж причини і прискорилася інфляція – хотіли, щоб вона була на рівні 9.1%, а у нас до кінця 2017 інфляція виходить 13-14%.

Тому заяву Петра Порошенка на 100% можна називати популістською. Важливо враховувати не те, що він сказав, а як це реально вплине на життя.

Коментарі - 12

+
+19
AleksandrBank
AleksandrBank
6 грудня 2017, 11:41
#
В статье правильно все описано.
ФЛП уйдут больше в тень, чтобы не потерять хоть какой-то заработок, если они хотят сохранить рабочие места работников — я говорю о честных трудягах, а не о отмывочных ФЛП под ТОВ-ками и предприятиями.
Как я и писал, все повысят ценники, не только ФЛП, но и в мазазина Сильно и АТБ к примеру.
маршрутчики также захотят больше ЗП, они также в грязи копаются, и повысят тариф, так как топливо и цены на расход.материалы растут.
Как итог ждите роста инфляции, и все эти обещание что ничем не отразится — всего лишь пустословье и балабольство.

«Поэтому заявление Петра Порошенко на 100% можно называть популистским. Важно учитывать не то, что он сказал, а как это реально повлияет на жизнь.» — популистам, жить проще, проверено Новыми Выборами в Европе, а также нашими политиками и электоратом, который глотает быстрее наживку, перед этим не раздумывая что проглотили.
Как на рыбалке, где Окуни как дураки заглатывают червяка полностью и сразу, потом даже крючок проблематично вытянуть; а Сазан — очень оккуратно смакует наживку и пробует, разнюхивает и медленно клюет. Вот разница в образованных людях и необразованных.
+
0
wassa14
wassa14
6 грудня 2017, 12:15
#
Рева заявив, що порахований ними прожитковий мінімум на слідуючий рік 4023 грн( 2017 р-3200 грн). Все- таки мінімальна зарплата не може бути нижчою за прожитковий мінімум(4023грн)
+
+63
nickvlk1
nickvlk1
6 грудня 2017, 12:42
#
Минималка 3200 это примерно 2500 грн. или около 90 дол. в месяц на руки. Быдло работай за 90 дол в месяц, а то у бизнесмена уже терпение лопается!
+
0
Юрий Блащак
Юрий Блащак
7 грудня 2017, 17:42
#
Не согласен
это у заказчика текста терпение лопается

«Поэтому здесь возникает вопрос, где граница терпимости для тех же бизнесменов?»
«Мне даже тяжело прогнозировать, какой может быть реакция бизнеса. Я понимаю, что корпорация «Рошен» может позволить себя потянуть такие зарплаты, но, повторюсь, у нас не экономический бум, и многие предприятия не могут в непрерывном режиме повышать зарплаты. Особенно, это касается среднего и малого бизнеса.»

а теперь правда — после повышение мин зп до 4100 весь народ и страна выиграет, если все делать грамотно, как оно и было с до 3200
вопрос в том — будет ли 4100?
новость из позитивных, даже одно личное заявление Порошенко, но оправа новости — либо неверие, либо лицемерие
+
+11
Маргарита Горбунова
Маргарита Горбунова
6 грудня 2017, 13:02
#
Точно, чтобы купить продукты, скоро будем возить за собой воз денег
+
0
Ирина Федорова
Ирина Федорова
13 січня 2018, 17:06
#
Согласна с вами, в принципе не плохо что повышают минималку, но все же… Вот статья http://deltabank-online.com.ua/razmer-minimalnoj-zarplaty-v-ukraine-osobennosti-nachisleniya/ о том ка начисляют манимальную зарплату, здесь описаны все нюансы ее начисления.
+
+1
Astute
Astute
6 грудня 2017, 19:13
#
Сколько «пряников» для людей так называемых ни делай, адекватно мыслящих не обманешь. Говорит, что поднять зп до 4100 вполне реально? Да, реально. Реально даже и больше поднять. Только эта «перемога» кроет в себе подводные камни, такие как повышение тарифов на коммуналку, на проезд, повышение цен в магазинах и на рынке, мол стали получать больше, значит больше и раскошеливайтесь. Шило на мыло поменяют. Следом пойдут сокращения работников, повышение безработицы, выезд людей на заробітки, чтоб смочь прокормить семью, увеличение тенизации, закрытие предприятий. Это честно сказать тоже «вполне реально».
+
0
shket
shket
6 грудня 2017, 22:16
#
А что Вы хотите? Страна господ — страна рабов…
+
0
валентина добродетель
валентина добродетель
6 грудня 2017, 22:49
#
А я уже давно предлагала правительству сразу сровнять «гривня -доллар» и все стало бы на свои места. Зарплаты, налоги, коммуналка и тд. все как на западе. И не надо будет догонять и ровняться на запад. Согласны?
+
0
mary27
mary27
6 грудня 2017, 22:54
#
Такая история уже была — в Аргентине.
Закончилось очень плохо — кризисом 2001 года.
+
+9
mary27
mary27
6 грудня 2017, 23:01
#
''Такой шаг привел к повышению уровня безработицы и дал дополнительный стимул для инфляции.'' — забавно, еще прошлой осенью доморощенные кейнсианцы рассуждали, что ''инфляция''=''рост количества рабочих мест''.
''Просто была легализирована часть зарплат, находившаяся до января 2017 года в тени…
Поэтому здесь возникает вопрос, где граница терпимости для тех же бизнесменов?''
Надо было честно написать — бизнесу не выгодно оформлять работников.
И платит налоги, ЕСВ и прочее.
Вот если б мин.з/п была допустим 100 грн/мес, они были бы довольны.
''Особенно, это касается среднего и малого бизнеса.''
+
0
viajador
viajador
7 грудня 2017, 8:02
#
По итогам 2017 года можно будет увидеть зависимость увеличения поступления налогов после повышения минималки до 3200.
Потом будет ясно 3723 это много или достаточно.
Скорее всего, кабмину это уже известно.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися