Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 грудня 2017, 11:21

Долар на міжбанку у вівторок: попереду валютні гойдалки

У вівторок ситуація на міжбанку залишиться напруженою. Попередньо прогнозується, що попит на валюту буде перевищувати пропозицію.

У вівторок ситуація на міжбанку залишиться напруженою.
Фото: flickr.com

Це пов'язано з активною скупкою валюти як з боку «дочок» іноземних компаній для перерахування чергової порції дивідендів, так і з оплатою імпортерами енергоносіїв і товарів широкого вжитку.

Вчорашній вимушений аукціон Нацбанку з продажем 29,4 млн доларів тільки декілька збив ажіотаж на міжбанку, але повністю зростання котирувань не зупинив. Тому психологічно ринок налаштований на зростання по долару, чим все більше користуються спекулянти, розгойдуючи курс.

Підхопив цей настрій і готівковий ринок, де курс продажу активно женуть до рівня вище 27,25 гривень. Якщо громадяни черговий раз поведуться на гру спекулянтів — готівковий ринок знову стане драйвером зростання котирувань на торгах.

Тому обстановка на міжбанку сьогодні буде непростою і головною силою, яка буде стримувати апетити експортерів і спекулянтів є НБУ. Якщо він швидко реагуватиме на зростання котирувань і проведе своєчасну інтервенцію — ажіотаж можна збити. Якщо вважатиме за краще вичікувальну позицію — котирування підуть знову вгору.

Така логіка ринку. Але є одне «але».

Кілька великих експортерів, зацікавлених продатися «подорожче» сьогодні вийдуть на ринок з реалізацією валюти. Їх вже просто «підпирає» час, а також необхідність проведення обов'язкових продажів. І ось їх дії можуть ненадовго розгорнути ринок в сторону ситуативного зниження котирувань. Хоча ліквідності в банківській системі і додалося — залишки на коррахунках банків на ранок 5 грудня виросли на 1,3 млрд гривень — до 42,8 млрд, що грає на руку спекулянтам.

«Мінфін» прогнозує на вівторок коридор по курсу долара в межах 27,16-27,28 гривень при поступовому зростанні обсягів та активності на торгах.

Ситуація на готівковому валютному ринку:

Готівковий долар знову подорожчав.

Курс американської валюти в банках на 10 ранку: прийом 26,92-27,16 і продаж 27,20-27,35 гривень.

В обмінниках фінкомпаній: купівля 27,06-27,16 гривень та продаж 27,15-27,30 гривень.

Про тенденції на торгах за 4 грудня можна прочитати тут, а графік котирувань по долару, євро і рубля — подивитися тут.

Моніторинг настроїв валютного ринку:

У вівторок ситуація за прогнозами офіційного курсу знову погіршилася для гривні. 28% (вчора було 39%) опитаних вважають, що курс НБУ повернеться нижче 27,00 гривень. 72% впевнені в його довгостроковому закріпленні вище 27,01 гривень.

За безготівковим курсом ситуація для гривні також стала більш негативною. 21% (4 грудня була 35%) респондентів впевнені в поверненні котирувань на міжбанку до рівня — нижче 27,00 гривень. 79% опитаних — поки пророкують їй довгострокове закріплення вище 27,01 гривень.

Свої прогнози щодо офіційного і ринкового курсів долара ви можете залишити тут:

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в Viber

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
5 грудня 2017, 11:27
#
Утро вторника началось с качелей на улице при задержании Саакашвили.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися