Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 19:08

НБУ розширює для банків можливості з управління ліквідністю

Правління Нацбанку зменшило обсяг обов’язкових резервів, який банки повинні зберігати на коррахунку в центральному банку щоденно на початок операційного дня.

Правління Нацбанку зменшило обсяг обов’язкових резервів, який банки повинні зберігати на коррахунку в центральному банку щоденно на початок операційного дня.
Фото: rbc.ua

Досі кожний банк повинен був тримати на коррахунку в НБУ на початок кожного дня 40% від суми коштів, що підлягає обов’язковому резервуванню і зберіганню в період утримання. Згідно рішення правління Нацбанку, цей показник буде знижено до 0%. Відповідна норма набирає чинності з 25 грудня 2017 року. 

Відповідно, скасовується норма щодо дозволеної кількості випадків недотримання банками щоденних залишків обов’язкових резервів на коррахунку протягом трьох періодів утримання поспіль.

Період утримання обов’язкових резервів залишився з 11 числа поточного і до 10 числа наступного місяця.

У подальшому, банки при виконанні вимог обов’язкових резервів будуть зобов’язані дотримуватися установленого нормативу обов’язкового резервування лише в середньому за відповідний період утримання.

Нормативи обов’язкового резервування як і раніше становлять 6,5 — для депозитів юридичних та фізичних осіб у національній та іноземній валютах на вимогу, а також коштів на поточних рахунках, і 3,0 — для строкових депозитів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземних валютах.

«Вказане рішення дасть можливість банкам оперативно розпоряджатися додатковими ліквідними коштами. Така додаткова гнучкість банків в управлінні своєю ліквідністю сприятиме більш активному розвитку міжбанківського грошово-кредитного ринку України», — йдеться в повідомленні НБУ.

Коментарі - 1

+
0
Игорь Коляда
Игорь Коляда
4 грудня 2017, 19:52
#
Даёшь новые возможности для спекуляций на межбанке!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися