Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 грудня 2017, 17:14

Максим Лавринович: як покращити інвестиційний клімат країни

У жовтні Верховна Рада ухвалила пакет законопроектів щодо покращення інвестиційного клімату в Україні. Чи допоможе це піднятись у рейтингу Всесвітнього банку і привабити іноземний бізнес, — коментує керуючий партнер фірми «Лавринович і Партнери».

Відстежувати позитивну динаміку

У рейтингу Всесвітнього банку Doing Business-2018 Україна піднялась на 4 сходинки. Здавалося б, зміни не суттєві. Проте позитивна динаміка тішить: із 112 сходинки у 2014 ми дістались 76 позиції у 2018. На це вплинуло зменшення єдиного соціального внеску, захист прав міноритарних акціонерів, спрощене отримання дозволу на будівництво.

Вирішувати завдання комплексно

Важливо розуміти, що ухвалені законопроекти не призведуть до глобального покращення, якщо зупинитись на досягнутому. Адже інвестиційний клімат – комплексне явище, що залежить від багатьох факторів. Аби досягнути результатів, державі варто підвищувати бізнес-активність у країні, дбати про імплементацію судової реформи, вирішувати питання про мораторій на продаж землі.

Для іноземного бізнесу важливі й інші економічні фактори: ситуація на Сході, готовність місцевої влади до роботи з інвест-проектами, прозорість фінансових операцій.

Якщо звернути увагу на всі складові, Україна стане більш привабливою для інвесторів. А держава зможе пришвидшити зростання національної економіки після обвалу 2014-2015 років.

Таким чином, лише комплексний підхід до покращення інвестиційного клімату зможе реально вплинути на позиції України в рейтингу Doing Business. Прийняті у жовтні законопроекти – впевнений крок вперед. Потрібно продовжувати активну роботу у цьому напрямку.

Максим Лавринович, керуючий партнер фірми «Лавринович і Партнери»

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися